5 Ağustos 2011 Cuma

A'dan Z'ye Yüksek Askeri Şura ve Sonrası

1 Ağustos'tan önce yapılan üçlü zirvelerle aslında gayriresmi olarak başlayan ve toplantılardan üç gün önce 4 komutanın emekliliğini istemesiyle sıkıntılı başlayan YAŞ toplantısı tamamlandı.
Kuvvet komutanlarının emekliliğini istemesiyle sıkıntılı başlayan YAŞ tamamlandı. Oturma düzeninin değiştiği toplantıda Org. Özel Genelkurmay Başkanlığı'na atandı. Kara'ya Org. Kıvrıkoğlu, Deniz'e Ora. Bilgel, Hava'ya Org. Erten, Jandarma'ya ise Org. Kalyoncu getirildi.
Org. Kalyoncu'nun bu atamayla önü açıldı. Balyoz'dan tutuklu Org. Bilgin Balanlı ise açığa alındı, YAŞ üyesi olarak kaldı. Hakkında yakalama kararı bulunan Ege Ordu Komutanı Org. Taşdeler EDOK Komutanı oldu. 36 general ve amiral bir üst rütbeye yükseldi.
Oturma düzeninin değişmesiyle birlikte demokrasiye yaptığı büyük katkıyla da tarine geçecek olan YAŞ'da cuma günü Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanan Genelkurmay Başkanvekili Orgeneral Necdet Özel, asaleten bu göreve atandı. Org. Özel'in Genelkurmay Başkanlığı'na asaleten atanmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından imzalandı. Özel, 2015 yılına kadar 4 yıl bu görevde kalacak.
Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na Oramiral Emin Murat Bilgel, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na orgeneralliğe yeni atanan Mehmet Erten, Jandarma Genel Komutanlığı'na Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Orgeneral Bekir Kalyoncu getirildi. Orgenerallerin emekli ya da görev değişikliği nedeniyle yerleri değişirken, görevinde kalan tek isim ise 2. Ordu Komutanı Orgeneral Servet Yörük oldu. Ayrıca Harp Akademileri Komutanlığı görevinden alınan Bilgin Balanlı tutuklu olduğu için Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na atanamazken, orgeneralliğe yükselme sırası elinde bulunan korgeneraller Korcan Polatsü ve Ziya Güler de tutuklu olduğu için terfi edemedi ve kuvvet komutanı olamadı. Bu nedenle bu yıl üçüncü sırada olan ve emekliliğe hazırlanan Mehmet Erten orgeneralliğe yükseltilerek Hava Kuvvetleri Komutanı oldu.
4 İSTİFAYLA BAŞLAMIŞTI
YAŞ aslında geçen hafta üçlü temaslarla başlamıştı. Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner, tutuklu askerlerin serbest kalması ve bazı komutanların atamasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan ile uyuşmaması nedeniyle emekliliğini isteyerek 2 yıl önceden görevden ayrıldı. Onunla birlikte görev süresi ay sonunda bitecek Erdal Ceylanoğlu, Hasan Aksay, Eşref Uğur Yiğit emekliye ayrıldı. Bunun üzerine aynı gün 29 Temmuz'da hazırlanan kararname ile Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Necdet Özel, Kara Kuvvetleri Komutanlığı ile Genelkurmay Başkanvekilliği'e getirildi.

KALYONCU'NUN ÖNÜ AÇILDI
Jandarma Genel Komutanlığı görevine getirilen Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Orgeneral Bekir Kalyoncu'nun önü açıldı. 2 yıl bu görevde kalması beklenen Kalyoncu, 2013'te boşalacak Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın en güçlü ismi oldu. Kalyoncu, 2013'te Kara Kuvvetleri Komutanı olursa, 2015'te de boşalacak Genelkurmay Başkanlığı koltuğuna oturabilecek ve 2 yıl görev yapabilecek.

HASDAL KOMUTANI ORGENERAL
Kara Kuvvetleri'nde korgenerallikten orgeneral rütbesine terfi eden isimlerden biri olan 3. Ordu Komutanı Hulusi Akar'ın sorumluluğunda, tutuklu general ve amirallerin olduğu Hasdal Cezaevi de bulunuyor. 1952 doğumlu ve Harp Okulu 1972 mezunu olan Akar, 4 yıllık orgenerallik görevini 2015'te tamamlayacak. 2015'te Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atandığı taktirde, 2017'de de yeni Genelkurmay Başkanı olarak 2019'a kadar 2 yıl bu görevde kalabilecek. Akar Genelkurmay 2. Başkanı oldu. Akar'ın yanı sıra 5. Kolordu Komutanı Ahmet Turmuş ve Genelkurmay ATASE Başkanı Abdullah Atay orgeneral oldu.
BİR YIL SONRA EMEKLİ
Hava kuvvetlerine bu yıl Orgeneral olan Mehmet Erten getirildi. Ancak Erten yaşı dolayısıyla bir yıl komutanlık yapabilecek ve gelecek yıl emekli olacak.
Geçen yıl orgeneral olan 3. Ordu Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman da 1. Ordu Komutanlığı'na getirildi.
YÖRÜK YERİNDE KALDI
Orgenerallerin görev yerleri neredeyse tamamen değişti. Yeri değişmeyen tek komutan ise 2. Ordu Komutanı Orgeneral Servet Yörük oldu. Kuvvet komutanlıklarına yapılan yeni atamaların yanı sıra orgenerallerin görev yerleri de değiştirildi. 4 korgeneral ile 1 koramiral orgeneral ve oramiralliğe yükseldi. Bunlar arasında Kara Kuvvetleri'nden 3, Hava Kuvvetleri'nden 1 korgeneral orgeneralliğe, Deniz Kuvvetleri'nden de 1 koramiral oramiralliğe yükseltildi. Genelkurmay 2. Başkanlığına Hulusi Akar, 3. Ordu Komutanlığı'na Ahmet Turmuş, Ege Ordu Komutanlığı'na Abdullah Atay atandı. Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Nusret Güner, orgeneralliğe yükseltilerek Donanma Komutanlığına getirildi. Hava'da ise Korgeneral Mehmet Erten orgeneralliğe yükseltilerek kuvvet komutanı oldu.

