TRT Haber'de dün gece Kozmik Oda programının konuğu olan Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Salim Dervişoğlu idi. Programın yapımcı ve sunucusu Rıdvan Memi'nin sorularını cevaplayan Dervişoğlu, söyledikleri ile bir çok ezberi bozdu. İşte o açıklamalar!
'TSK, REFORMU DİKKATE ALMALI, YAPISINI GÖZDEN GEÇİRMELİ'
"Her müessese gibi silahlı kuvvetlerin de yapısının bazı hususlarda gözden geçirilmesinde yarar görüyorum. Silahlı kuvvetlerin süratle yenilenmesi, reformasyonu kolay değil, vazifeleri çok ciddi. Ama ben inanıyorum ki 21. YY Türkiye'sinde silahlı kuvvetlerde de bazı reform hareketlerinin dikkate alınması lazım"
'GENELKURMAYIN SAVUNMA BAKANLIĞINA BAĞLANMASI TARTIŞILMAZ DEĞİL'
Rıdvan Memi'nin, "Genelkurmay başkanlığının Milli Savunma Bakanlığına bağlanması. Genelkurmay Başkanı'nın, Kuvvet Komutanlarının, generallerin protokoldeki yerinin yeniden gözden geçirilmesinin zamanı gelmedi mi" sorusuna Dervişoğlu şu yanıtı verdi:
"Sizin söyledikleriniz bahsettiğim reformasyonun içinde incelenecek olan şeylerdir. Eğer Batı tipi bir demokrasiye sahip olmamız zaruri ise ki ben buna inanıyorum, Türkiye'nin var olması ancak evrensel kriterlerin uygulanması suretiyle olur. Hiç bir şey tartışılmaz değil."
'TEHDİT ALGISINI HÜKÜMETLERİN BELİRLEMESİ LAZIM'
Herkesin tehdit algılaması kendine göre. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin de mutlaka kendine göre bir tehdit algılaması vardır. Tabi bunları sağlam esaslara oturtmak lazım. Mesela MASK adı verilen Milli Askeri Stratejik Konsept. Aslında bu konseptlerin ortaya konulmasında normal olarak takip edilmesi gereken usul hükümet direktifleriyle başlamasıdır bu işlerin. Hükümetlerin kimleri tehdit olarak gördüğü görmediği, müttefikleriyle olan ilişkileri çok önemli bir değerlendirme faktörü."
'ETKİN GÜÇLE ASKER SAYISI AZALTILABİLİR'
"Ondan sonra askerler kendi kuvvet hedeflerini belirli bir programa bağlamak ve buna mümasil bütçelerinden para ayırmak suretiyle o hedeflere ulaşmayı amaçlarlar. Bunda silah ve teçhizatla beraber personel adedi de dikkate alınır. Bu usuller normal seyrine sokulursa belki asker sayısında azaltmalar da yapılabilir. Çok kısa sürelerde çok sayıda askerin sevkiyatını gerçekleştirebiliyorsanız, hem de ateş gücünü artırabiliyorsanız asker miktarını düşürebilirsiniz."
'KALABALIK ORDUNUN BİR NEDENİ DE TSK'NIN DOKTRİN AKTARMASI'
Kozmik Oda'da tartışılan konulardan biri de TSK'nın kalabalık bir orduya sahip olmasıydı. Rıdvan Memi'nin bu konuda "Bunun nedeni silahlı kuvvetlerin askere aldığı gençlere ürettiği doktrini aktarıp eğiterek hayata geri gönderme mekanizması gibi işliyor oluşu mu" sorusuna Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı şu yanıtı verdi:
"Son derece doğru. Aslında bu TSK'nın yasal olarak da görevi. Diyor ki kanun, silahlı kuvvetler sadece askerliği değil onun yanında yurttaşlıkla ilgili hususları da öğretmekle mükelleftir. Bunun karşılığı olan gece dersleri ve konferanslar gibi bir çok faaliyet görev olarak verilmiştir silahlı kuvvetlere. Dolayısıyla silahlı kuvvetler Cumhuriyet'ten itibaren vatandaşların gelişimi için bir okul mahiyetindedir. Asker sayısının çokluğu buna da bağlanabilir"
'PROFESYONEL ORDU LAZIM AMA MEVCUT BÜTÇE İLE ZOR'
Dervişoğlu'nun profesyonel ordu konusundaki görüşleri de çarpıcıydı :
"Ben denizci olarak profesyonel orduya çok taraftarımdır. Bugün 21. Asırda profesyonellik ordunun her üç kuvveti için de şiddetle istenir. Ancak bu büyük çapta ülkelerin finans kaynakları ile ilişkili. Tam profesyonel orduya geçiş ülkelerin ileri düzeyde bir ekonomiye sahip olmalarına bağlı. Aksi halde bunu yapamazsınız. Halihazırda askere ayrılan mevcut bütçeyle tam profesyonel orduya geçilemez. Onun altından şu an için kalkabileceğimize inanmıyorum. Karma bir uygulama Türkiye'nin yapabileceği en iyi şeydir"
'HESAP YAPILARAK BAZI HİZMETLER ÖZELLEŞTİRİLEBİLİR'
Kozmik Oda'da TSK bünyesinde ortalama 200 bin askerin posta, kuaför...v.s gibi hizmetlerde kullanılması da gündeme geldi. Emekli Oramiral Dervişoğlu şunları söyledi:
"Bakın bugün orduevlerinde var sivil memurlar. Sivil berber de var. Silahlı Kuvvetlerde çok şeyleri özelleştirdik. Mesela deniz kuvvetlerinde benim dönemimde pek çok askeri fırın kapatılmıştır. Bir çok yerde dışarıdan yemek hizmeti alınmaya başladı. Bazı hizmetler de dışarıdan alınabilir ama bunun ne kadar kar ne kadar zarar getireceği hesap edilmeli. Bu bir hesap meselesi. Eğer fizıbılsa ki fizıbıldır neden olmasın. Bir takım hizmetler silahlı kuvvetler personelinden değil de sivillerden yararlanarak alınabilir"
'CELP İHTİYACI KARŞILIYORSA FAZLASI BEDELLİ YAPABİLİR'
Kişisel olarak bedelli askerlik uygulamasına karşı olduğunu belirten Dervişoğlu bununla birlikte şunları söyledi:
"Bedelli askerlik için kanun şöyle diyor, Milli Savunma Bakanlığı der ki Genelkurmay Başkanlığı'na bu celpte bu kadar mükellef var. Genelkurmay da der ki benim bu kadara ihtiyacım var. Eğer Genelkurmay'ın belirttiği kadarın üstünde sayıda bir celp edilecek kişi varsa bu sayının üstündeki kişiler bedelli askerlik ya da diğer kamu hizmetlerinde istihdam edilmek suretiyle vatana hizmetlerini yaparlar diyor. Bedelli askerlik silahlı kuvvetleri hiç ilgilendiren bir konu değil. Bu hükümetin vereceği bir karardır. Celp edilenler ordunun ihtiyacını karşılarsa ve fazlalık varsa, fazla olan için hükümet ben bedelli askerliği bu celpte uygulayacağım diyebilir, o da onun yetkisi dahilinde."