25 Ekim 2011 Salı

Asker ve polis birlikte operasyon yapacak


Asker ve polis birlikte operasyon yapacak
Terörler mücadelede yeni bir dönemin başlamasıyla ayrıntılar da netleşiyor.. Sınırda güvenliği sağlayan asker, kırsalda da polisle ortak operasyonlar yapacak.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, teröristlere ait altyapının önemli ölçüde tahrip edildiğini ve çok sayıda barınak, sığınak, cephanelik, uçaksavar mevzii ve kontrol noktalarının yok edildiğini ifade etti.

Terör örgütü PKK'nın son dönemde kendisine yapılan operasyonlarda köşeye sıkıştığını belirten Genelkurmay Başkanı Özel, örgütün eylemleri, etkili kara ve hava harekatlarıyla düştüğü çaresizliği göstermesi açısından önemli olduğunu aktardı. Türk Hava Kuvvetleri uçakları ve karada konuşlu ateş destek vasıtaları ile yürütülen mücadele hakkında bilgi veren Özel, kırsalda polisle ortak operasyonların da süreceğini belirtti.

Genelkurmay Başkanı, 1990'lı yıllarda Polis Özel Harekat timleri ile TSK unsurları birlikte ve uyum içinde, iç güvenlik bölgelerinde teröristle mücadele ettiğini hatırlatarak, "Mülki makamlar tarafından görevlendirildikleri takdirde, polis özel harekat timlerinin, geçmişte olduğu gibi yine başarılı olacaklarından hiçbir şüphemiz yoktur. Bir müddetten beri ara verilen birlikte kırsalda görev yapma işlemlerine tekrar başlanmıştır ve bu şekilde devam edecektir." ifadelerini kullandı.

NTV'nin sorularını cevaplandıran Genelkurmay Başkanı, TBMM'de kabul edilen ve ilk alımların gerçekleştiği sözleşmeli er konusuna da değindi. Buradaki gecikmenin başvuru eksikliğinden kaynaklandığını belirten Özel, 17 bin 827 kişinin ön müracaatının alındığını ancak 3 bin 38 kişinin bizzat gelerek başvurmuş olduğunu anlattı. Testler sonucunda, bunların sadece bin 992'sinin başarılı olduğunu kaydetti. Özel, "Görüleceği gibi planlanan 5 bin 103 kişinin ancak bin 992 kişisi (en iyimser rakamla) üç aylık eğitimi müteakip Mart 2012'den itibaren görevlendirilebilecektir." dedi. 2012 yılı için ise 10 bin 659 kişinin alımının planlandığını açıkladı.
Özel, kendisine yöneltilen "MİT ile PKK arasındaki görüşmeler sizce devam etmeli mi?" sorusuna da şu cevabı verdi: "Türk Silahlı Kuvvetleri'nin vazifesi, yetkili makamların talep ve direktifleri doğrultusunda teröristle mücadele etmektir. Terörle mücadelenin güvenlik boyutu dışındaki faaliyetler, TBMM ve hükümetimizin tasarrufunda olan konulardır. Türkiye Cumhuriyeti'nin ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğünü sağlamak için, yüzlerce yıllık devlet geleneği ve ortak akıl neyi gerektiriyorsa, onun yapılması gerektiği düşüncesindeyiz."
Balyoz davası için de değerlendirmelerde bulunan Genelkurmay Başkanı, yargılamayı etkilemeyecek şekilde gelişmeleri yakından takip ettiklerini aktardı. Uzun tutukluluk sürelerinden rahatsızlık duyduğunu söyleyen Özel, ancak davayı etkileyecek bir açıklama yapmak istemediğini ifade etti.