1 Aralık 2011 Perşembe

Dövizle askerlik

En az 3 yıl yurtdışında bulunanlar ile fiili olarak yurtdışında yaşayanlar için öngörülen dövizle askerlik bedeli 5 bin 112 eurodan 10 bin euroya çıkarıldı.

-  Böylece yurtdışında eğitim gören öğrenciler, aynı zamanda bir iş yerinde 3 yıl çalıştıklarını belgelemeleri halinde bedelliden yararlanabilecek. Ayrıca daha önce dövizle askerlik yapmak için başvuruda bulunan, ancak yükümlülüklerini yerine getirmeyenlere, yeniden dövizli askerlik yapabilmeleri için öngörülen 7 bin 668 euroluk miktar, 10 bin euroya yükseltildi.

-  En az 3 yıl yurtdışında bulunanlar ile fiili olarak yurtdışında yaşanlar için getirilen 38 yaş sınırı kaldırıldı. Böylece yurtdışında yaşayanlar 18 yaşından sonra dövizle askerlik yapabilecek.
 
-  Kanun yürürlüğe girmeden önce, 21 günlük temel askerlik eğitimini, süresi içinde yapmadıkları için dövizle askerlik hizmeti kapsamından çıkarılanlardan, mevzuattaki diğer yararlanma şartlarını taşıyanlar, askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacak.

-  Kanun yürürlüğe girmeden önce dövizle askerlikten yararlanmak için eski miktar üzerinden paralarını ödeyenler de askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacak. Kanun yürürlüğe girdiği tarihten önce dövizle askerlik hizmetinden yararlanmak üzere başvuranlara eski mevzuat hükümleri uygulanacak. Böylece değişiklikten önce başvuranlar 5 bin 112 euro ödeyecek. Ancak bu kişiler 21 günlük temel askerlik eğitimine tabi tutulmayacak.
 
-  Ödemesini tamamladıktan sonra dövizle askerlik hizmeti kapsamından çıkarılmalarını talep edenlere, askerliğe elverişsiz hale gelenlere, vefat edenlere, Türk vatandaşlığından çıkarmalarına izin verilenler ile Türk vatandaşlığını kaybedenlere geri ödeme yapılmayacak.