Genelkurmay Başkanı, ‘tek tip’ ve bedelli askerlik konularında Erdoğan’a brifing verecek
Kısa döneme 2 ay geç, uzun döneme üç ay erken terhis gündemde. Bedellinin ise 35 yaş üstünü kapsaması düşünülüyor.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kamuoyunda merakla beklenen “tek tip” ve “bedelli” askerlik konularını Genelkurmay Başkanı Org. Işık Koşaner’le birlikte bugün masaya yatırıyor. Org. Koşaner’den brifing alacak olan Erdoğan’a, TSK’nın bedelli askerlik konusuna soğuk baktığı mesajının verilmesi bekleniyor.
İlk planlamalarında herkes için 12 ay askerlik süresi üzerinde yoğunlaşan Karargah’ın, Hükümet’ten gelen eleştirilerin ardından üniversite mezunları için 8 ay, üniversite mezunu olmayanlar için ise 12 ay askerlik süresini Erdoğan’a, sunacağı iddia ediliyor. Bu öneriye Hükümet’in de sıcak bakması halinde, mevcut durumda 6 ay askerlik yapan üniversite mezunlarının 2 ay geç, yine mevcut uygulamada 15 ay askerlik yapan üniversite mezunu olmayan askerlerin ise 3 ay erken terhis olması gündeme gelecek. TSK’nın, Hükümet’in sıcak baktığı bedelli askerlik konusunda ise ancak belirli bir yaş üstü hükümlüler için yeşil ışık yakabileceği öğrenildi.
Karargah’ın eleştiriler üzerine yumuşatmaya gittiği öne sürülen raporda, 12 ay olan yedek subaylık uygulamasının ise kapsamının daraltılarak sürdürülmesini önerdiği iddia ediliyor.Bu haktan bazı özel meslek gruplarının faydalanması bekleniyor. Tek tip askerlik konusu ilk olarak geçtiğimiz nisan ayında Başbakan Erdoğan ile dönemin Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ arasındaki görüşmede masaya yatırıldı. Genelkurmay Başkanlığı görevini Org. İlker Başbuğ’dan devralan Org. Işık Koşaner ise “tek tip askerlik” için düğmeye bastı. Kara Kuvvetleri Komutanlığı görevini Org. Erdal Ceylanoğlu’na devrettiği 27 Ağustos’taki törende, bir an önce tek tip askerlik uygulamasına geçilmesi gerektiğini vurgulayan Org. Koşaner, “Vatan hizmetinin herkes için eşit şartlarda yapılması, ayrıca eğitimli insan gücümüzden daha uzun süre ve daha etkin şekilde yararlanılmasına imkan yaratılması önem arz etmektedir” ifadesini kullandı. Ardından ise Genelkurmay Başkanlığı, bugün Başbakan Erdoğan’a sunulması beklenen rapor için çalışma başlattı.
Karargahta yumuşama
Karargah’ta yürütülen tek tip askerlik çalışmasına karşı Hükümet’in ilk mesafeli yaklaşımı ise geçtiğimiz günlerde yapılan AKP MYK’da yaşandı. Henüz bir taslak TSK tarafından Başbakanlık’a gönderilmemiş olmasına rağmen bazı MYK üyeleri, özellikle üniversite mezunlarının er olarak 12 ay askerlik yapmasının doğru olmayacağı yönünde tepkilerini dile getirdiler. AKP MYK’dan yansıyan bu tutum Hükümet’in tek tip askerlik çalışmasına karşı olduğunun işareti olarak algılandı. Bu eleştiriler üzerine, Genelkurmay Başkanlığı, Karargah’ta yürütülen tek tip askerlik çalışmasını yumuşatma yoluna gitti.
TSK eşitliğe aykırı buluyor
Hükümet’in, bedelli askerliğe sıcak baktığı, Başbakan Erdoğan ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın açıklamalarına da yansıdı. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ün çeşitli dönemlerde yaptığı “Bedelli askerlik gündemimizde yok” açıklamalarına rağmen Başbakan Erdoğan’ın bedelli askerlik açıklamaları bu konuda Hükümet tarafından yeşil ışık yakılması olarak değerlendirildi. Arınç da Org. Başbuğ’un, karşı çıktığı bedelli askerlik uygulamasına Org. Koşaner’in sıcak bakabileceğine dikkat çeken açıklamasıyla, bedelli askerliği Hükümet’in istediği tezini kuvvetlendirdi. Arınç önceki gün yaptığı açıklamada da yılbaşına kadar bu konuda adım atılacağının sinyalini verdi.
35 yaş üstüne
TSK, vatan hizmetinin herkes için eşit şartlarda yapılması düşüncesine ters düştüğü için bedelli askerliğe sıcak bakmıyor. Ayrıca Askerlik Kanunu’nda istenilen ihtiyaç fazlası asker miktarının oluşmaması da TSK’nın bedelli askerliğe soğuk bakmasına gerekçe oluşturuyor.
Ancak TSK’da belli bir yaşın üstünde bulunan üniversite mezunu yükümlülerle sınırlı tutulacak bedelli askerlik formülü üzerinde de duruluyor. Başbakan’a verilen brifingden sonra netleşecek bu formülün de 35 yaşını eçmiş yükümlüleri kapsaması düşünülüyor.