22 Eylül 2011 Perşembe

Afrodit kuşatması


Rumların sondaj çalışmaları yaptığı Kıbrıs’ın güneyine Türkiye 2 fırkateyn, 2 korvet ve 1 hücumbot ile 8 F-16 savaş uçağı gönderdi. Noble platformunu koruyan İsrail savaş uçakları Türk savaş uçaklarına 70 kilometre yaklaştı. İki ülkenin hava güçleri radarlarında birbirlerini gördü

Kıbrıs Rum yönetiminin Türkiye’nin İsrail ile yaşadığı siyasi gerginlikten faydalanarak başlattığı petrol ve doğalgaz arama faaliyetleri Akdeniz’deki tansiyonu tırmandırmaya devam ediyor. Türkiye’nin tüm uyarılarına rağmen Amerikan Noble şirketinin platformu adanın 160 kilometre güneydoğusunda bulunan “Afrodit” isimli 12’nci parselde başlattığı sondaj çalışmalarında dün 900 metreye inildi. Türk donanmasının ve F-16 savaş uçaklarının ise bölgeye ulaştığı öne sürüldü. Rum Filelefteros gazetesinin haberine göre, Türk donanmasına ait 2 fırkateyn, 2 korvet ve bir hücumbot, Limasol limanının 50 mil açığında gözlemleme faaliyetleri yürüttüğünü yazdı. Gazete ayrıca 8 adet Türk F-16 savaş uçağının da bölgede keşif uçuşu yaptığını kaydetti. Türk donanması ve uçaklarının, Rum yönetiminin kara sularını ihlal etmediğini ve Noble platformuna yaklaşmadığını dile getiren gazete, ancak bölgede bulunan İsrailli savaş uçakları ile Türk uçaklarının birbirlerine 70 kilometre kadar yaklaştıklarını dile getirdi.
Filelefteros, “İsrail jetleri de aynı bölgede bulunuyor. İki ülkenin uçakları dün ilk kez radarlarında birbirlerini gördü” diye yazdı. Girit adasında bulunan Yunanistan jetlerinin de alarmda olduğu iddia edildi.

Rum lider Dimitris Hristofyas’ya yakın bir kaynak, İsrail güçlerinin bölgedeki varlığına ilişkin yaptığı açıklamada, “İsrail’le Noble platformunun yaptığı petrol arama çalışmalarına ilişkin bir anlaşma yok. İsrail sadece gelişmeleri gözlemliyor” diye konuştu.

Lübnan da karşı çıktı
Rumların Akdenizde petrol ve doğalgaz arama çalışmalarına Türkiye’den sonra Lübnan da karşı çıktı. Kıbrıs Rum kesimi ile 2007’de “Münhasır Ekonomik Bölge” (MEB) anlaşması imzalayan, ancak bunu meclisinde onaylamayan Lübnan, Kıbrıs Rum kesiminin İsrail’le yürüttüğü sondaj çalışmaları üzerine Güney Kıbrıs’ın Beyrut Büyükelçisi Omiros Mavrommatis’e “Lübnan’ın, egemenliğini ihlal eden herhangi bir ülkeye hoşgörülü olmayacağını” iletti. Lübnan Enerji Bakanı Cübran Basil, “Yapılan hata düzeltilmelidir” diye konuştu.

AB yakından izliyor
Doğu Akdeniz’deki gelişmeleri yakından takip eden AB, her iki tarafa da ılımlı olmaları çağrısında bulundu. Kıbrıs barış görüşmeleri neticeye ulaşınca olası keşif faaliyetleri konusunda da iki tarafın masaya oturabileceği ve anlaşabileceği vurgulandı.

Rum gazetesi manşet yaptı
Rum gazetesi Politis dünkü sayısında manşetten verdiği haberde Türk savaş gemilerinin ada çevresinde nerede bulunduğunu ilk kez gösterdi. Türks savaş gemilerinin Rumlar’ın Mısır ve İsraille yaptığı anlaşma uyarınca münhasır ekonomik bölge ilan ettiği alanda dolaştığı anlaşıldı.

Platformun sigortası yok
Rum basını, geçen pazar günü Kıbrıs Rum yönetiminin izniyle Akdenizin güneyinde sondaj çalışmalarına başlayan Noble enerji şirketinin platformunun sigortasının bulunmadığını yazdı. Habere göre, Noble şirketi, uluslararası sigorta şirketlerine platformu sigortalatmak istedi. Ancak bu şirketler Türkiye ile savaş riski yüzünden sigorta yapmadı. Amerikan şirketi bu riski göze alarak sigortasız çalışmalarına başladı.