5 Aralık 2011 Pazartesi

Silivri'de bir ilk!

Silivri’de bir ilk yaşanıyor. Ergenekon ve Balyoz Davaları aynı anda ve ayrı salonlarda görülüyor. Balyoz Davası, Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi’nin bitişiğindeki sonradan yapılan ve daha büyük olan duruşma salonunda görülürken, Birinci Ergenekon Davası’na ise Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi’nin içinde bulunan ve yeniden düzenlenen eski duruşma salonunda bakılıyor.

Birinci "Ergenekon" davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 4 Kasım tarihinde görülen duruşmayı bugüne ertelemişti. Balyoz Davası’nın da bugün görülüyor olması nedeniyle, birinci Ergenekon davası, daha önce de yargılamaların yapıldığı Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi’nin içinde bulunan duruşma salonunda görülüyor. Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi’nin içinde bulunan duruşma salonu "Ergenekon" ve "Balyoz Planı" davalarının çakışması ihtimali nedeniyle yeniden düzenlenerek hazır bekletiliyordu.

"BALYOZ" DAVASI

"Balyoz Planı" iddialarına ilişkin 224 emekli ve muvazzaf askerin yargılandığı davanın 56. duruşması başladı. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi’ndeki salonda yapılan duruşmada, Eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, MHP İstanbul milletvekili Emekli Korgeneral Engin Alan ve emekli albay Dursun Çiçek’in de aralarında bulunduğu 149 tutuklu sanık hazır bulundu. YAŞ üyesi Orgeneral Bilgin Balanlı’nın da aralarında bulunduğu 36 tutuklu sanığın katılmadığı Balyoz davasında, 4 tutuksuz sanık da hazır bulundu. Hakkında yakalama kararı bulunan sanık emekli orgeneral Ergin Saygun ise duruşmaya katılmadı. Mahekeme Başkanı Ömer Diken tutuksuz sanıkların ifadesinin alınacağını belirterek deniz hakim kıdemli albay Ali Cengiz Şirin’i kürsüye çağırdı.

"DARBECİ OLMADIĞIMI İSPAT ETMEK BANA ZUL GELMEKTEDİR"

Mahkemede ilk kez ifade veren tutuksuz sanık Şirin, Kuzey Deniz Saha Komutanlığı Askeri Mahkemesi Başkanı olarak görev yaptığını söyledi. 28 yıldır TSK’da görev yaptığını hatırlatan sanık Şirin, hiçbir yasadışı oluşum içinde olmadığının altını çizdi. Sanık olmasının onurunu zedelediğini belirten Şirin, "Darbeci olmadığımı ispat etmek bana zul gelmektedir. Gölcük ve Eskişehir’de çıkan sahte 3 dijital yazıda ismim geçtiği için suçlanıyorum" dedi. Tutuksuz sanık Şirin, 5-7 Mart 2003 tarihinde 1. Ordu Komutanlığı’nda düzenlenen seminere de katılmadığını sözlerine ekledi. Başarılı ve takdir edilen biri olduğunu ifade eden sanık Şirin, "Şahsıma iftira atılmıştır. Bana iftira atanlardan şikayetçiyim" dedi. Duruşma sanık Şirin’in ifadesinin alınmasıyla devam ediyor.

BİRİNCİ ENGENEKON DAVASI

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 25’İ tutuklu 108 sanıklı Birinci Ergenekon Davası’nın 201. duruşmasının görülmesine devam ediliyor. Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi’nin içinde bulunan duruşma salonunda yapılan duruşmaya, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, emekli Tuğgeneral Veli Küçük, emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin ile Alparslan Arslan’ınd a aralarında bulunduğu 21 tutuklu sanık katıldı. Tutuksuz sanıklardan ise gazeteci Güler Kömürcü Öztürk ve Nusret Senem duruşmada hazır bulundu. Duruşma, tutuklu sanık Boğaç Kaan Murathan’ın çapraz sorgusuna devam ediliyor.