22 Ekim 2010 Cuma

AYİM Terfisi Kanunsuz

Yüksek Askeri Şura toplantılarında veto yiyen Balyoz sanığı paşalara terfi yolunu açan Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nin kararına Başbakanlık vetosu..

Yüksek Askeri Şura toplantılarında veto yiyen Balyoz sanığı paşalara terfi yolunu açan Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nin kararına Başbakanlık itiraz etti: "Emekliliği gelen askerlerin terfi ettirilmesinin hukuki bir dayanağı yoktur."

Başbakanlık, Balyoz sanıklarının terfi ettirilmesinin önünü açan Askeri Yüksek İdare Mahkemesi (AYİM) kararına itiraz etti. Karargahta hazırlanarak üç aşamada hayata geçirilen terfi planına itiraz eden Başbakanlık itiraz gerekçesinde emekli olan paşalara izin verilmesinin yasal olmadığı ve iznin emekliliği engellemeyeceği belirtildi. Başbakanlık, YAŞ'ta Genelkurmay Başkanlığı tarafından izin verilen Balyoz sanığı Kaya, Helvacıoğlu ve Gavremoğlu'nun terfi ettirilmesinin önünü açan ve Başbakanlık kararnamesinin yürütmesinin durdurulmasına itiraz etti.

KARARA BOZMA İSTEMİ
Başbakanlığın hukukçulardan oluşan bir heyete hazırlattığı itirazı bir savunma şeklinde oldu. Başbakanlık savunmasında emekliliği gelen subaylara izin verilmesinin kanuna uygun olmadığı dile getirildi. 30 Ağustos'ta emekli edilmeleri gereken Balyoz sanığı Kaya, Helvacıoğlu ve Gavremoğlu'na resmi izin verilmesinin hukuka aykırı olduğu vurgulandı. Bu hafta başında Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'ne gönderilen (AYİM) savunma ve itirazda, emekliliğe gelen askerlerin terfi ettirilmesinin hukuki bir dayanağının olmayacağı belirtilerek, Başbakanlık kararnamesinin yürütmesinin durdurulması kararının bozulmasını istedi.

Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Ceza Genel Kurulu, Cuma günleri toplanıyor. Başbakanlık tarafından hukukçulara hazırlatılan savunma ağırlıklı itirazına AYİM'in nasıl bir karar vereceği merak ediliyor. AYİM, başbakanlık kararnamesinin yürütmesinin durdurulması kararını bozarsa, 2010 YAŞ'ında terfi ettirilmeyen Balyoz sanıkları, izinli olmaları emekliliğe engel olmayacağı için emekli edilebilecekler.

TERFİ İÇİN ÜÇ AŞAMALI PLAN
Yüksek Askeri Şura görüşmeleri yapılırken haklarında yakalama kararı bulunduğu için Genelkurmay Başkanlığı tarafından izin verilen Balyoz sanığı Tümgeneral Gürbüz Kaya, Tümgeneral Halil Helvacıoğlu ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu emekliliğe sevk edilmemiş, bir üst rütbedekilerin yapacakları görevlere atanmışlardı. Yani Balyoz sanığı üç general fiilen terfi ettirilmeseler de kendilerinden bir üst rütbedeki subayların görev yapacakları birimlere tayin edilmişlerdi. Böylece Karargah, Balyoz sanığı bu generallerin emekliliklerini engellediği gibi, Askeri Yüksek idare Mahkemesine başvurmalarının da önünü açmış oldu. AYİM Balyoz sanığı üç generalin başvurusunu "iznin emekliliğe aykırı bir durum olmadığına" hükmetmiş, Helvacıoğlu, Kaya ve Gavremoğlu'nun terfi ettirilmesine karar vermiş ve Başbakanlık kararnamesinin yürütmesini durmuştu. AYİM bu davayı 1. Dairede görüşmesi gerekirken Dava Daireler Genel Kurulu'nda görüşülmüştü.