YAŞ'ta terfileri Cumhurbaşkanı Gül'den dönen 3 generali kurtarmak için 3 aşamalı bir planın devreye sokulduğu öğrenildi.
Yüksek Askeri Şura'da terfileri istenen ancak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den dönen 3 generalin terfi ettirilmesi için üç aşamalı bir planın yapıldığı ortaya çıktı. Birinci aşamada mahkeme için gerekçe hazırlandı. İkinci aşamada atama yoluyla emekli olmaları engellendi ve son olarak dava açtırılarak terfileri sağlandı.
Haklarında ağır hapis cezasıyla cezalandırılmaları için dava açılan ve 2010 yılı Ağustos YAŞ toplantısı öncesi mahkeme kararıyla "Yakalama" emri çıkarılan; Tümgeneral Gürbüz Kaya, Tümgeneral Halil Helvacıoğlu, Tuğgeneral Abdullah Gavremoğlu'nun terfileri sağlanmış oldu. YAŞ, Tümgeneral Gürbüz Kaya'nın korgeneralliğe, Tuğgeneral Halil Helvacıoğlu'nun tümgeneralliğe, Tuğamiral Abdullah Gavramoğlunu'nun da tümamiralliğe terfi etmesine karar verdi. Ancak bu kararlara ilişkin olarak diğerlerinde olduğu gibi TSK Personel Kanunu uyarınca Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Başbakan ve Cumhurbaşkanının imzalayacağı kararname ile terfi işleminin tamamlanması gerekiyordu.
CUMHURBAŞKANI İMZALAMADI
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bu kararnameyi imzalamayınca, MSB de kararnameyi geri gönderdi. Gerekçe olarak da bu kişiler hakkında yakalama emri bulunması nedeniyle terfi işleminin tamamlanmadığını bildirdi.
Bu gerekçeyle Balyoz sanığı üç paşanın AYİM'e gitmeleri için imkan sağlandı. Bu işlem MSB'nin Hukuk İşleri Başkanı Hakim Tuğgeneral Akif Vurucu tarafından iptal davası açılması halinde iptali için gerekçe olarak düşünülerek hazırlandı. Yani MSB kararnameyi geri gönderip, terfi işlemini gerçekleştirmeyince, Genelkurmay geri adım atmadı. Bu kişilere dava açması yolunu açtı.
Planın ikinci aşamasında ise 3 Balyoz sanığı paşanın 30 Ağustos itibariyle emekli olmaları gerekirken, kendilerine aylık verilmeye devam edildi. Bunun hukuki altyapısı da atama yoluyla hazırlandı. Cumhurbaşkanı tarafından terfileri onaylanmayan Kaya, Gavremoğlu ve Helvacıoğlu'nun atamaları onaylandı. Terfi ettirilmeyen 3 generalin, yeni görevlerine atanmaları sağlandı. Bu durum,Genelkurmay için bu kişilere maaş verilmesine devam edilmesi açısından bir hukuki dayanak oldu.
SON AŞAMA DAVA VE İPTAL
Balyoz paşalarını terfi ettiren planın son aşamasında ise üç general, AYİM'e iptal davası açtı ve yürütmeyi durdurma talebinde bulundu. Bu dilekçeler, davalı taraf olan Başbakanlık, İçişleri Bakanlığı ve Mili Savunma Bakanlığı'na gönderildi. Bu kurumların yazılı savunma yapmaları için beş günlük süre tanındı. Bu kurumlar talebin reddi yönünde yani bunların terfi ettirilmemesi gerektiği yönünde savunma yaptı. AYİM'in bu talebi 1. Daire'de görüşmesi gerekirken, dava Daireler Kurulu'na alındı.
AYİM Daireler Kurulu oybirliğiyle yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Balyoz sanığı üç general, hazırlanacak kararnamenin başbakanlık ve cumhurbaşkanlığı tarafından imzalanmasıyla terfi edecek.
KENDİ JETİMİZİ VURACAKTI
Tuğgeneral Abdullah Gavremoğlu, Suga Eylem Planı'nda, Yunanistan'la çıkartılacak çatışmanın koordinatörü olduğu tespit edilmişti. Bu bağlamda bir jetimizin düşürülmesi planlanmıştı. Gavremoğlu'nun ismi Ergenekon iddianamesindeki bir belgede yer alıyor. İsminin karşısında "GATA'dan başka yerde muayene olmasın" şeklinde not var. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Personel Başkanlığı'na atandı.
ÖNÜNE GELENİ FİŞLEMİŞTİ
Tümgeneral Halil Helvacıoğlu Başbakan, Cumhurbaşkanı, hükümet üyeleri, gayrimüslimler ve Aydın Doğan'ın Patrikhane'den para yardımı aldığına dair fişleme belgeleri hazırladı. Türkçe İbadet Andıcı'nın yanı sıra İstanbul'daki üç bin cami ve cemaatini fişledi. YAŞ'ta Jandarma Denetleme Başkanlığı görevine atandı.
DARBE SEMİNERİNDE SUNUM YAPTI
Tümg. Gürbüz Kaya'nın, Balyoz Darbe seminerinde sunum yaptığı ortaya çıkmıştı. Aktütün, Hantepe, Gediktepe gibi tartışmalı baskınlar Kaya'nın görev bölgesinde olmuştu. Kaya'nın adı internete düşen şok bir ses kaydı ile de gündeme gelmişti. Kayıtta, Kaya'nın Çukurca'da 6 askerin şehit olmasına neden olan mayının TSK tarafından döşendiğini söyleyen komutana "Olur böyle şeyler üzülme" dediği iddia edilmişti. (yenişafak)