21 Haziran 2010 Pazartesi

Başkentte kod 'Kırmızı'

Yüksek duvarlar, kurşun geçirmez cam...

PKK'nın artan saldırılarının ardından Başbakanlık, Cumhurbaşkanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve askeri tesislerde olağanüstü güvenlik önlemleri alınıyor

PKK’nın artan saldırıları, Devletin zirvesini ‘kırmızı alarm’a geçirdi. Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Genelkurmay Başkanlığı’nda, askeri birlik, tesis ve lojmanlarda çıplak gözle görülebilecek olağanüstü güvenlik önlemleri alınmaya başlandı. Cumhurbaşkanı Perşembe günü yapılacak MGK toplantısı öncesinde bugün Başbakan Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un da aralarında bulunduğu devletin zirvesini toplantıya çağırdı.

Terör örgütü PKK’nın İskenderun ve Osmaniye’de muharip olmayan askeri tesislere düzenlediği silahlı saldırının ardından Genelkurmay Başkanlığı alarma geçti ve bir dizi ek güvenlik önlemini devreye soktu. Terör örgütünün önümüzdeki dönemde saldırılarını şehir merkezlerindeki askeri birimlere ve özellikle de daha az korumalı veya korumasız askeri birim ve tesislere yönelik saldırılar gerçekleştireceği değerlendirmesi yapan Genelkurmay Başkanlığı, kırsal alandaki operasyonları sürdürürken bir yandan da başta Ankara olmak üzere tüm karargâh, birlik ve askeri tesislerde dikkat çekici önlemler almaya başladı.

Nizamiyeye kurşun geçirmez cam
Genelkurmay Karargahı’nın nizamiyesi kurşun geçirmez cam ve levhalarla takviye edilirken, Kuvvet Komutanlıkları da dahil tüm nöbetçi kulübelerinin önündeki duvarların seviyesi yükseltildi. Güvenlik seviyesinin yükseltilmesi çerçevesinde, askeri lojmanların nöbetçi kulübelerindeki kum torbalarının sayısı ve yüksekliği artırıldı. Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın ana nizamiyesinin önüne de yüksekçe bir duvar inşa edildi. Benzer bir düzenleme de, Etimesgut Askeri Havaalanı’nın nizamiyesinde gözlendi. Nizamiye duvarlarının önüne yığılan kum torbaları kamuflaj brandalarıyla gizlendi. Havaalanının girişine dikenli ve yüksek bariyerler konuldu. Lojmanlar dahil tüm askeri tesislere girişlerde üniformalı personel dahil herkese kimlik gösterme zorunluluğu ve üst aramasının yanı sıra araçlarda da bomba araması uygulamasına geçildi.

Güvenlik önlemlerinin yoğunluğu, Kocatepe Camisinde dün şehit cenazesi için yapılan törende de dikkat çekti. Daha önce onlarca şehit cenazesi kaldırılan, devletin zirvesinin sıkça bulunduğu camide bu kez çevre sokaklar tamamen boşaltıldı. Protokol kapılarından gazeteciler bile içeri alınmadı. Çevre binalara keskin nişancılar yerleştirilirken, Caminin altındaki otopark boşaltıldı.