19 Ocak 2012 Perşembe

Asker hakları Meclis'te

Asker hakları Meclis'te
Askerhaklari.com sitesini hayata geçiren beş kişilik ekip dün bir kez daha TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu nu ziyaret etti. Görüşmeler sonrası, komisyon bünyesinde bir alt komisyon kurulması yönündeki talebe milletvekilleri sıcak baktıklarını ifade etti.




Askerlik sırasında kötü muamele görenler, hak ihlalleri yaşayanlar, şüpheli asker ölümlerinin ve intiharların peşini bırakmak istemeyen aileler… Askerhaklari.com, açıldığından beri şikâyetleri toparlayan, duyuran, mağdurlara ve ailelerine yol gösteren bir mecra oldu.
Siteyi hayata geçiren beş kişilik ekip 20 Eylül 2011’den sonra dün ikinci kez TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nu ziyaret etti. Gün boyunca görüştükleri isimler şunlar: AK Parti milletvekilleri Mehmet Naci Bostancı, Hamza Dağ, aynı zamanda komisyon başkanı Ayhan Sefer Üstün, Milli Savunma Komisyonu üyesi de olan Erdal Kalkan, CHP milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Levent Gök, Hüseyin Aygün ve Milli Savunma Komisyonu Sözcüsü AK Parti milletvekili Dilek Yüksel.
Bu kez ellerinde yedisi askerliği süren, 15’i askerliği bitmiş kişilere dair 22 dilekçe vardı. Dilekçelerin altısı disiplin koğuşunda, üçü askeri cezaevinde, kalanı ise diğer askeri alanlarda yaşanan kötü muamele iddiaları içeriyoru. Dilekçelerde şu şikayetler mevcut: Aşağılama, küfür, kaba dayak, uykusuz bırakma, kirli kıyafet giydirme, ıslak yere oturtma, uzun süre boyunca başı öne eğik tutmaya zorlama, süründürme, çıplak soyma, tazyikli su, nefessiz bırakma, anal penetrasyon, falaka, vücutta sigara söndürme, tuvalet pisliğinde süründürme…
Komisyon üyelerinin özellikle dikkatine sunulan bir konu da iki hafta içinde farklı şehirlerinde intihar ettiği söylenen altı asker konusuydu. Ölümler üzerindeki şüpheler ve askerleri intiharı düşünmeye itebilen koşullar konuşuldu. Askerhaklari.com, komisyon bünyesinde, askerde kötü muameleleri incelemek üzere bir alt komisyon kurulmasını istedi. Görüştükleri milletvekillerinin hepsi de bu fikre sıcak baktı. Askerhaklari.com ekibinin yanında akıl sağlığını yitiren bir anne de vardı. Ellerindeki dilekçe sayısı dün itibarıyla 70’i aşan komisyonun bu annenin anlattıklarına kayıtsız kalması zordu muhtemelen.