2 Aralık 2011 Cuma

Meclis’i artık asker korumayacak

Bedelli askerlik yasasını çıkartmak için sabahlayan vekiller önceki gün de TBMM’nin yeni teşkilat yasası için fazla mesai yaptı. 28 yıllık teşkilat kanunu yürürlükten kaldıran yeni teşkilat kanunu, 10,5 saatlik mesainin ardından dün sabaha karşı saat 2.30’da Genel Kurul’da 21 “ret” oyuna karşılık 199 oyla kabul edildi. Yapılan düzenleme ile Meclis’te “askeri tabur” ve “sekreter” dönemi kapanıyor. Yasanın yürürlüğe girdiği tarih itibariyle askeri birliğin Meclis’in güvenliğini sağlama görevi sona erecek.

Yeni teşkilat yasası Meclis’in kadrolu personelinde “sürgün” endişesi yaratırken, yapılan düzenlemeler bundan böyle sözleşmeli olarak çalışacak milletvekili danışman ve sekreterlerinin yüzünü güldürecek. Milletvekili sekreterlerinin statüsü teklifin Plan Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmeleri sırasında “danışman yardımcılığı” olarak tanımlanırken, Genel Kurul’da AK Parti’nin verdiği önergeyle bu kez sekterler “2. danışman” ünvanına sahip oldu. Kabul edilen düzenlemeye göre, milletvekilleri 2. danışman statüsü verilen sekreterlerini “kamu personeli” arasından seçecek. Milletvekili danışmanının ortalama ücreti 3 bin 700 TL, 2. danışmanın yani sekreterlerin maaşı ise 3 bin 150 TL civarında olacak. Yüksek ücretli bu görevlerde kamu personeli kurumundan aylıksız izinli olarak çalışabilecek. Kurumundan aylıksız izinli sayılıp, Meclis’te sözleşmeli çalışan bu personel, bir yandan da memuriyetteki terfilerini almaya devam edecek. TBMM’de sözleşmeli olarak çalıştıkları süre emekliliklerinde de hesaba katılacak. Milletvekili danışman ve 2. danışmanı olarak Meclis’te görevlendirilen kamu personelinden, mecburi hizmet yükümlülüğü bulunanların TBMM’de geçirdikleri süre mecburi hizmetlerine sayılacak. Yasanın milletvekili sekreter ve danışmanlarına ilişkin maddesi, milletvekilleri için çalıştırılacak personel konusunda getirilen sisteme adaptasyonun sağlanması için 15 Ocak 2012 tarihinde yürürlüğe girecek.

‘Akraba personel’

TBMM teşkilat kanunun görüşmeleri sırasında iktidar ile muhalefet arasında “torpilli, akraba personel” kapışması yaşandı. Muhalefet yeni düzenlemeler ile “yandaş” personelin korunacağını, “ahbabı” olmayanların ise sürüleceğini öne sürerken, AKP’li bakan ve milletvekilleri ile TBMM üst düzey yöneticilerinin yakınlarının Meclis’te işe alınmasını eleştirdiler. CHP’li Aydın Ayaydın, Meclis kadrolarının, eş, dost, akrabalarla doldurulduğunu öne sürerek, “Sırtını etkin siyasilere dayayan kimi niteliksiz, liyakatsiz memurlar kadrolara şef olarak atanmışlardır” dedi. TBMM Genel Sekreter Yardımcısı Sadettin Kalkan’ın kayın biraderinin TBMM’de işe alınmasıyla ilgili “TBMM’ye CV’sini sunmuş, başkanlık da CV’sini beğenmiş” savunmasını yaptığını anımsatan Ayaydın, “Türkiye’de 6 milyon işsiz var. Onlar da CV’lerini bıraksa Başkanlık işe alacak mı?” diye sordu.