26 Ocak 2012 Perşembe

Askeri okullardan atılan mağdur öğrencilerin sorunu Çankaya'ya taşınıyor

Harp Okulları, GATA, astsubay okulları ve askeri liselerde okurken çeşitli sebeplerle atılan öğrencilerin yaşadıkları sıkıntılar, Çankaya Köşkü'nde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e anlatılacak.
Askeri okuldan atılan Alperen Taş'ın babası Musa Taş'ın sorusu, Köşk tarafından başlatılan 'Cumhurbaşkanı'na Sorun' projesi kapsamında, 124 bin 614 oy alarak Ocak ayında en çok beğenilen ilk 5 soru arasına girdi.

Taş, önümüzdeki günlerde Çankaya'ya çıkarak, askeri okullardan atılarak yüksek tazminatlar altında ezilen gençlerin sorunlarını Cumhurbaşkanı Gül'e anlatacak.

Görüşmenin, kendileri için büyük umut olduğunu belirten Türk Silahlı Kuvvetleri'nden Ayrılan ve Atılan Askeri Öğrenciler Platformu Başkanı Tuğrul Yılmaz, "Atılan öğrenciler milletimizin kanayan bir yarasıdır, muhakkak çözüm getirilmesi gereken bir konudur." dedi.
Işıklar Askeri Lisesi'nden, 2008'de mezun olduktan sonra kayıt yaptırdığı Hava Harp Okulu'ndan geçtiğimiz yıl ilişiği kesilen Tuğrul Yıldırım ve 4 arkadaşı, askeri okullardan çeşitli sebeplerden dolayı atılan 2 bin 190 mağdur adına Türk Silahlı Kuvvetleri'nden Ayrılan ve Atılan Askeri Öğrenciler Platformu'nu kurdu. 'Devlet Dersinde Ölüm' adlı bir de kitap yazan Yıldırım'ın kitabındaki bilgilerin ardından TBMM Dilekçe Komisyonu çalışma başlattı.

KOMİSYON MAĞDUR ÖĞRENCİLERLE GENERALLERİ KARŞI KARŞIYA GETİRECEK
TBMM Dilekçe Komisyonu, harp okullarındaki mobbing (mahalle baskısı) faaliyetleri ile tazminatlardaki haksız tutarları incelemeye aldı. Tuğrul Yıldırım ve arkadaşları, komisyona, yaşadıkları sıkıntılara ilişkin görüntüleri de sundu. Önümüzdeki günlerde Türk Silahlı Kuvvetleri'nden Ayrılan ve Atılan Askeri Öğrenciler Platformu yöneticileri, general ve üstsubay temsilcilerle komisyonda yüzleşecek. Tuğrul Yıldırım ve arkadaşları, görüşmede, yaşadıkları sıkıntılara ilişkin soruları bizzat TSK yetkililerine iletecek. Konuyla ilgili Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'tan da destek sözü aldıklarını belirten Tuğrul Yıldırım, mağdur askeri öğrencilerin milletin kanayan bir yarası olduğunu söyledi.

Seslerini, Çankaya Köşkü tarafından uygulamaya konulan "Cumhurbaşkanı'na Sorun" projesinde duyuran mağdur askeri öğrencilere ilişkin soru, 124 bin 414 oy alarak en beğenilen beşinci soru oldu. Uygulamada, ocak ayında öğretmen atamaları ile ilgili sorulan soru toplamda 220 bin 377 beğeni ile birinci sırada yer almıştı. Tuğrul Yıldırım, mağdur askeri öğrenciler adına köşke çıkmaya hazırlanan veli Musa Taş'ın, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e askeri okullardan atılan öğrencilerin yaşadığı mağduriyeti, öğrencilerin binlerce liralık tazminat yükü altında nasıl ezildiklerini ve haklarının nasıl ellerinden alınarak gelecekten yoksun bırakıldıklarını anlatacağını söyledi. Yıldırım, şunları kaydetti:

"Harp okullarının intibak kamplarında, özellikle belli bir grup öğrenciye diğerlerinden farklı eğitimler yaptırılarak ayrımcılık yapılıyor. Kamp yerlerinde çeşitli işkencelere maruz bırakılan ve eğitim adı altında kimi öğrencilere psikolojik baskı ve insan onuruna yakışmayacak hakaretler ediliyor. Kendilerine neden ayrımcılık yapıldığını anlamayan öğrenciler, her ne sebeple okuldan ilişikleri kesilirse kesilsin, birkaç ay sonra 50 bin TL'yi geçen tazminat mektubuyla ikinci şoku geçiriyorlar. Ailelerinin bu borcu ödeyebilecek durumda olmadığını söyleyen öğrenciler, ağır tazminat yükü altında eziliyorlar ve eğitimlerini yarıda bırakarak çalışmak zorunda kalıyorlar."

"GARSONLUK YAPARAK ÜNİVERSİTEYİ BİTİRMEYE ÇALIŞIYORUM"
Türk Silahlı Kuvvetleri'nden Ayrılan ve Atılan Öğrenciler Platformu üyelerinden Nezih Burak Akar da 2006 yılında Maltepe Askeri Lisesi'nden mezun olduktan sonra kayıt yaptırdığı Kara Harp Okulu'nda 1'inci sınıfta iken, hiçbir yazılı savunma almadan haftalarca son sınıf öğrencileri tarafından şiddete maruz bırakıldığını öne sürdü.

Her sabah saat 06.00'da 5 bin metre koşu için uyandırıldığını belirten Akar, "Öğle vakti tam teçhizatlı olarak 'avcı boy çukuru' denilen insan boyundaki çukuru, 'tahkimat' adı verilen küçücük kürekle kazmaya ve bu da yetmiyormuş gibi o çukurun içinde biyolojik harp adı verilen 'nbc' taarruzunda tuvalet yapma eğitimi adı altında aynı çukurun içinde tuvalet yapma eğitimi verdiler, gururumla oynandı. Bu eğitim herkese yaptırılmıyordu, sadece neye göre seçtikleri belli olmayan bazı kişileri, okuldan ayrılmaya zorlamak için yapılan eğitimlerdi. Sonuç olarak sınıfta kaldım ve okuldan resmen uzaklaştırıldım. Üstelik Maltepe Askeri Lisesi'ni tam disiplin puanıyla başarıyla tamamlayan bir öğrenciydim. Tarafıma gönderilen tazminat sonucu babamla aramda hiçbir bağ kalmadı ve bu da yetmiyormuş gibi annemle babamın boşanmasına sebep oldum. 24 yaşındayım, Hacettepe Üniversitesi'ni garsonluk yaparak bitirmek üzereyim. Başbakandan ve bütün devlet büyüklerimizden ricam, ne olursunuz, bu ülkenin gençlerinin bu şekilde harcanmasına ve ailelerinin bu şekilde dağılmasına izin vermeyin." diye konuştu.