21 Ekim 2011 Cuma

Sanık Korgeneral kendini savundu: Soruşturma emri komutanların görevidir

Millete ve hükümete yönelik komplolar içeren 'İrtica ile Mücadele Eylem Planı' dosyasıyla birleştirilen 'internet andıcı' davası sanıklarının çapraz sorgusu devam etti.
 
Andıcın hazırlandığı sırada Genelkurmay Harekât başkanı olan Korgeneral Mehmet Eröz, Savcı Nihat Taşkın'ın, 'internet andıcı' haberinin basında çıkmasının ardından idari anlamda neden soruşturma başlatmadığını sordu. Korgeneral Eröz, "Soruşturma yetkisi Genelkurmay başkanınındır." cevabını verdi. Hakim Sedat Sami Haşıloğlu'nun, bilgisayarların silinmesi ile ilgili sorusuna da Eröz, "Benim evrak imhasına yönelik emrim yok, bilgisayarları iade ettim." dedi. Hakim Haşıloğlu, silme, imha veya kırpma emrini kimin verdiğini sorunca da, "Eğer böyle bir emir varsa Mustafa Bakıcı vermiştir. Benim imha işinden haberim yoktu." diye konuştu.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce yapılan duruşmaya 15'i tutuklu 20 sanık katıldı. Duruşmada Savcı Mehmet Ali Pekgüzel, Korgeneral Mehmet Eröz'e, "İzlenen sitelerle ilgili 4 aylık raporlar sunduğunuzu söylediniz. Türkatak ve irtica.org'daki hükümet aleyhine olan haberleri rapor ettiniz mi?" diye sordu. Eröz, "Hayır. Ama benim çalıştığım Dışişleri Bakanlığı gibi yerlere asılsız Ermeni iddialarıyla ilgili sunduğum raporlar var." karşılığını verdi. Savcı Pekgüzel, yayınlanan haberlerin içeriğinden haberi olmadığını söyleyen Eröz'e, Albay Dursun Çiçek'in "Genelkurmay başkanına kadar bütün sıralı amirlerim benim kadar sorumlu." dediğini hatırlattı.
Pekgüzel, daha sonra Eröz'e, 4 Şubat 2009 tarihinde Taraf gazetesinde çıkan Genelkurmay'da sahte isimlerle alınmış internet sitelerinde hükümet aleyhine propaganda yapıldığı haberi üzerine idari amir olarak ne yaptığını sordu. Mehmet Eröz, internet sitelerinde hükümet aleyhine yapılan yayınlardan rahatsız olduğunu kaydetti. Ayrıca sitelerin sahte isimlerle kurulmasından da rahatsızlık duyduğunu ifade eden Eröz'ün bu açıklaması üzerine Pekgüzel, "Böyle bir durumda idari soruşturma başlatmanız gerekmez miydi?" sorusunu yöneltti. Bunun üzerine durumu komutana (Hasan Iğsız) arz ettiğini aktaran Eröz, "Benim Genelkurmay başkanı ile bire bir görüşmem bile çok enderdir. Bu konuda soruşturma emri, komutanların görevidir." şeklinde konuştu.

Sorguda 'İrtica ile Mücadele Eylem Planı'nın basında çıkmasından sonra karargâhtaki bilgisayarların silinmesi de gündeme geldi. Savcı, "Soruşturma olan bir konuda bilgisayarların 35 kez silinmesi ne kadar doğru?" diye sordu. Eröz, silme değil 'güvenli temizlik' talimatı verdiğini öne sürdü.