22 Ekim 2010 Cuma

General Motor su kaynattı Erke patentten vazgeçti

Emekli generallerin 5 yıl önce tanıttığı ‘yüzyılın projesi Erke’nin enerjisi açığa çıkmadan macerası bitti. Erke’nin patent başvurusu iptal edildi. Ancak şirket patenti Avrupa’dan alacağını açıkladı

Emekli generallerin 5 yıl önce büyük bir sükseyle ‘enerji tüketmeden enerji üreten yüzyılın projesi’ olarak tanıttığı Erke Dönergeci’nin Türkiye mecarası sessiz sedasız sona erdi. Erke Araştırmalar Şirketi, Erke Dönergeci için 5 yıl önce yaptığı patent başvurusunu geri çekti. Türk Patent Ensitüsü (TPE) de, şirketin talebini 19 Ekim’de kabul etti. Böylece, yüzyılın buluşu olarak nitelendirilen Erke Dönergeci macerası bitmiş oldu. Ancak patent başvuru iptalini Star’dan öğrenen şirket yetkilileri, Avrupa’da patent başvurusu yaptıklarını söylediler.

KOMUTANLAR TANITTI
Bütün herkesin merak ettiği ancak kesintisiz enerjiyi nasıl üreteceği sır olarak saklanan Erke Dönergeci ile ilgili süreç 2006’da başladı. Erke Araştırmalar Şirketi, üst düzey komutanların da katıldığı bir basın toplantısı ile buluşu kamuoyuna tanıttı. Tanıtım toplantısına, aralarında eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, emekli orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, Kara Kuvvetleri eski komutanı Muhittin Fisunoğlu’nun da bulunduğu paşalar katılırken, buluşla ilgili sunumu da şirket danışmanı sıfatı ile emekli Tümgeneral Çetin Uğural yapmıştı. Buluşla ilgili de, yoğun bir reklam kampanyası düzenlenmişti. Toplantıda emekli generallerin bulunması nedeniyle şirketin adı ‘General Motor’ olarak espri konusu olmuştu. Toplantıda buluşun ayrıntıları konusunda bir bilgi verilmezken, buluşun enerji tüketmeden elektrik üreteceği iddia edilmişti. Şirket, aynı yıl buluş için TPE’de patent başvurusunda bulundu. Şirketin, patent konusunda yaptığı başvuru TPE tarafından Kasım 2006 yılında kabul edildi. Bu işleminin ardından patentle ilgili inceleme başlatıldı. 2008 yılında ise başvurunun ilanı yapıldı. Bu ilan kamuoyunda Erke Dönergeci’nin patent aldığı şeklinde yansıdı. Ancak, söz konusu ilanın mevzuat hükümleri doğrultusunda yapılan yayın olduğu sonradan ortaya çıktı. Türk Patent Enstitüsü şirketin talebi üzerine, 2009’dan itibaren buluşla ilgili yurt dışından da inceleme yapmaya başladı. İncelemeye ilişkin süreçler 2010’da da devam etti. Bu incelemeler sürerken şirketten ilginç bir talep geldi. Şirket, 28 Nisan 2009 tarihinde yaptığı başvuru ile patent başvurusunu geri çekmek istediğini bildirdi. TPE de yaptığı değerlendirmenin ardından talebi onayladı.

Patenti Avrupa’dan alacağız
Konuyla ilgili olarak Star’a yazılı açıklama yapan Erke Araştırmalar Şirketi, TPE’deki patent başvurularını geri çektiklerini bildirdiler. Atilla Demiral tarafından yapılan açıklamada, Avrupa ülkelerinde de patent başvurusunda bulunulduğu hatırlatılarak, birçok Avrupa ülkesinde patent alındığı öne sürüldü. Açıklamada “Buluşumuz için uluslararası başvurumuz sonrasında TR 2009 02698 B sayısı İncelemeli Patent Belgesi alındığından patent başvurumuzu sürdürmenin gereği kalmadı” denildi.