14 Aralık 2011 Çarşamba

Beş aylık skandalın hesabının sorulacağı 'bir askerî yetkili' yok mu?

TSK, Edirne Keşan'daki askerî birliklere sucuk, sosis ve hamburger diye domuz ve at eti yedirildiğini ortaya koyan Zaman'ın haberiyle ilgili açıklama yaparak olayı doğruladı.
 
Genelkurmay'ın, konuyu takip ederek açıklama yapması olumlu. Ancak vuzuha kavuşması gereken bazı noktalar var. Önce ihale sistemi ve sıralı komutanlıkların sorumluluklarından başlamak gerekiyor. Özellikle gıda alanında açılan ihalelerde maliyeti düşürmek için her türlü hile ile karşılaşılması mümkün. Denetimsizlik can yakıyor. 

TSK açıklamasında, kışlada tüketilen tost ve hamburger gibi ürünlerde domuz ve at eti tespit edilmesi üzerine tekrar analiz edilmek üzere firmadan ürün alındığı belirtiliyor. Söz konusu ürün numunelerinin hangi tarihte alındığı ve hangi laboratuvarda tetkik edildiğine açıklık getirilmiyor. Ayrıca tekrar tetkik edilen numunelerin temiz çıkması üzerine, söz konusu firmanın ürünlerinin alımına devam edildiği belirtiliyor. Bu, sorumlulardan hesap sorulmadı anlamına gelmiyor mu? Denetimlerin, ürün satın alma aşamasında yapılması gerekmiyor mu? 

Zaman'ın konuyu gündeme getirmesinden sonra 4. Mekanize Tugay Komutanlığı hizmet alanında; yani Keşan'da yayın yapan yerel bir gazetede farklı bilgiler ortaya çıktı mesela. İsimsiz 'bir askerî yetkili', 6 ay önceki ihalede söz konusu firmadan alınan numunelerde benzer duruma rastlandığından firmanın ihaleye dahil edilmediğini söylüyor. Oysa Genelkurmay, 'testler olumlu gelince alım sürdü' diyor. Üstelik yeni bir bilgiyi daha paylaşıyor; firmanın ürünlerinde son kullanma tarihi silik olduğu için ürün alımının yakın tarihte durduğunu açıklıyor. 

Zaman'ın haberleştirdiği ilk raporda 3 kez yapılan testlerde ürünlerin sorunlu olduğunun tespit edildiği ifade edilmişti. Üstelik başkaca birliklere alımın sürdüğü de belirtiliyordu. Rapor 14 Haziran 2011'de 2'nci Kolordu Komutanlığı'na (Korg. Raif Akbaş) ve 4. Mekanize Tugay Komutanlığı'na (Tuğg. Yıldırım Alel) gönderilmişti. Şirketin sahibi Ali Ağuş'un açıklamalarında da öne çıkan konu 95'inci Zırhlı Tugay'ın kendilerinden alıma devam ettiği yönündeydi. Bu ayın 20'sinde bu bölgelerdeki askerî birliklerde yeni ihale açılacağı da biliniyor. 

'Hileyi tespit ettik, alımı durdurduk' açıklamaları sorunu çözmez. Sorumlularından hesap sorulmalı. Askerî birliklerin tıpkı diğer kamu kuruluşları gibi TBMM kontrolünde Sayıştay denetiminden geçmesi gerektiği için yeni bir kanun çıkarıldı. Ancak geçtiğimiz günlerde öğrendik ki mevzuatı delmek için üst düzey kimi isimler bizzat gidip ilgili devlet kurumunda baskı yapmıştı. Güvenlik güçlerinin demokratik gözetimi, mali konular başta olmak üzere gıda güvenliği, eğitim ve insan kaynağı teminine kadar her alanda işletilmek zorunda. Aksi takdirde suistimallerin önü alınamıyor.