23 Eylül 2011 Cuma

Her yerde askeri dil / Okay Gönensin

Manzaranın tümüne nereden bakılırsa bakılsın, iyimser sonuçlara varmak oldukça zor. Çünkü manzaranın tümüne bir “askeri dil”in egemen olması söz konusu.

- İsrail ile gerginleşen ilişkiler dolayısıyla Doğu Akdeniz’de Türk savaş gemilerinin dolaşması gündemde.

- Kıbrıs Rum yönetiminin petrol ve doğalgaz arama girişimine karşı yine savaş gemileri bölgeye yönlendirildi.

- Suriye’ye askeri malzeme taşıyan uçaklara Türk hava sahasının kapatılması da diplomatik değil “askeri” bir adımdır.

- İçeride de, PKK’nın saldırılarını artırmasının ardından geniş askeri operasyonlar yapılıyor, sadece “askeri dil”le konuşuluyor.

- Dış politikadaki ana düğüm noktalarına bakıldığında, İsrail ile ilişkilerin en kötü düzeye gelmesinin ABD ile de sıkıntı yaratmaması mümkün değildir.

- Kıbrıs Rum yönetiminin petrol aramasına karşı “askeri dil” kullanılmasının, Avrupa Birliği’nin bütünüyle sorun çıkmasına kapı açması çok büyük olasılıktır.

- Bugünkü durum, Kıbrıs’ta uzlaşma çalışmalarını da kaçınılmaz olarak erteleyecektir. Bu arada ekonomik olarak iflas etmiş olan Yunanistan’ın bu sorun bağlamında yine “sorun çıkarıcı” unsur olması zayıf ihtimaldir.

- Suriye’deki Esad yönetimine yönelik olarak atılan adımları, İran’ın ve bölgedeki bütün Şii dünyasının hoş görmesi de beklenmemelidir.

- PKK saldırıları dolayısıyla sürekli gündemde bulunan sınır ötesi harekât konusu hem Kuzey Irak Kürt yönetimi hem Bağdat yönetimi için sorundur.

Ayrıca Suriye yönetiminin bu tür çatışmalarda farklı yöntemler kullanma geleneğine sahip bulunduğunu, bir zamanlar Paris’in göbeğinde patlayan bombaları da hatırlamak gerekiyor.

- PKK’nın artan saldırıları, Ankara’da Çankaya’nın ortasında patlatılan bomba da birlikte ele alındığında manzaranın giderek daha ciddi bir sorunlar yumağına dönüşmesi potansiyeli güçlü bir şekilde ortaya çıkıyor.

***
İçeride ve bütün çevrede “askeri dil”in egemen hale gelmesi, söz konusu olan tüm bu sorunlarda “çözüm” ortamından uzaklaşılacağı işaretini veriyor.

Bütün bu alanlarda aynı anda mücadele etmek de, sadece “askeri dil”in öne çıktığı bir iklimde oldukça zor, enerji ve kaynak yiyen bir durum anlamına gelmektedir.