25 Ocak 2012 Çarşamba

F 35'in maliyetini İzmir düşürecek

Kale ve ABD'li ortağı Pratt & Whitney'in İzmir'deki Ege Serbest Bölgesi'nde kuracağı F 135 uçak motoru fabrikasında üretilen parçaların, tüm zamanların en büyük savunma sistemleri tedarik projesi olarak gösterilen ancak maliyeti nedeniyle eleştiri konusu olan F 35 Müşterek Taarruz Uçağı'nın maliyetinin düşürülmesinde etkin rol oynayacağı belirtildi.
 
Türkiye'nin de dahil olduÄŸu 8 ülkenin ortaklığıyla yürütülen F 35 savaÅŸ uçağının F 135 motorları için parça üretecek Ä°zmir fabrikasında inÅŸaat çalışmaları hızla devam ediyor. 

Kale Havacılık'ın yüzde 51, ABD'li Pratt & Whitney'in yüzde 49 ortaklığıyla oluÅŸturulan ÅŸirket tarafından baÅŸlatılan ve temeli geçen yıl mayıs ayında CumhurbaÅŸkanı Abdullah Gül tarafından atılan fabrikanın 20 bin metrekare alan üzerinde kurulacak ve 60 milyon dolara mal olacak ilk fazının bu yıl sonunda üretime geçmesi bekleniyor. 

Yatırımla ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulunan Kale Grubu Teknik Bölüm BaÅŸkanı Osman Okyay, ilk fazın tamamlanması beklenmeden Ege Serbest Bölgesi içindeki kiralık bir tesiste 20 personelle bazı küçük parçaların üretimi ve eÄŸitim çalışmalarına baÅŸladıklarını, ilk faz tamamlandığında 310 kiÅŸiye istihdam saÄŸlanacağını belirtti. 

Åžu anki iÅŸ planına göre F 135'in yaklaşık 2 bin 200 parçasının Ä°zmir'de üretileceÄŸini anlatan Okyay, şöyle konuÅŸtu: 

''Ortaklık görüşmeleri çerçevesinde ilk hedefimiz, uzun seneler sürecek projede yüksek teknoloji gerektiren ve katma değeri yüksek parçaların üretimini Türkiye'de gerçekleştirmekti. Bu bağlamda, yanma odası parçaları, döner parçalar ve sıcak bölüm parçalarının üretimi ile montaj grupları gerçekleştirilecek. Birinci fazda üretime geçiş süreci tamamlandığında yılda 130 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.
Bu tesisin ileriki fazlarda Pratt & Whitney ÅŸirketinin diÄŸer askeri ve sivil uçak motorlarına da parça üretimi yapmak üzere yatırımlarını arttırması hedefleniyor.'' 

-F 16 örneği-
F 35 projesinin yüksek maliyetler nedeniyle eleÅŸtirildiÄŸi, Türkiye fabrikasının maliyetlere bir etkisinin olup olmayacağı yönündeki soru üzerine Okyay, her büyük proje gibi F 35 projesinde de baÅŸlangıç maliyetlerinin yüksek çıktığını, ancak seri üretime geçiÅŸle birlikte maliyetlerin düşürülmesinin hedeflendiÄŸini söyledi. 

F 16 projesi'nin de aynı ÅŸekilde baÅŸladığını ancak bu uçağın bugüne kadar 4 bin 500 adet sattığını belirten Okyay, ''F 35 çok uluslu bir proje ve her ülke maliyetleri aÅŸağıya çekmek için önemli gayret sarf ediyor. Türkiye'deki rekabetçi ÅŸartlar ile parça maliyetlerini aÅŸağıya çekebiliriz. Ancak burada önemli olan montaj grupları bütünlüğü çerçevesinde bu maliyetleri aÅŸağıya çekmek. F 135 motorunda Ä°zmir'deki tesisin bunu gerçekleÅŸtireceÄŸini düşünüyoruz'' dedi. 

Ege Serbest Bölgesi içindeki tesisin temel atma törenine Cumhurbaşkanı Gül'ün katılımının büyük yankı uyandırdığına dikkat çeken Okyay, yatırım yapılan alanın uçak motoru endüstrisi gibi ileri teknoloji içeren bir alan olmasının da Türk savunma ve havacılık sanayine büyük değer katacağına inandıklarını belirtti.