3 Ağustos 2011 Çarşamba

Çillioğlu'nun Ölümü 63 Kişiye Sorulacak

1994’te “intihar ettiği” söylenen ancak oğlunun “Babam öldürüldü” diye başvurması üzerine yeniden açılan Çillioğlu soruşturmasında asker ve polisler ifade verecek.
Tunceli İl Jandarma Komutanı Albay Kazım Çillioğlu’nun ölümüyle ilgili soruşturmayı yürüten Malatya Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı, Ankara ve İstanbul Cumhuriyet savcılıklarına ifadelerinin alınması istemiyle 63 kişilik bir liste gönderdi.
1994 yılında intihar ettiği öne sürülen Tunceli Jandarma Alay Komutanı Kazım Çillioğlu ile ilgili soruşturmayı yürüten Malatya Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı, Ankara ve İstanbul Cumhuriyet savcılıklarına, aralarında Çillioğlu ile birlikte görev yapan askerler ve ölüm sonrası olay yeri incelemesini yapan polislerin de arasında bulunduğu 63 kişilik bir liste göndererek, bu kişilerin talimatla ifadelerinin alınmasını istedi.
Savcı da ifade verecek
İfadesi alınması istenen kişiler arasında Çillioğlu’nun ölümü ile ilgili soruşturmayı yürüten dönemin Tunceli Savcısı Mehmet Taştan’ın da yer aldığı öğrenildi. Jandarma Genel Komutanı Eşref Bitlis’in ölümü ile ilgili soruşturmayı yürüten Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Mehmet Özgür, Malatya Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı’nın talebi doğrultusunda dün Çillioğlu’nun 1993 yılında Tunceli Jandarma Alay Komutanlığı görevini devraldığı emekli Albay Ahmet Yıldırım’ın ifadesine başvurdu. Yaklaşık bir saat boyunca Savcı Özgür’e ifade veren Yıldırım’a Tunceli’de görev yaptığı dönemde olağan üstü bir durumla karşılaşıp karşılaşmadığı soruldu.

Dosyalar birleşebilir
Yıldırım’ın, ifadesinde Çillioğlu’nun göreve getirildiği tarihe kadar herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmadığını, olayın ardından yaşananları da basında yer alan haberler aracılığı ile takip ettiğini söyledi.

Cinayet iddiaları güçlenmişti
Öte yandan, Bitlis ve Çillioğlu soruşturmasında benzerlikler olduğu belirtildi ve her iki soruşturmanın birleştirilebileceği de öğrenildi. Albay Çillioğlu’nun ölümü ile ilgili dosya, oğlu Gökhan Çillioğlu’nun, “Babasının suikast sonucu öldüğünü” ileri sürerek savcılığa başvurması üzerine 2010’ yılında yeniden açılmıştı. Ailenin başvurusu üzerine Erzurum’a gönderilen dosyayı inceleyen savcılık, görevsizlik kararı vererek dosyayı Malatya’ya gönderilmiş, Malatya Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, olayın yaşandığı tarihte Tunceli Valisi olan Atıl Üzülgen ile birlikte dönemin Cumhuriyet Savcısı, Kurmay Başkanı, Jandarma Bölük Komutanı, Çillioğlu’nun korumaları ve MİT görevlilerinin de aralarında yer aldığı birçok ismin ifadelerine başvurulmuştu. Savcılık ayrıca Çillioğlu’nun otopsi raporunu da inceleyerek kesin ölüm nedeninin belirlenebilmesi için Düzce’de bulunan mezarının açılmasına karar vermişti. Bu karar üzerine Çillioğlu’nun Düzce’de bulunan mezarı Haziran 2011’de açılmıştı. Adli Tıp’ın yaptığı ilk incelemede Çillioğlu’nun kaburgalarında kırık, kürek kemiğinde ise delik tesbit etmişti. Ayrıca 17 yıl sonra olay yerinde çekilen bir fotoğrafta, Çillioğlu’nun dudak çevresinde şişlik ve kan izleri saptanmıştı.