26 Ekim 2011 Çarşamba

TBMM'de Polis Kalıyor Asker Gidiyor

TBMM'nin teşkilat yapısını tümüyle değiştiren yeni yasa taslağı üzerinde çalışmak üzere kurulan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nca kurulan alt komisyon raporunu tamamladı.
Raporda, TBMM'yi korumak için parlamentoda özel güvenlik teşkilatı kurulması yönündeki maddenin çıkarılması istendi. Bunun yerine Emniyet Genel Müdürlüğü'nün TBMM'yi koruma görevini sürdürmesi önerilirken, askeri taburun Meclis'ten gönderilmesini öngören maddenin korunması talep edildi.
Alt komisyon, Meclis İdari Teşkilatı'nın yetki ve sorumluluklarını düzenleyen kanun teklifi üzerinde bazı değişiklikler yaptı. Bu değişikler şöyle:
- Siyasi parti grup başkanlıklarında kadro şartı aranmaksızın sözleşmeli personel çalıştırılabilecek. Bu kapsamda her siyasi parti grubunda 5 grup danışmanı ve tüm siyasi parti grupları için toplam 25 büro görevlisine ek olarak TBMM'de grubu bulunan her siyasi parti için parti grubunun milletvekili sayısının yüzde 10'u oranında büro görevlisi çalıştırılabilecek.
- Meclis'in güvenliğinin TBMM bünyesinde oluşturulacak özel güvenlik birimlerince korunması yönündeki madde çıkarıldı.
- TBMM'nin bütün bina, tesis, eklenti ve arazilerinin Emniyet Genel Müdürlüğü'nce korunmaya devam etmesi önerildi.
- TBMM'yi koruyan ikinci güç olan askeri taburun ise Meclis'ten, 2015 yılında ayrılmasına ilişkin düzenleme aynen korundu.
Tanklar sınırı geçmedi
Genelkurmay Başkanlığı, terör örgütüne yönelik sınır ötesi harekat kapsamında tankların Irak sınırını geçtiği ve Haftanin'e doğru ilerlediği iddiasını yalanladı. Eğitim ve tatbikat amacıyla tank birliklerinin Silopi'nin doğusunda faaliyette bulunduğu belirtilen açıklamada şöyle denildi: 'Bugün, bazı basın yayın organlarında tanklarımızın sınır ötesine geçtiğine dair haberlere yer verilmiştir. Bu haber doğru değildir. Tank birliklerimiz, Silopi doğusunda, sınırlarımızın içerisinde ve sınıra yakın bölgelerde eğitim ve tatbikat icra etmişlerdir.'