36 GENERAL VE AMİRAL BİR ÜST RÜTBEDE
YAŞ'da, 36 general ve amiral bir üst rütbeye, 49 albay ise general ve amiralliğe yükseltilirken, 49 general ve amiralin görev süreleri bir yıl uzatıldı. Ayrıca bu yıl rütbe bekleme süresini dolduran 37 general ve amiral kadrosuzluk nedeniyle 30 Ağustos 2011 tarihinden itibaren, 2 general ise yaş haddini doldurdukları için 1 Eylül 2011 tarihinden itibaren emekliye ayrıldı.YAŞ kararları ile 8 korgeneral, 1 koramiral, 14 tümgeneral, 3 tümamiral, 17 tuğgeneral, 6 tuğamiralin görev süresi 1 yıl uzatıldı.

DENİZ VE HAVA'DA TERFİLER
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda 1 koramiral, 1 tümamiral, 3 tuğamiral ve 7 kurmay albay bir üst rütbeye yükseltildi. Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda ise 2 tümgeneral, 5 tuğgeneral ve 10 albay bir üst rütbeye yükseltildi. Jandarma Genel Komutanlığı'nda da 1 tümgeneral, 2 tuğgeneral ve 4 albay bir üst rütbeye terfi ettirildi. GATA'da Tuğgeneral Sadettin Çetiner Tümgeneralliğe, Prof. Tabip albaylar Halil İbrahim Altınsoy, Sait Bağcı, Mehmet Levhi Akın tuğgeneralliğe, Prof. Deniz Tabip Albay Cem Tayfun tuğamiralliğe terfi ettirildi.
 
Özel ve sınıf arkadaşları
Genelkurmay Başkanlığı görevine getirilen Orgeneral Necdet Özel, komuta kademesinde üç sınıf arkadaşıyla birlikte çalışacak. Özel'in yanısıra Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman, 3. Ordu Komutanı Orgeneral Ahmet Turmuş 1969 yılında Harp Okulu'ndan mezun oldular. Böylece Orgeneral Özel kendisiyle birlikte üç sınıf arkadaşıyla TSK'nın komutasını yapacak.
YAŞ toplantısında Orgeneral Bilgin Balanlı'ya üye olarak kalmasına rağmen bir görev verilmemesi nedeniyle Orgeneral seviyesinde temsil edilen Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı görevi açığa çıkmış oldu. Harp Akademileri Komutanlığı'na bir karacı orgeneralin atanması ve Hava Kuvvetleri'nden sadece bir orgeneralin bulunması nedeniyle Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı'na bir korgeneral getirilecek. Böylece Yüksek Askeri Şura'da 14 orgeneral bulunmasına rağmen Bilgin Balanlı'ya görev verilmemesi nedeniyle açığa çıkan pozisyon korgenerallik rütbesiyle doldurulacak.
 
Karargah'a imzaya gitti
Yüksek Askeri Şura'nın son gününde, Başbakan Tayyip Erdoğan, şura kararlarını imzalamak için Genelkurmay Karargahı'na gitti. Erdoğan, kararları imzalamasının ardından 20 dakika kaldığı Karargah'tan ayrıldı.
•Toplantıda, terfi sırasında bulunan general, amiral ve albayların bir üst rütbeye yükseltilmesi, general ve amirallerin görev sürelerinin uzatılması ve emeklilik işlemleri ele alındı. Disiplinsizlik ve ahlaki durumları nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetleri'nden (TSK) ayrılacak personelin durumu da toplantıda değerlendirildi. Şura'da, TSK'yı ilgilendiren diğer konular da görüşüldü.
•Başbakan Erdoğan'ın imzasının ardından, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve Genelkurmay Başkanvekili Orgeneral Necdet Özel, YAŞ kararlarını Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayına sunmak üzere Çankaya Köşkü'ne geldi.

•Orgeneral Özel, makam aracıyla saat 10.55'te Çankaya Köşkü'ne protokol kapısından giriş yaparken, Milli Savunma Bakanı Yılmaz ise daha önce 5 No'lu kapıdan Köşk'e giriş yaptı. İkili, YAŞ kararlarını Cumhurbaşkanı Gül'ün onayına sundu. Gül'ün onayının ardından kararlar kamuoyuna açıklandı.

•Ayrıca bu yıl rütbe bekleme süresini dolduran 37 gene-ral ve amiral kadrosuzluk nedeniyle 30 Ağustos 2011 tarihinden itibaren, 2 general ise yaş haddini doldurdukları için 1 Eylül 2011 tarihinden itibaren emekliye ayrıldı.