7 Eylül 2010 Salı

'Yassıada Kararları Yok Sayılsın, Millî Birlik Komitesi Üyeleri Tazminat Ödesin'

Eski DP milletvekillerinden Orhan Ocakoğlu'nun oğlu Samet Ocakoğlu, yazdığı kitapla Yassıada kararlarının yok sayılması için TBMM kararı alınmasını istedi. İdam edilenlerin yakınlarına verilecek tazminat taleplerinin ise Millî Birlik Komitesi üyelerine rücu edilmesine yönelik hukukun işletilmesi sebebiyle devletin bir kaybı olmayacağını ifade eden Ocakoğlu, Yassıada süreci hakkında Türk toplumunun kesin bir hüküm verdiğini belirtti.
"Tarihin Geleceğe Başvurusu" isimli kitabıyla ilgili olarak Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Tesisi'nde bir basın toplantısı düzenleyen Ocakoğlu, 27 Mayıs 1960 askeri darbesi sonucu gelişen Yassıada sürecinin ve Yüksek Adalet Dîvanı'nın 15 Eylül 1961 tarihli kararlarının hukuk sınırlarında yok sayılması talebini, okuyucu ve kamuoyuyla paylaştığını söyledi. Ocakoğlu, "Konuyu gündeme taşıyarak kendilerini önemsetmek veya hadiseyi ticari veya siyasi bir meta olarak değerlendirip yaşanmışlardan nemalanmak pozisyonunun en uzağında durarak demekteyiz ki kararlar durmaktadır. 'Tarihin Geleceğe Başvurusu' hukuk bilginize, inancınıza, adalet ve vicdan duygunuza, soylu kişiliklerinize sunulmaktadır. Hukuk alanındaki gelişim ve değişime, siyasi tarihin dönemeçlerine ve güncelin tüm ilkelerine rağmen olduğu gibi duran bu sürece çağdaş hukuk talep edilmektedir. Bu hukuka ihtiyacı olan Türkiye'dir ve geleceğidir." dedi.
TBMM'nin alacağı Yassıada kararlarının yok sayılması kararını milletin ve ailesinin istediğini anlatan Orhan Ocakoğlu, Anayasa'nın 38. maddesiyle yargı bağımsızlığının güvenceye alındığını ve kararların geçerliliğini koruduğunu hatırlattı. Ocakoğlu, şöyle konuştu: "Yassıada'nın tüm sürecinin, soruşturmaların ve Yüksek Adalet Dîvanı kararlarının hukuk ve TBMM'nin üstün iradesiyle yok sayılması talebimi dile getirmekteyim. Bu talep, 11. dönem TBMM DP Başkan Vekili Baha Akşit ve arkadaşları tarafından ciddiyetle dile getirilmiş ve Meclis'te de konuşulmuştur. Dönemden bahsederken sadece kınamak, hukukla çelişkiyi ortaya koymak yeterli değil. Belli bir kesim, o dönemin acılarından ciddi para kazanmaktadır. Diziler yapmakta, bir siyasi kesim bundan nemalanmaktadır. Her Türk vatandaşının hakkı olan iade-i muhakeme, bu kararlar için yoktur. 2010 yılında anayasa değişikliği referandumu öncesinde Yassıada kararları hâlâ durmaktadır. Bu kararları bu halde bırakanların da bir sorumluluğu vardır. Gereği, büyük milletin vicdanındadır. Gereğinin yerine getirilmesini talep etmekteyim."
Ocakoğlu, imkanı olursa kitabı TBMM arşivinde, üniversitelerde, kütüphanelerde okutmak ve bu talebi diri tutmak isteğinde olduğunu sözlerine ekledi.