21 Ekim 2010 Perşembe

Bedelli çıkmadan tartışması başladı

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın, “Belki yılbaşına kadar inşallah, ümit ediyorum, bedelli, tek tip, askerliğin süresi, sınır birliklerinin kurulması konusunda ortaya bir tasarı konulacak ve bu iş gerçekleşecek” açıklaması bedelli askerlik haberi bekleyen yaklaşık 500 bin kişiyi yeniden umutlandırdı. Ancak Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner’in bedelli askerliğe belli bir yaşın üstünde olması şartıyla olumlu yaklaşabileceği haberleri ise bedelli cephesinde yeni bir tartışma çıkardı. İnternet üzerinden örgütlenen bedelli askerlik bekleyen gençler şimdi sitelerde “27” yaş tartışması yapıyor.

1999’da 27 yaşın üstü yararlandı
En son 1999’da çıkan bedelli askerlik uygulamasının 27 yaşın üstüne çıkması tartışmanın odak noktasını oluşturuyor. Bedelli askerlik bekleyenlerin örgütlendiği sitelerde bir grup en gerçekçi isteğin 27 yaş üstüne bedelli askerlik istemek ve o yönde baskı yapmak olduğunu söylerken yaşları daha genç olan yükümlüler ise “Biz de sizinle birlikte mücadele ettik. Bizi yarı yolda bırakmak olur mu?” diyor. Sitelerde yaşla ilgili bir diğer görüş ise kapsamı daraltarak bedelli askerliğin 30 ya da 35 yaş üstüne çıkarılmasını talep etmek. Ancak bu tartışma “27 yaş” tartışması kadar rağbet görmüyor. Bedelli askerlik bekleyen bazı gençler ise yaş sorunu aşılırsa bu sefer de fiyat konusunda tartışma çıkabileceğini söylüyor.

“27 yaş ancak kötünün iyisi olur”

VATAN’a konuşan Bedelli Askerlik Platformu Sözcüsü Mustafa Duran tartışmaları ve bedelli askerlikle ilgili neler yaptıklarını şöyle anlatıyor: “Çıkabilecek bedelli askerlik yasasının 27 yaşın altına inmesi şimdilik zor görünüyor. Eğer böyle bir karar çıkarsa buna ancak kötünün iyisi diyebiliriz. Ancak biz bedelliden yararlanalım bizden sonrakiler ne yaparsa yapsın demiyoruz. Her şeyden önce bedelliyle ilgili herkese eşit hak tanınmalı ve bu çıkarılacak bir yasayla uygulanmalı. 27’nin altı ya da üstü olan herkes aynı haklardan yararlanmalı.”

“En az iki bakan bedelliyi destekliyor”
“Salı günü 10 kişilik bir grup olarak meclisteydik. Bair çok milletvekili ve iki meclis başkanvekiliyle görüştük. Diyebilirim ki en az iki bakan, meclis başkan vekillerinin bazıları ve milletvekillerinin çoğu bedelli askerlikle ilgili çıkacak bir yasayı destekliyor. Temas ettiğimiz MHP’li vekiller bile bedelli askerlik yasası genel kurula gelirse yüzde 98’le geçer diyor. Ben bu bekleme sürecinde Milli Savunma Bakın Vecdi Gönül’den en az 10 kere “Bedelli yok” açıklaması duydum. Ancak biz bu kez bedellinin çıkacağına inanıyoruz. Çünkü toplumsal baskı da artık o yönde. Bugün İstanbul, Mersin ve Adana’dan gelecek bir grup arkadaşımız yine mecliste bazı milletvekilleriyle görüşecek. Bedelli askerliğin çıkması konusundada siyasiler arasında bir konsensüs olduğunu söyleyebiliriz.”

“Dövizli gibi olursa ödemede sorun çıkmaz”
“İşini gücünü kaybetmeden yaşayabilenlerden yani imkanı olanlardan bir çok arkadaşımız dövizli askerlikten yararlanabilmek için yurtdışında yaşıyor. Yıllarca ordumuz için en büyük dış tehdit Yunanistan’dı. Ancak şimdi defalarca Türk Milli Takımı’nda oynamış Tümer Metin bile sırf bu yüzden 2 yıldır Yunanistan liginde bir takımda oynuyor ve orada yaşıyor. Büyük bir ihtimalle bu yıl 3. sezonunu tamalayıp dövizli askerliğe hak kazanınca geri dönecek. Yine sitemize üye bir kimyager arkadaşımız ise işini gücünü bırakak bedelli askerlik yapabilmek için Danimarka’ya yerleşti. Eğer dövizli askerlik gibi bir bedel yani 5 bin 200 Avro civarında bir ücret belirlenirse fırsat eşitliği konusunda bir sıkıntı yaşanmaz. Çünkü bankalardan 36 aylık bedelli kredisi alındığında, bunun aylık geri ödemesi yaklaşık 320 TL olacak. Bu da herkesin ödeyebileceği bir ücret.”