25 Ocak 2012 Çarşamba

TSK'da En Büyük Sorun Değişmedi

Eski TSK mensupları, subayların eğitim sistemi ile halktan kopuk lojman yaşamının da acilen masaya yatırılması gerektiğini ifade ettiler.
 
 
TSK'ya ait sosyal tesisler ve orduevlerinin kullanım şartlarının değiştirilmesini olumlu bir adım olarak değerlendiren eski TSK mensupları, subayların eğitim sistemi ile halktan kopuk lojman yaşamının da acilen masaya yatırılması gerektiğini ifade ettiler.
Genelkurmay Başkanlığı “kast sistemi”ni andıran “orduevlerinde rütbe ve sınıf ayrımı” uygulamasını sona erdirdi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in emri ve Genelkurmay 2'nci Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın imzasını taşıyan 16 Ocak 2012 tarihli “hizmete özel” duyuruyla, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) ait orduevleri ile diğer sosyal tesislerdeki yemek salonlarında, kuaförlerde, plajlarda vs. rütbe farkı ortadan kaldırıldı.

TARİHİ BİR ADIM
Eski TSK mensupları bu gelişmeyi “yetmez ama evet” şeklinde değerlendirdi. TSK'ya ait sosyal tesisler ve orduevlerinin kullanım şartlarının değiştirilmesini olumlu bir adım olarak değerlendiren eski TSK mensupları, subayların eğitim sistemi ile halktan kopuk lojman yaşamının da acilen masaya yatırılması gerektiğini ifade ettiler.

“TSK MENSUPLARINI BİRBİRİNDEN UZAKLAŞTIRIYORDU”
Emekli Binbaşı Mustafa Hacımustafaoğulları, “Orduevlerinde rütbe ve sınıf ayrımı uygulaması TSK mensuplarını birbirinden uzaklaştıran bir uygulamaydı. Astsubayların subaylara beslediği his olumsuzdu. Yine subayların da astsubaylara tepeden bir bakışı vardı. Bunlar doğru değil. Tabii ki askeri disiplin için bazı şeylerin yapılması lazım. Ancak bu sadece askeriyede kalmalı ve lojmanlara, ordu evlerine taşınmamalı. Taşındığı zaman birbirinden nefret eden ve uzaklaşan bir TSK mensubu ortaya çıkıyor” diye konuştu.

“TSK'NIN GENEL REFORMA İHTİYACI VAR”
Hacımustafaoğulları, TSK'nın genel reforma ihtiyacı olduğunu söyleyerek “TSK mensupları kışla lojman hattında gidip geliyor. Halktan uzak. Halkın içerisine girmiyor, hatta halkı görmüyor. Buda halkın değerlerini, yapısını bilmemesine neden oluyor. Neticede şu anda yaşadığımız sorunlar ortaya çıkıyor” dedi.

“BAŞLANGIÇ İÇİN İYİ ADIM AMA…”
“Başlangıç için iyi adım ama bu adımla sorunların çözüleceğine inanmıyorum” diyen Emekli Binbaşı Hacımustafaoğulları, şöyle devam etti: “Her şekilde ayrımcılık oluyor. Bence ordu evleri kapatılmalı ya da özelleştirmeli. Ordu mensupları ister beş yıldızlı otellerde kalsınlar, ister lüks daireler kiralasınlar, isterlerse de müstakil bir evde kalsınlar. Ama halkın içinde olsunlar. Bu şekilde halkı anlarlar ve yine halktan gelen diğer TSK mensuplarına anlayışla yaklaşırlar. Ordu evleri askeri vesayetin yürütüldüğü yerlerdir. Halkın hayrına kullanılan mekanlar değildir.”

TANRIVERDİ: STATÜ FARKI HUZURSUZLUK YAŞATIYORDU
Emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi de, statü farkının huzursuzluk yaşattığını ifade ederek “Yeni uygulamayı güzel bir gelişme olarak görüyorum. Statü farkı astsubaylarla subaylar veya diğer statüdeki ordu mensupları arasında huzursuzluk yaşatıyordu. Buda askeriyeye yansıyor ve sağlıklı bir iletişim kurulamıyordu. Sosyal mekanlarda bunların olmaması lazım. Orduevlerinde rütbelilerin kaynaşması, güzel iletişim kurması gerekiyordu ve rütbe farkı onu engelliyordu. Bu bakımdan da çok güzel bir gelişme. Artık rütbeliler arasında kaynaşma sağlanacak” dedi.

YEKELER: DEMOKRASİ ADINA GÜZEL BİR GİRİŞİM
Emekli Binbaşı Asım Yekeler ise “Güzel bir girişim. Demokrasi için güzel bir adım. Bazı ayrımcılık ve uzaklaşmaya engel olabilecek bir atılım” diye konuştu.

“ANADOLU ÖRF VE ADETLERİNE ZATEN TERSTİ”
Emekli Binbaşı Durmuş Türemen de, şunları söyledi: “Orduevlerinde ki uygulama, kast sistemi zaten, Anadolu örf ve adetlerine tersti. Anadolu terbiyesi almış kişiler zaten büyüklerine saygısızlık yapmaz küçüklerini sever. Bu terbiye bizde zaten var ama bu terbiyeyi almamış, Anadolu örf ve adetlerinden uzak kişiler kast sistemini kendi çıkarları için yerleştirmiş. Kimse kendisini farklı bir yere koyarak saygınlık kazanamaz. Saygınlık toplumun içine girerek, toplumda kazanılır. Bu güne kadar TSK'da Anadolu terbiyesi almış bir fertten asla saygısızlık gelmemiştir. Artık Genelkurmay Başkanının bu adımıyla Anadolu'da zaten var olan terbiye askeriye içerisinde daha da artacak. Ben Genelkurmay Başkanına bu adımından dolayı teşekkür ederim.”