31 Ekim 2011 Pazartesi

TSK ‘mayın farkı’nın kaldırılmasını istedi

Hükümete 22 maddelik teklif sundu...
TSK’nın bombası nedeniyle ölen ya da yaralanana kira yardımı yok, PKK’nın bombası ile ölen ya da yaralanana hem kira yardımı hem faizsiz kredi. Bu farkın kaldırılması teklif sundu

Genelkurmay Başkanlığı, şehit aileleri ve gazilere sağlanan hakların iyileştirilmesi amacıyla Hükümete 22 maddelik teklif sundu. Teklifteki, bir madde ise, şehit ve gazilere uygulanan bir “ayrımcılığı” da ortaya çıkardı. Mevcut yasalara göre, mayın ve patlayıcı maddeler nedeniyle şehit olanlar ya da yaralananlar, bu patlayıcıların TSK’nın ya da teröristlerin mühimmatı olup olmadığına bakılarak, bazı haklardan faydalandırılıyor.

Genelkurmay, Hükümete gönderdiği teklifinde, “mayın, patlayıcı madde, el yapımı patlayıcı maddelere bağlı olarak gelişen şehadet/maluliyet olaylarında, mayın ve bombanın menşeine bakılmamasını” istedi.

“Büyük mağduriyetler yaratıyor”

VATAN’ın konuya ilişkin sorularını yanıtlayan Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği yetkilileri, bu maddenin büyük mağduriyetler yarattığını vurgulayarak, şunları söyledi:

“Mevcut yasalara göre, mayın ve patlayıcı maddeler nedeniyle şehit olanlar ya da yaralananlar, bu patlayıcıların TSK’nın ya da teröristlerin mühimmatı olup olmadığına bakılarak, haklardan faydalandırılıyor. TSK’nın mühimmatıyla yaralanan ya da ölen er/erbaşlar, 2330 sayılı kanuna tabi olurken, teröristlerin döşediği mayın sonucu hayatını kaybedenler ya da yaralananlar ise 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’na tabi oluyor. Terörle Mücadele Kanunu’na tabi olanlar, emsal maaşın yanı sıra faizsiz konut kredisi ve kira yardımı gibi haklardan yararlanırken, 2330 sayılı kanundan faydalananlar sadece emsal maaş alabiliyor. Bu durum da büyük mağduriyetler yaratıyor. Pek çok şehit ya da gazinin ailesinden derneğimize de bu konuda şikayetler geliyor.”

Edinilen bilgilere göre, bu konudaki şikayet ve talepleri değerlendiren Genelkurmay Başkanlığı, hükümete sunduğu şehit ve gazilere sağlanan hakların iyileştirilmesi amacıyla sunduğu teklifte bu konudaki ayrımcılığı gidecek bir maddeye de yer verdi. Sözkonusu madde şöyle:

“Mayın, patlayıcı madde, el yapımı patlayıcı maddelere bağlı olarak gelişen şehadet/maluliyet olaylarında, mayının menşeine bakılmaması...”

Şehit gazi işlem birimleri

TSK’nın internet sitesinde yer alan bilgilendirmede, şehit aileleri ile gazilere sağlanan hakların iyileştirilmesi maksadıyla, Genelkurmay Başkanlığı’nca çeşitli zamanlarda teklifler yapıldığını, bu tekliflerin bir kısmının yasalaştığını, bir kısmının ise yasa teklifi olarak ilgili makamlara gönderildiği belirtildi. TSK bünyesinde, şehit aileleri ve gaziler ile yakından ilgilenmek ve sorunların sistematik şekilde aktarılmasını sağlamak maksadıyla, garnizon komutanlıkları bünyesinde şehit gazi işlem birimleri kurulduğu da kaydedildi.