21 Ekim 2011 Cuma

Hedef Bahoz'un yönettiği Zap kampı

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Hakkâri'nin Çukurca ilçesinde 24 askerin şehit olmasının ardından sınır ötesi operasyon başlattı.
Operasyona, 22 taburdan seçilen komando, Jandarma Özel Harekât (JÖH) ve özel kuvvetlerden (Bordo Bereliler) oluşan seçkin birlikler katılıyor. Özel eğitimli timlerin asıl hedefinin PKK'nın Zap kampı olduğu belirtiliyor. Zap kampı Türkiye sınırına 5-6 saat yürüyüş mesafesinde, Irak'ın kuzeyindeki Amadiye bölgesi Felas köyü yakınlarında bulunuyor. Son dönemlerde Türkiye'de gerçekleşen eylemlerin talimatını veren Suriye uyruklu 'Bahoz Erdal' kod adlı Fehman Hüseyin de Zap'ta barınıyor. Türkiye'ye geçiş noktası olarak kullanılan Zap, PKK'nın merkez kamplarından. Türkiye sınırları içindeki PKK'lılara buradaki telsiz komuta merkezinden talimat veriliyor. Operasyona katılan birliklerin büyük bölümü helikopterlerle Irak'ın kuzeyine indirildi. Mayın riski sebebiyle karadan geçişler son derece sınırlı tutuldu. Irak topraklarında ilerleyen özel birlikler, İnsansız Hava Araçları (İHA), termal kameralar ve uydudan elde edilen görüntüler ışığında sevk ve idare ediliyor. Dört komando taburu da, Türkiye-Irak sınırını oluşturan dağların önünde, teröristlerin muhtemel kaçış bölgelerini kontrol ediyor. 

Diyarbakır ve Malatya'dan havalanan F-16 savaş uçakları ile F-4 Fantomlar, Kandil, Zap, Avaşin Basyan, Hinere ve Hakurk kampları ile teröristlerin muhtemel geçiş güzergâhlarını sürekli bombalıyor. Birliklere Kobra helikopterler de destek veriyor.
Irak'ın kuzeyindeki PKK kamplarında yaklaşık 3 bin teröristin bulunduğu tahmin ediliyor. PKK'nın asıl yaşam alanı ise Kandil Dağı'ndaki Kanicenge, Kanikıreje, Dolekoge, Kortek, Şehit Harun, Dolaeyşe, Şehit Ayhan ve Balakate, Zele ve Kalaturka kampları. 

PKK'nın bölgedeki kampları özetle şöyle:
KANDİL: Terör örgütü PKK'nın ana merkezi, Irak-İran sınır bölgesinde ve Türkiye'den yaklaşık 80 kilometre uzakta bulunan Kandil Dağı'nda 13 ayrı kamp bulunuyor. PKK'nın silah ve mühimmat depoları burada. Bölge ağır silahların yanı sıra Strella ve Stringer füzeleriyle korunuyor. PKK'nın bir hastanesinin bulunduğu Kandil'de bin PKK'lının bulunduğu tahmin ediliyor. Murat Karayılan, Cemil Bayık, Duran Kalkan ve Mustafa Karasu'nun Kandil'de saklandığı belirtiliyor. 

HAKURK: Hakkâri'nin Şemdinli ilçesinin karşısında, İran-Irak-Türkiye sınırlarının birleştiği noktanın güneybatısında kalan bölgede, Zağros Dağları'nın batısında Şefik Dağı eteklerinde yer alıyor. PKK'lıların yanı sıra PJAK mensupları da bu kampı kullanıyor.
METİNA: Hakkâri'nin Çukurca ilçesinin tam karşısında bulunuyor. Türkiye sınırına 15-20 km mesafedeki kampta 200-250 örgüt üyesi bulunduğu tahmin ediliyor.
AVAŞİN-BASYAN: Irak-Türkiye sınırı arasındaki bir vadide, Hakkari Dağlıca'nın karşısında bulunuyor. Dağlıca baskınının talimatını veren eski asteğmen 'Ape Hüseyin' kod adlı Kadri Çelik'in bu alandan sorumlu olduğu belirtiliyor.