14 Eylül 2010 Salı

ŞAPKA GİTMİŞTİ NETEKİM / Serpil Çevikcan

Yaşlılığına, hastalığına rağmen yardım almadan sandık başına geldi Evren...“Yargılanırsam intihar ederim” havasında değildi. Oyunu kullanıp giderken şapkasını başında sandı, yokladı. Baktı ki yok. Asker selamı verdi. Şapka gitmişti netekim

7 Kasım 1982 günü yapılan halk oylamasına, yakası siyah kürklü bir palto giyerek gelmiş Kenan Evren. Gazeteciler, tam oyunu kullanırken, “objektiflere bakar mısınız?” diye ricada bulunmuşlar, “oy atarken sandığa bakılır” demiş. Kendisini Türkiye’nin 7. Cumhurbaşkanlığı’na taşıyacak olan anayasaya “evet” oyunu buyük bir özgüvenle vermiş.

Dün, oy kabinindeki Evren’i tam tercihini kullanırken göz ucuyla inceledim. 1980 darbesine, ortaokul öğrencisi olduğum, dağa taşa isminin yazıldığı, çocuklara isminin verildiği günlere gittim. Tank sesiyle tanışmıştık. ‘Adam asmaca’nın sadece oyun olmadığıyla da...

Dün, gri bir pantolon üzerine açık gri renk bir gömlek giymişti; özenliydi. Aracından inerek, yaşlılığına ve hastalığına rağmen kimsenin yardımı olmadan yürüdü, sandık başına geldi. Gazeteci arkadaşların yarattığı izdiham karşısında sahte bir şaşkınlık duyacak kadar rahattı. Espri bile yaptı, “Keşke erken gelseydim, çok kalabalık olmuş” dedi. “Yargılanırsam intihar ederim” havasında değildi.

İsmi, Karayolları Genel Müdürlüğü’nün misafirhanesinde oluşturulan dört sandıktan 1106 numaralı olanında, 36. sırada yer alıyordu. Gözüm hem Evren’le aynı sandıkta oy kullanan kimi isimlere hem de diğer üç sandıktaki bazı emekli ve muvazzaf rütbelilere takılınca tarih şeridi beni bugünlere, darbeden, darbe iddialarına çabucak getiriverdi.

Eski Genelkurmay Başkanları Doğan Güreş ve Necip Torumtay, eski Hava Kuvvetleri Komutanı Halis Burhan, Genelkurmay İstihbarat Başkanı Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Plan Prepsipler Daire Başkanı Tümamiral Ramazan Cem Gürdeniz, emekli orgeneraller Hurşit Tolon, Tuncer Kılınç, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Aslan Güner, son YAŞ’ta orgeneralliğe yükselen 3. Ordu Komutanı Yalçın Ataman ve 2. Ordu Komutanı Servet Yörük, Genelkurmay Adli Müşaviri Tümgeneral Hıfzı Çubuklu, Kara Harp Okulu Komutanı Tümgeneral Ferit Güler, son YAŞ’ta tuğamiralliğe yükselen Erdem Caner Bener bunlardan bazıları. Bu isimlerden Tümamiral Ramazan Cem Gürdeniz Balyoz sanığı. Hurşit Tolon ve Tuncer Kılınç Ergenekon’un en ünlü sanıklarından. Hıfzı Çubuklu meşhur internet andıcı nedeniyle ifade vermeye çağırılan isimlerden. Erdem Caner Bener Balyoz’da ifadesini verdi bile.

Sandığından hayır çıktı

Evren Paşa’nın oyunu kullandığı sandık Devlet Mahallesi Muhtarlığı bünyesinde olduğu için korumalı general lojmanları, Merkez Orduevi, emekli generallerin yaşadığı Fevzi Çakmak Sitesi’nin sakinleriyle aynı sandıkta oy kullandı. Başbakanlık ve kimi bakanlıklarda görevli bazı sivil üst düzey bürokratların ikamet kayıtları da aynı muhtarlıkta. Evren’in oy kullandığı sandıktan 167 “hayır”, 74 “evet” oyu çıktı. Tolon ve Kılınç’ın 1109 nolu sandığından ise 230 “hayır” 27 “evet”.

Çeşitli kademelerdeki genç subaylardan bazılarının, oy kullanmaya beraber geldikleri eşlerine, Evren’den mitolojik bir varlıktan söz eder gibi, “komutanımızı bekleyip bir görelim” diyenleri duydum. Türbanlı eşleri ve kızlarıyla oy kullanmaya gelen az sayıdaki sivil ise birilerini tarihe gömmeye kararlıydı.

Evren Paşa, oy kullanmaya giderken başındaki kareli şapkasını çıkarmıştı. Oyunu kullandıktan sonra, arabasına binerken şapkası başında sandı, eliyle başını yokladı. Baktı ki yok. Asker selamı verdi. Şapka gitmişti netekim. Keşke dün oyladığımız sadece Evren’in şapkası olsaydı.