3 Eylül 2011 Cumartesi

Işık Koşaner'in itirafları, Balyoz sanıklarını rahatsız etti

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Işık Koşaner'in internete düşen ses kayıtlarındaki 'Balyoz' itirafları, davanın sanıklarını rahatsız etti. Emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın avukatı Hüseyin Ersöz, "Gerçekten Koşaner, Balyoz belgelerinin 1. Ordu'dan çıktığını mı düşünüyor? Bu yayınları yapanı insafa davet ediyorum." dedi. Ersöz, ses kayıtlarıyla ilgili bir tedbire başvurulmasını istedi.

Emekli Orgeneral Işık Koşaner'e ait olduğu ileri sürülen ses kayıtları kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. İlk ses kaydında "Hantepe olayında bir koordinesizlik oldu zamanında müdahale edemedik. Bir erimizi alnından vurduk. Her türlü imkânımız var ama kullanamıyoruz." diyen Koşaner, ikinci kayıtta ise Balyoz belgeleriyle ilgili çarpıcı ifadeler kullanmıştı. Koşaner, "Ne zaman ki iş iddianame hazırlandı vs. bu CD'ler elimize geçtiği zaman olayın ne boyutta olduğunu, neyin iddia edildiğini açık açık anladık. Şimdi bizi üzen taraf arkadaşlar 1. Ordu'da her şeyimizi çaldırmışız. Seminerle ilgili neyimiz var neyimiz yok çaldırmışız. Esas rezalet bu. Nasıl bu olur yav, nasıl bu olur! Ne konuşuyorsak var adamların elinde. Bu rezilliği yapmışız. Balyoz'un hikayesi bu. Maalesef namerdin eline malzeme verdik. Tüm planlar tüm teferruatıyla milletin elinde şimdi. İzahı yok." diyordu. İşte bu ifadeler Balyoz davasının dünkü duruşmasında gündeme geldi. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri'de görülen duruşmaya, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına'nın da bulunduğu tutuklu 136 sanık ile tutuksuz yargılanan 15 kişi katıldı. CHP genel başkan yardımcıları Süheyl Batum ve Umut Oran'ın da izleyici olarak katıldığı duruşmada, avukatların talepleri alındı. Söz alan Çetin Doğan'ın avukatı Hüseyin Ersöz, son günlerde internet ortamına düşen ve Koşaner'e ait olduğu iddia edilen ses kaydı sebebiyle mahkemenin tedbir alıp işlem yapması için talepte bulunacağını söyledi. 

Bu ses kaydının ardından bugünkü (dünkü) gazetelerde yargısız bir infazla karşı karşıya olduklarını ifade eden Ersöz, "Koşaner açıklamalarını yapacak, kendini savunacaktır. Gerçekten Koşaner, Balyoz belgelerinin 1. Ordu'dan çıktığını mı düşünüyor? Bu yayınları yapanı insafa davet ediyorum. Ses bandındaki husus açık ve nettir. Kendisi 1. Ordu'dan çalınmıştır değerlendirmesi yapmaktadır. Hiçbir makam tarafından doğrulanmayan bu tür ses kayıtları nedeniyle yaptığımız bütün açıklamaların üstü örtülmek isteniyor. Dosyada yer alan CD imajları bize verilsin ki biz de onları çürütelim. Koşaner'in olduğu iddia edilen ses kayıtlarıyla ilgili bir tedbire başvurulmasını istiyoruz.'' diye konuştu.
Duruşmaya gelen CHP milletvekilleri Umut Oran ve Süheyl Batum, izleyiciler için ayrılan bölüme gazilerle birlikte otururken, Oran ve Batum'un duruşma başlamadan önce bazı sanıklarla sohbet ettikleri görüldü.

Mahkeme Başkanı: 'Anlamıyoruz' açıklaması yargıya müdahaledir

Duruşmada talep sırasında tutuklu sanık Tümamiral Cem Gürdeniz de söz aldı. Koşaner'in istifa öncesi yaptığı, "Tutuklamaların evrensel hukuk kaidelerine, hakka, adalete ve vicdani değerlere uygun olarak yapıldığını kabul etmek, birçok hukukçunun da ifade ettiği gibi mümkün değildir." açıklamasını okudu. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Ömer Diken, mahkemenin kanun ve vicdanlara göre karar verdiğini söyledi. Diken, "Adil yargılamaya müdahalenin, protokoldeki birisinin mahkeme kararları karşısında söylediği sözlerdir." dedi. Sanık Yunus Nadi'nin avukatı Ahmet Keskin ise "Sayın başkan, sanıkları mazur görmeniz lazım. Bülent Arınç'ın da dava ile ilgili açıklamaları oldu." dedi. Başkan Diken de avukata cevaben, "Adil yargılama ile ilgili ilk beyanı sanık ifade etti. Ben devlet protokolündeki birinin tahliye kararı çıkmamasının ardından 'Anlayamıyoruz, olmuyor, gitmiyor, yürümüyor' tarzındaki açıklamaları adil yargılamayı etkileme çabasıdır. Bu açıklama bizi etkilemeye yöneliktir. Biz dosyada ne varsa ona bakarız. Protokoldeki birinin değil, Türkiye Cumhuriyeti'nde kim ne açıklama yaparsa yapsın bizi ilgilendirmez." dedi.