26 Ekim 2010 Salı

Şantaj ve askerî casusluk şüphelilerine büyük baskın

Askerlere fuhuş şantajı operasyonunda devletin güvenliğine ilişkin gizli belgelerin ele geçirilmesiyle başlatılan 'şantaj ve askerî casusluk soruşturması' derinleşiyor. Dün Ergenekon savcılarının talimatıyla 9 ilde operasyon başlatıldı ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı Daire Başkanı Ahmet Lütfi V.'nin de aralarında bulunduğu 36 kişi gözaltına alındı. Tuğamiral Şafak Y., Tuğamiral Fahri Can Y. ile 12 kurmay albayın ise zorla ifadeye getirilmesi kararlaştırıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından sürdürülen 'şantaj ve askerî casusluk' soruşturması genişliyor. Dün Savcı Fikret Seçen'in talimatıyla 9 ilde 100'e yakın adrese yapılan baskınlarda 29 subay ile 7 sivil gözaltına alındı. 'Özel hayatın gizliliği, meslektaşlarına fuhuş amaçlı kadın temini, devlet güvenliği ile ilgili belge bulundurmak ve casusluk' suçlamalarıyla aralarında 8 üst düzey askerin de bulunduğu 49 kişinin evi arandı. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararıyla görevlendirilen 5 savcı, başkent Ankara'da Genelkurmay Başkanlığı Elektronik Sistemler Komutanlığı, Savunma Sanayii Müsteşarlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve TÜBİTAK'ta arama yaptı. Savunma Sanayii Müsteşarlığı Uluslararası İşbirliği Daire Başkanı Ahmet Lütfi V. ile TÜBİTAK'ta daire başkanı olan Yücel Ç. gözaltına alınırken, Poyrazköy davası sanığı Tuğamiral Şafak Y., Tuğamiral Fahri Can Y. ve 5 kurmay albayın zorla ifadeye getirilmesine karar verildi. Gözaltına alınanlar arasında, evinde çok sayıda gizli belge ele geçirildiği belirtilen emekli Albay İbrahim Sezer de bulunuyor. Gözaltındaki şahısların 'gizlilik derecesi yüksek' çok önemli savunma projelerini durdurduğu öne sürülüyor.

Asker ve bürokratlara şantaj soruşturmasında çok sayıda asker ve askerî öğrencinin merkez komutanlığında talimatla ifadeleri alınmıştı. 23 kişinin tutuklandığı soruşturmada devletin güvenliğine ilişkin gizli belgelerin ortaya çıkmasıyla operasyon boyut değiştirmişti. TÜBİTAK ve Genelkurmay Başkanlığı, bazı şüphelilerin evinde ele geçirilen belgelerin 'devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeler' olduğuna dair rapor göndermişti.

Ağustos 2010'da başlayan ve önce 'fuhuş çetesi' olarak gündeme gelen soruşturma farklı bir yön kazandı. Özel Yetkili Savcı Fikret Seçen, fuhuş iddialarına ilişkin dosyayı Karamürsel Savcılığı'na göndermişti. Bunun ardından olayın şantaj ve casusluk boyutuna ağırlık verildi. Savcı Seçen'in talebiyle İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nden alınan kararla İstanbul, Ankara, İzmir, Yalova, Kocaeli, Bursa, Muğla, Antalya ve Balıkesir'de aralarında askerî birliklerin de bulunduğu 49 şüpheliye yönelik yaklaşık 100 adreste arama yapıldı. Operasyonda 29'u muvazzaf subay olmak üzere 36 kişi gözaltına alındı. Zanlılardan muvazzaf subayların İstanbul Merkez Komutanlığı'na, sivillerin İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne getirileceği öğrenildi. Siviller arasında Savunma Sanayi Müsteşarlığında Daire Başkanı Ahmet Lütfü V. ile 4 TÜBİTAK mühendisinin de yer aldığı öğrenildi. Evinde çok sayıda gizli belge ele geçirildiği belirtilen emekli Albay İ.S. de gözaltına alınanlar arasında. Emekli Albay İ.S'nin 30 Ağustos'ta Deniz Harp Okulu'na atandığı halde görevine başlamayarak fuhuş çetesi operasyonunda evi arandıktan hemen sonra dilekçe vererek emekliye ayrıldığı öğrenildi. Zanlıların TÜBİTAK ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nda hazırlanan 'gizlilik derecesi yüksek' çok önemli savunma projelerini durdurduğu öne sürülüyor.

Ankara'daki aramalar Genelkurmay Başkanlığı Elektronik Sistemler Komutanlığı, Savunma Sanayii Müsteşarlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın da bulunduğu 24 ayrı noktada gerçekleştirildi. Askerlere ait lojman ve işyerinin de bulunduğu 13 noktada savcılar, Ankara Merkez Komutanlığı yetkilileriyle arama yaptı. Sivillerle ilgili arama ve gözaltı kararını ise polis uyguladı. Ankara Emniyet Müdürlüğü ekipleri 11 adreste arama gerçekleştirdi.

OPERASYON TÜBİTAK'A DA SIÇRADI
Deniz Kuvvetleri'nde fuhuş iddiasıyla başlayan operasyon TÜBİTAK ile Savunma Sanayii Müsteşarlığı'na da sıçradı. İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nın talimatı ile TÜBİTAK'ta Daire Başkanı Y.Ç. ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nda Uluslararası İşbirliği Daire Başkanı Ahmet Lütfü V. hakkında da arama ve yakalama kararı uygulandı. İki kişinin ofis ve evlerinde aramalar gerçekleştirildi.

Asker ve bürokratlara şantaj amaçlı soruşturmada çok sayıda asker ve askerî öğrencinin Merkez Komutanlığı'nda talimatla ifadeleri alınmıştı. Şu ana kadar 23 kişinin tutuklandığı soruşturma kapsamında emekli Tuğamiral Türker Ertürk, Tümamiral Mücahit Şişlioğlu, Koramiral Deniz Cora, Tümamiral Ramazan Cem Gürdeniz ile Tuğamiral Sinan Ertuğrul'un 'mağdur' sıfatıyla ifadesi alınmıştı.

Fuhuş çetesi olarak başlatılan soruşturmada devletin güvenliğine ilişkin gizli belgelerin ortaya çıkmasının ardından soruşturma boyut değiştirmişti. 'Fuhuş' iddialarına ilişkin bölümü dosyadan ayrılarak görevsizlik verilmişti. Soruşturma kapsamında TÜBİTAK ve Genelkurmay Başkanlığı bazı şüphelilerin evinde ele geçirilen belgelerin 'Devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeler' olduğuna dair rapor göndermişti.