23 Ocak 2012 Pazartesi

Jandarmadan kask açılımı!

TSK, yurt genelinde jandarma personelinin kasklarını numaralandırmaya başladı

Jandarmadan kask açılımı! TSK, toplumsal müdahalelerde sivil hassasiyetini artırmak için yurt genelinde jandarma personelinin kasklarını numaralandırmaya başladı. Jandarma nezarethanelerinin tamamına uluslararası standart getirdi

Jandarma kaskları numaralandırılıyor

TSK devrim niteliğinde bir uygulamaya daha imza attı. Uludere’de 34 sivilin ölümünün ardından eleştiri oklarını üzerinde toplayan Genelkurmay Başkanlığı, toplumsal müdahalelerde sivil hassasiyetini artırmak için yurt genelinde jandarma personelinin kasklarını numaralandırmaya başladı. Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel’in talimatıyla, Jandarma Genel Komutanı Org. Bekir Kalyoncu’nun devreye soktuğu uygulamaya 16 Ocak’ta başlanıldı. Bu tarih itibariyle toplumsal olaylara müdahalede kullanılan vizörlü kasklar, “personelin ve birliğin tanınmasına ve ayırt edilmesine yardımcı olmak, birliğin sevk ve idaresinde kolaylık sağlamak ve müdahale esnasında meydana gelebilecek hukuki ihlallerde ilgilinin tespitini kolaylaştırmak” amacıyla numaralandırılmaya başlandı. Uygulamanın, İçişleri Bakanlığı koordinatörlüğünde gerçekleştirildiği öğrenildi.

Numaralar, arası tire ile ayrılmış altı haneli sayılardan oluşuyor. İlk iki sayı, ilin trafik kodunu, diğer dört haneli sayı ise kaskın birlikteki numarasını gösteriyor. Yurt genelinde Jandarma birliklerinde bulunan kaskların numaraları hepsi birbirlerinden farklı olacak şekilde düzenlendi.

Eleştirilmişti

Geçen yıl Hopa’da meydana gelen ve bir emekli öğretmenin ölümü, bir polis memurunun da yaralanmasıyla sonuçlanan olaylar sonrasında Artvin Emniyet Müdürü’nün yanı sıra İl Jandarma Komutanı Albay Mehmet Nasif ile İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Halit Çalmuk görevlerinden alınmıştı.

Jandarmanın olaylarda pasif kaldığı iddiaları ise 2010 yılında yürürlükten kalkan “Emasya Protokolü”nü tekrar gündeme getirdi. Askerlerin, şehir içlerindeki olağünüstü olaylara direkt müdahalesine imkan tanıyan protokol “darbelere zemin hazırladığı” gerekçesiyle yürürlükten kaldırılmıştı.

Nezarethanelere uluslararası standart

Jandarma özellikle Doğu ve Güneydoğu’da kötü fiziki şartları nedeniyle dönem dönem şikayetlere neden olan nezarethane ve ifade alma odalarıyla ilgili çalışmasını da tamamladı. Jandarma Genel Komutanlığı’nda mevcut nezarethanelerin tamamının (2123 adet) uluslararası standartlara uygun hale getirildiği belirtildi. Yapılan çalışmalarda, uygulamalardaki farklılıkların giderilmesi ve yeni inşa edilecek nezarethanelerin aynı standartlar ölçüsünde yapılması maksadıyla; ulusal ve uluslararası standartlar yanında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatları da dikkate alınarak, “Nezarethane Konsepti” hazırlandı. Jandarma, gözaltındaki şahısların alınan ifadelerine ve tüm delillere yasal geçerlilik kazandırılması açısından ifade alma odalarıyla ilgili de bir çalışma başlatılmış, öncelikle, 6 Ekim 2008-22 Haziran 2010 tarihleri arasında yürütülen, “Jandarma Personelinin Avrupa İnsan Hakları Standartları Alanında Bilgi ve Yeteneklerinin Artırılması Projesi” kapsamında, 30 adet “ifade alma odası” düzenlenmişti. İfade alma odalarının standart hale getirilmesi çalışmalarına devam edildiği öğrenildi.

Hangi olaylarda görev alıyorlar

Jandarma Genel Komutanlığı, mevzuatla verilen görevler doğrultusunda teşkilatlanmış, karargah ve bağlı birlikler, klasik emniyet ve asayiş harekatı icra eden birlikleri, terörle mücadele harekâtı icra eden birlikleri, sınır birlikleri, okullar ve eğitim birlikleri, lojistik destek birlikleri, havacılık birlikleri ve görevin özelliğine göre kurulan diğer birliklerden oluşuyor. Ayrıca, kırsal terör olayları, elçilik baskını, uçak kaçırma ve rehin alma gibi önemli olaylar ile sualtında veya dağlarda meydana gelip arama ve kurtarması ihtisas gerektiren durumlar ile yardım edilmesi zorunluluğu bulunan büyük doğal afetlerde görev alan ve Jandarma Genel Komutanlığı’nın genel ihtiyatı durumunda olan Jandarma Komando Özel Asayiş Komutanlığı bulunuyor.