23 Eylül 2011 Cuma

Emniyet yapıyor, TSK niye yapmasın

YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan’ın VATAN’a açıkladığı “Askerliğe ABD modeli” projesi ses getirdi. TSK’nın vakıf üniversitelerinde burslu öğrenci okutarak bunları teğmen ve yüzbaşı olarak 3-5 yıl çalıştırmasını da içeren model için TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı AKP Kırıkkale Milletvekili Oğuz Kağan Köksal, “Emniyet de her yıl 50-60 kişiyi seçer ve başka üniversitelerde okutup bünyesinde çalıştırır. Dolayısıyla Emniyet’in uyguladığı bu sistem TSK tarafından da uygulanabilir. Ancak bu tür konular, tartışıldıkça olgunlaşır” dedi.

‘Gerçekçi görünmüyor’

MGK eski Genel Sekreteri emekli Org. Tuncer Kılınç ise şu değerlendirmeyi yaptı: “Ordunun subay kaynağının nereden yetiştiği belli. Kaynaklar çeşitlendiğinde temel prensiplerinin dışında insanların orduya sızması gündeme gelir. YÖK üzerine vazife olmayan bir konuya giriyor.” Emekli Tümg. Armağan Kuloğlu ise “ABD’deki model Türkiye şartlarına uymaz. Bunlar gündem değiştirmeye yönelik projeler. Askerlik konusunda spekülasyon yaparak, askerlik sistemi karıştırıyorlar” ifadesini kullandı.

YÖK ‘GI BILL modeli’ önermişti

Özcan, üniversiteli gençlerin askerlik sorununu da çözmeyi hedefleyen Amerikan “GI BILL”, modelini VATAN’a açıklayarak, projelerini Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel’e sunacaklarını söylemişti.