Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner, hükümete askerlik süresi ve bedelli ile ilgili brifing sundu. Bedelli askerlik konusu yine beklemede bırakıldı
Genelkurmay Başkanlığı'nın askerlik hizmeti süresini daha adil bir hale getirmeyi öngören tek tip askerlik çalışması, dün Başbakan Tayyip Erdoğan'a sunuldu. Başbakanlık Resmi Konut'ta iki saat süren brifinge Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay Personel Başkanı Korgeneral Kamil Başoğlu ile bazı bürokratlar katıldı. Brifingin ardından yapılan açıklamada, "Genelkurmay Başkanlığı tarafından hazırlanan 'eşit süreli askerlik sistemi' başlıklı sunum çerçevesinde askerlik sistemimizin mevcut durumu gözden geçirilmiştir" denildi. SABAH'ın ulaştığı bilgilere göre, brifingde alternatifli çalışmaların maliyet analizleri yapıldı, tercih edilen formüllerin uygulanması halinde kayıp kazanç analizi, Genelkurmay'ın ihtiyacını ne düzeyde karşıladığı, maliye ve masraf boyutu gibi konuların üzerinde duruldu. Başbakanlık kaynakları, Genelkurmay'ın sunduğu alternatifli çalışmaların bilgilendirme amaçlı olduğunu, henüz karar alma aşamasına gelinmediğini belirtti. Aynı kaynaklar, askerlik süresinin ne kadar kısalacağı ya da uzayacağına ilişkin bir zamanlamayı konuşmak için henüz erken olduğunu, bunun ancak karar aşamasında ele alınacağını ifade etti.
ASTEĞMENLİK KALKABİLİR
Genelkurmay Başkanlığı'nın üzerinde çalıştığı çalışma beş farklı askerliğin maliyet boyutunu ortaya koydu. Bu çerçevede 15 ay olan uzun dönem askerlik süresinin değiştirilmesi durumunda ortaya çıkacak asker açığı ve maliyet durumları gözden geçirildi. Ayrıca üniversite mezunlarının durumu da değerlendirildi ve süre üzerinde benzer değerlendirilmeler yapıldı. Üniversite mezunlarına uygulanan asteğmenliğin kademeli kalkabileceği belirtildi. Asteğmenliğin kalkması halinde takım komutanlığının teğmenlerden karşılanabileceği kaydedildi. Askerlik sürelerinin değişmesi halinde erken terhislerin olabileceği dikkat çekilerek bu konuda alınabilecek önlemler de sıralandı. Profesyonel asker sayının artırılmasıyla bu açığın kapatılabileceği belirtiliyor. Celp dönemlerinin 4'ten 5'e çıkarılması, barış zamanında yüzde 65 olarak belirlenen er ve erbaş kadrosunun yüzde 60'a indirilerek de asker açığının önüne geçilebileceği konuşuluyor. Genelkurmay Başkanlığı'nın sıcak bakmadığı bedelli askerliğin ise ucu açık bırakıldı. Bedelliliğin uygulanması halinde ortaya çıkabilecek olumlu ve olumsuzluk değerlendirildi. Bunun yanında askeri yetkililer, bedelli askerlik halinde daha önce uygulanan 28 günün kısa olduğunu da belirtti, ancak bu konuda bir süre ifade edilmedi.
ERDOĞAN: ÇALIŞMA GÜZELDİ
Brifingde ayrıca profesyonel askerlik konusunda değerlendirme yapıldı. Genelkurmay yetkilileri ayrıca sınır birliklerinin bina ve teçhizat açısından güçlendirilmesi hakkında bilgi sundu. Brifing sonunda Başbakan Erdoğan'ın "Çalışmalar sürsün, kısa sürede bitirelim" dediği öğrenildi. Başbakan, Yunanistan yolculuğu sırasında uçakta ise "Çalışma güzeldi, devam ettireceğiz" değerlendirmesinde bulundu.