29 Eylül 2011 Perşembe

YAŞ mağdurlarının sevinci, dosya krizine takıldı

Yüksek Askerî Şûra (YAŞ) kararlarıyla Türk Silahlı Kuvvetleri'nden (TSK) atılan askerî personelden çoğu anayasa değişikliği ile kavuştukları haklarından faydalanamıyor.
 
Devlet Personel Başkanlığı'nın kamu kurumlarına atadığı YAŞ mağdurları, isimleri bildirilmesine rağmen Milli Savunma Bakanlığı'ndan dosyaları gelmediği için işbaşı yapamıyor. TSK'da helikopter teknisyeni olarak görev yapan Mehmet Aslan, 1999 yılında 'disiplinsizlik' suçlamasıyla ordudan ihraç edildi. Aslan, 12 Eylül tarihinde yapılan referandum sonrasında Anayasa'da yapılan değişiklikle haklarına yeniden kavuştu ve Sağlık Bakanlığı'na ataması yapıldı. Ancak yeni görevine başlayamadı. Aslan, konu ile ilgili Milli Savunma Bakanlığı ile görüştü. Yetkililer Aslan'a "Elimizde 600-700 dosya var. Dosyalar en az 3-4 ay sonra gönderilebilir." cevabı verdi.

Sağlık Bakanlığı'na ataması yapılan Ahmet Balcı da 2000 yılında eşi başörtülü olduğu gerekçesi ile ordudan atıldı. Bir aydır bakanlıkta işe başlamak için bekleyen Balcı'ya Milli Savunma Bakanlığı'ndan "Dosya bizde değil." cevabı gelmiş. 'Tarikat üyesi' olduğu gerekçesiyle ordudan atılan Abdullah Kaplan'ın ataması da bir ay önce Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na yapıldı. Ancak Bakanlık'tan, atama yazısının geldiği fakat dosyası olmadığı için bekletildiği cevabı verildi.