17 Ocak 2012 Salı

Foça’da askeri uçak düştü

TSK’ya ait bir eğitim uçağı dün Foça üzerinde denize düştü. İki kişinin bulunduğu uçağın enkazına ulaşılamadı



İzmir’in Foça ilçesi açıklarında akşam saatlerinde askeri bir eğitim uçağının denize düştüğü bildirildi. İzmir Valisi M. Cahit Kıraç, Çiğli 2’nci Ana Üs Komutanlığı’ndan havalanan T - 37 tipi eğitim uçağının kayıp olduğu hakkında kendisine bilgi ulaştığını açıkladı.
Foça ve Yenifoça Beldesi arasındaki Aslanburnu Mevkii açıklarında balıkçılar saat 17.00 sıralarında denize doğru bir cismin düştüğünü bildirdi. Resmi olmayan kaynaklardan alınan bilgiye göre uçakta bir eğitmen Türk subayla, Pakistanlı pilot öğrencinin bulunduğu öğrenildi.
Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada da, uçaktan 16.05’ten itibaren haber alınamadığı, iki kişiyi kurtarma çalışmalarının havadan ve denizden yoğun olarak devam ettiği bildirildi.  Karanlıkta denizde yapılan aramalarda uçağa ait olduğu belirtilen bazı parçalar bulundu. Bu parçaların atlama sistemiyle ilgili olabileceği belirtildi.

Teğmen’in evinde yas
Gece geç saatlerde eğitim subayının Hava Pilot Teğmen Serkan Sağır (23) olduğu öğrenildi. 3 ay önce mezun olduğu kaydedilen Sağır’ın bekar ve Erzincanlı olduğu belirtildi. Kaza haberi, Sağır’ın Erzican’daki ailesinin evine de ateş düşürdü.   THK’na 1964’te katılan T-37/C tipi uçaklar, bugüne kadar 12 kez kaza yaptı. Son olarak Temmuz 2011’de yaşanan kazada iki subay şehit düşmüştü. T-37’ler son bir yıldır Ankara’da üretilen Koreli KAI şirketinin tasarımı KT-1 uçakları ile değiştiriliyor.

İşte uçağın özellikleri

T-37 uçakları jet motorlu ve iki kişilik. Hava Harp Okulu’nu bitiren pilot adayları önce SF-260D eğitim uçakları ile uçuş eğitimine başlıyor. Pilotaj eğitiminin ikinci aşaması ise İzmir/Çiğli’deki 122. Filo’ya ait T-37 uçakları ile veriliyor.
Motor: 2 adet J69-T-25 turbojet
Kanat Açıklığı: 10.32 metre
Gövde Uzunluğu: 8.92 metre
Yükseklik: 2.79 metre
Boş Ağırlık: 1.840 kg
Azami Kalkış Ağırlığı: 2.980 kg
En Fazla Hız: 685 km/saat
Seyir Yüksekliği: 7 bin 620 metre
Menzili: 1.500 km