25 Ekim 2010 Pazartesi

Prof. Tarhan'dan Hükümete: Kurda bırakmayın!

Hükümet uyum yasasını henüz tamamlamadı. Ancak Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nin adres gösterileceği iddiası hayal kırıklığına yol açtı. ASDER Başkanı Tarhan'a göre bu 'kuzuyu kurda emanet etmek' olur

Referandumun kabul edilmesi, Yüksek Aşkeri Şura (YAŞ) mağdurları için umut oldu. Artık YAŞ kararlarına yargı yolu açık. Bu şekilde ordudan atılan 1637 subay ve astsubay, Milli Savunma ve İçişleri Bakanlıklarına başvurarak haklarının iadesini istedi. Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'ne (AYİM) göreve iade davası açmanın hazırlığı da yapılıyor. Tazminat ve diğer haklar için uyum yasası çıkması gerekiyor.

Mağdurların birleştiği Adaleti Savunanlar Derneği ASDER, AK Parti Grup Başkan Vekili Bekir Bozdağ ve Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya ile temasa geçti. Ancak hükümetin önerisi ile mağdurların talebi örtüşmedi. Bozdağ, ilgili bakanlıklarda uyum yasası çalışması olduğunu, bu yasanın çıkmasıyla referandum öncesinde atılan mağdurların dava açabileceklerini söyledi. İyimaya ise ayrıntı vermedi. "YAŞ'ta benimsenen yeni rejimin uyumsal yansımaları üzerinde çalışıyoruz" demekle yetindi.

EMİR KOMUTA ZİNCİRİ DIŞINA ÇIKAMAZLAR
ASDER Başkanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan, hükümetin yol haritası konusunda söz alamadıklarını belirtirken YAŞ mağdurlarına, AYİM'in adres gösterilmesi ihtimalinden endişeli. Tarhan, buradan adil bir karar çıkacağına inanmadıklarını vurguladı. Tarhan, 1960 darbesinden sonra ordudan atılan subaylara tam 4 kez hak verildiğine dikkat çekti. "Bizi AYİM'e bırakmak kurda kuzu teslim etmektir" diyen Tarhan, AYİM'in emir-komuta zinciri dışına çıkmayacağını vurguladı. Tarhan, "AYİM'le ilgili bir yasa olmadan YAŞ mağdurlarını oraya havale etmek, adaletsizliğe devretmektir. Siyaset bunu yaparsa sadece topu taca atmış olur" diye konuştu.

KÖŞK'E RAĞMEN TERFİ KARARI VERDİLER
ASDER Başkanı Tarhan, AYiM'in kısa bir süre önce emeklilik süreleri geçtiği halde, Cumhurbaşkanı Abdullan Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan'a rağmen Balyoz sanığı 3 generalin terfisine karar verdiğine de işaret etti. Prof. Tarhan, "Maddi haklarımızın verilmesini ve iade-i itibar yapılmasını bekliyoruz. Kapıyı açık tutuyorlar ama hükümetle uzlaştığımız bir metin yok" dedi.

DARBECiLER BiLE HAK VERDİ
YAŞ mağdurlarının hak iadesi konusunda EMİNSU vakasına dikkat çekiliyor. 27 Mayıs darbesini yapan cunta, 7 bin subayı ordudan ihraç etti. Bu subaylar kısa adı Emekli İnkilap Subayları Derneği'ni (EMİNSU) kurarak haklarını aradı. Darbeden sadece birkaç ay sonra 5 Ağustos 1960'da çıkarılan bir yasa ile EMiNSU üyelerine 25 yıl çalışmış sayılarak emekli aylığı bağlandı. 13 yıl sonra TBMM, 11 Temmuz 1973'te yeni bir yasa ile atılan askerleri 30 yıl çalışmış gibi değerlendirdi. Bunun yanında en yüksek derece ve kademeden, yani 1'inci derecenin 4'üncü kademesinden aylık bağlandı. EMiNSU'lar için 10 Kasım 1981'de bir yasa daha çıktı ve 40 yıl çalışmış gibi emekli aylığı bağlandı. Emekli aylıkları göreve devam eden emsalleri ile aynı düzeye getirildi. İhtilâlden tam 32 yıl sonra dördüncü bir yasa daha çıkarıldı. TBMM, 12 Aralık 1992 tarih ve 3854 sayılı yasayı kabul ederek, EMİNSU üyelerine 'Göreve devam etmiş olsalardı elde edecekleri mali hakları' tanıdı. Emekli aylıkları, kıdemli albaylara uygulanan ek gösterge üzerinden yeniden arttırıldı.