19 Ocak 2012 Perşembe

Görümlü Taburunda şok bulgu

JİTEM karargahında çıkan 15 kişiye ait kemiklerden sonra Şırnak’ta da şok yaşandı. Görümlü Tabur Komutanlığı’nda da kemikler bulundu.

Görümlü Taburunda şok bulgu
1993’te Görümlü Karakolu’nda görevli bir askerin “6 köylü öldürüldü, yerlerde sürüklenip tabura gömüldü” iddiası üzerine gösterilen yerde yapılan kazılarda kemikler bulundu. Baro Başkanı Elçi “Dönemin Tabur Komutanı şimdi Ergenekon sanığı olan Binbaşı Mehmet Zekeriya Öztürk’tü” dedi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın failimeçhul cinayetler kapsamında yürüttüğü soruşturmada kazı çalışmaları hız kazandı. Diyarbakır’daki eski JİTEMKarargahı’ndan 15 kişiye ait kemiklerin çıkması üzerine savcılık tanık ifadeleri doğrultusunda Şırnak’ın Görümlü Jandarma Tabur Komutanlığı’nda kazı yapılmasına karar verdi. Savcılara tanık olarak ifade veren ve 1993’te taburda görevli er, 6 köylünün önce ayaklarına kurşun sıkıldığını, ardından ayaklarından bağlanıp yerde bir saat süründürüldüklerini ve cesetlerinin tabura gömüldüğünü anlattı. Tanık asker, 6 köylünün öldürüldükten sonra gömüldüğü yerin de krokilerini çizdi. Tanık askerin Görümlü Jandarma Tabur Komutanlığı’na götürülerek keşif yapması sonrasında tabur bahçesinde cesetlerin gömüldüğü belirtilen yerlerin korumaya alındığı öğrenildi. Dün kazı çalışmalarına başlandı. Silopi Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen kazıya kayıp yakınları ile Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi de katıldı.

O KOMUTAN ERGENEKON SANIĞI

Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi, kazılarda 3 tane kemik parçası bulunduğunu açıkladı; “Kemikler insana mı ait? Bu incelemeden sonra belli olacak. Kayıp yakınlarının DNA örnekleri alınacak ve kemiklerle karşılaştırılacak. Bu bilgiler doğrultusunda soruşturma davaya dönüşecek. 6 köylü ile ilgili aileler daha önce yakınlarının tabur bahçesinde olabileceğini bize iletmişti. Vurulan her kazma ailelerde biraz daha umut oluyor” dedi. Görümlü köyden gelen kayıp yakını ailelerin de alanda olduğunu söyleyen Elçi, 200 metrekarelik bir alanın tamamen kazılacağını anlattı. İki binbaşı, savcı ve avukatların da kazı bölgesinde bulunduğunu söyleyen Elçi çalışmaların 2-3 gün daha sürebileceğini belirtti. Elçi, “Dönemin Tabur Komutanı şimdi Ergenekon sanığı olan Binbaşı Mehmet Zekeriya Öztürk’tü” dedi.

TAM 19 AYDIR HABER YOK

13 Mayıs 1993’te çatışma sonucu iki askerin şehit olduğu belirtildi. Ardından 14 Mayıs’ta Görümlü’ye bağlı Derecik mezrasına gelen JİTEM elemanlarının, köy imamı İbrahim Akıl, Süryani baba-oğul Hamdin ve Hikmet Şimşek, Şemdin Cülaz, Salih Demirhan, Halit Özdemir ve Abdurrahman Kayek’i köylerinden alıp götürdüğü belirtildi.

TOPLU ÖLDÜRME SUÇU İŞLENDİ

Ergenekon davasının "İlkadım" kod adlı gizli tanığı, tutuklu sanık emekli yüzbaşı Mehmet Zekeriya Öztürk'ün 1993'te Silopi'de 6 köylüyü gözaltına aldırıp öldürterek Tabur Komutanlığı içindeki boş alana gömdürdüğü iddiasında bulunmuş ve bunun üzerine soruşturma açılmıştı. 13 Mayıs 1993'te gözaltına alınan 6 köylünün ailelerinin avukatı Tahir Elçi de dünkü kazı alanında ailelerle birlikte yeraldı. Elçi, daha önce Silopi Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurarak dönemin Şırnak Tugay Komutanı Tuğgeneral Mete Sayar ile Görümlü Tabur Komutanı Mehmet Zekeriya Öztürk hakknıda "toplu öldürme" suçundan kamu davası açılmasını istemişti.