15 Ağustos 2011 Pazartesi

Balanlı Hakim Karşısına Çıkıyor

Darbe planının deşifre olması durumunda yapılacaklarla ilgili plan hazırlamak ve Bilvanis’i gözetletmekle suçlanan Balanlı için 20 yıl hapis isteniyor.
 
İkinci Balyoz Darbe Planı davası yarın Silivri’deki duruşma salonunda başlıyor. Sanıkaları arasında YAŞ üyesi Orgeneral Bilgin Balanlı ile Hava Harp Okulu Komutanı Tümgeneral İsmail Taş’ın da bulunduğu 21’i tutuklu 28 sanıklı davada “Darbeye eksik teşebbüs” suçundan sanıkların 20’şer yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmaları isteniyor. Savcı Ayar’ın yürüttüğü, Eskişehir 1. Taktik Hava Kuvvet Komutanı Korgeneral Korcan Pulatsü ile dün tutuklanan 6 albayın da aralarında olduğu tutuklu şüphelilere yönelik soruşturmanın ise sürdüğü öğrenildi.

Sanık Tümamiral halen yurtdışında
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesince ilk duruşması 15 Ağustos Pazartesi günü Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi’nde oluşturulan salonda yapılacak olan davanın sanıkları arasında Orgeneral Bilgin Balanlı ile birlikte Korgeneral Turgut Atman, Tümgeneraller İsmail Taş, Nedim Güngör Kurutaş, Bülent Kocababuç ve Beyazıt Karataş, Tuğgeneraller Mehmet Eldem, ve Erhan Pamuk ile Tümamiral Sinan Ertuğrul da bulunuyor. Türk Deniz Görev Grubu’na komuta eden ve hakkında yakalama kararı bulunan Tümamiral Ertuğrul, halen yurda dönmedi.

‘Darbe başarısız olursa’ planı
Gölcük’te ele geçirilen bir belge tutuklu sanık Orgeneral Bilgin Balanlı’nın Balyoz’la irtibatını ortaya çıkarmıştı. Sözkonusu belge, Orgeneral İbrahim Fırtınanın 10 Şubat 2003 tarihli sözlü direktifi ile hazırlanmıştı. İddiaya göre, Fırtına’nın sözlü emrinin ardından “İhtimalat Planı Hazırlama grubu” oluşturuldu ve bilgi şubat ayında Balanlı tarafından Fırtına’ya iletildi. Balanlı’nın hazırladığı İhtimalat Planı, Oraj Harekat Planı’nın uygulanamaması veya başarısız olması durumunda uygulanacak tedbirlerle ilgili planları içeriyordu.

Savaş jetleriyle Bilvanis takibi
Planın başarısız olması durumunda hukuki prosedürün araştırıldığı belgelere göre, iddianemede sanık durumunda olan askeri hakim ve savcılardan plan deşifre olrsa izlenecek yolun tespiti ve gerekli hazırlıkların yapılması için bir çalışma grubu oluşturuldu. Bilgin Balanlı ile ilgili bir başka şok belge de Bilvanis Çiftliği Operasyonu ile ilgiliydi. Balanlı’nın, Nakşi tarikatına mensup kişilerce kurulan Bilvanis Çiftliği’ni havadan savaş jetleriyle gözetlediği ve “Çiftliğin mevcut detaylı hava fotoğraflarının incelenmesi ve emir verildiğinde havadan yere taarruzlar icra etmek üzere ayrıntılı hedef analiz çalışması yapılması” talimatı verdiği belirlenmişti.