25 Ekim 2010 Pazartesi

OYAK Da 'Profesyonel Ordu' Dedi

Terörle etkin mücadele için altı tugayda tamamlanan, dört tugayda da devam eden profesyonel orduya Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK) da destek verdi.

Terörle etkin mücadele için altı tugayda tamamlanan, dört tugayda da devam eden profesyonel orduya Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK) da destek verdi. Profesyonel ordunun ana kaynağı uzman erbaşlığı özendirmek için Genelkurmay ve hükümetin yaptığı kanun değişikliklerinin yanı sıra OYAK'ta da yeni bir sisteme geçildi. 45 yaşında emekli olan uzman erbaşların sivil sektöre geçene kadar OYAK üyelikleri dondurulacak. OYAK, 45 yaşına geldikleri için ayrılmak zorunda kalanların üyeliklerini dondurarak, memuriyete döndükleri takdirde ara vermemiş gibi aidat kesintisine devam edecek. Böylece 10 yıldan az primleri olduğu için kar payından yoksun kalacak olan uzman erbaşların yaşayacakları mağduriyetin önüne geçmiş olacak. 9 yıllık bir uzman erbaş, emekli olduğunda OYAK'tan yaklaşık 8 bin TL para alıyordu. Yeni düzenlemeyle, üyelik 10 yılı geçeceği için kâr payıyla birlikte yaklaşık 28 bin TL alabilecek. 10 yıl ve daha fazla süre aidat ödeyerek üyelikten ayrılanlara yapılan "Emeklilik Yardımı", birikmiş aidat ve aidatlara isabet eden nemaları kadar yapılıyor. Üye süreleri 3-10 yıl arasında olanlara ise sadece birikmiş aidatları kadar emeklilik yardımı yapılıyor.

CAZİP DEĞİŞİKLİKLER
Profesyonel orduya katılımı daha cazip hale getirmek için hükümet bazı kanunlarda değişiklik yapmış ve yaşı geçen uzmanların memur statüsünde çalışmasının yolunu açmıştı.