Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Aslan Güner’le ilgili bir iddia ortaya atıldı. Taraf’ın haberine göre Güner Paşa, korgeneral rütbesinde Genelkurmay İstihbarat Başkanı görevini yürütürken, İsrail’den dinleme cihazları aldırdı ve bu cihazlarla Türkiye’de bazı sivil kişilerin telefonunu dinletti.
Bu iddia gazetenin manşetinde yer aldığı gün Genelkurmay Başkanlığı, Aslan Güner Paşa’nın müracaatı üzerine bir soruşturma başlattı. Güner Paşa, 30 Ağustos resepsiyonunda gazetecilerin sorularını yanıtladı. TSK’nın yurtiçinde dinleme yapmasının mümkün olmadığını, cihazların Savunma İcra Komitesi’nin kararıyla alındığını, terör örgütüne karşı yurtdışı dinlemeleri için kullanıldığını, cihazların başında kendisinin oturmadığını, eğer birileri böyle bir dinleme yapmışsa hesabını vermeleri gerektiğini ve gerçeğin soruşturma sonucunda ortaya çıkacağını söyledi.
Aslan Güner Paşa da bir süredir hedefteki isimlerden biri...
İddia edildiği gibi bu cihazlar bazı sivillerin dinlenmesi için kullanıldıysa elbette vahim bir durum var demektir. Sorumluların bir an önce bulunup yargıya teslim edilmesi gerekir.
Cihazların alım yöntemi
Cihazların alımı ve kullanımı tarihleri ile Aslan Güner Paşa’nın görev tarihleri tutuyor mu? Önce buna bakalım:
Taraf’ın yayımladığı, cihazların alımı talebini içeren ve Aslan Güner’in imzasını taşıyan belgenin tarihi 23 Şubat 2007. Bu tarihte Aslan Paşa, İstihbarat Başkanı. Bu tarihten bir ay sonra 30 Mart 2007 tarihinde Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Genelkurmay Başkanı’ndan oluşan Savunma Sanayi İcra Komitesi toplanıyor. Cihazların alımına onay veriyor ve alımı gerçekleştirmek üzere de Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nı görevlendiriyor.
Cihazların alım tarihi
Görevi alan Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın alım işlemleri bir yıl sürüyor. Müsteşarlık çeşitli şirketlerden teklifler topluyor, değerlendiriyor ve sonuçta cihazlar İsrail’den alınıyor. Cihazların Türkiye’ye gelişi Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girişinin tarihi ise Mayıs 2008. Cihazlar bu tarihten sonra kullanılıyor.
Güner Paşa nerede?
Aslan Güner Paşa ise cihazlar Türkiye’ye gelmeden çok önce Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı görevinden ayrılıyor. 2007 Ağustos şûrasında Aslan Güner Paşa, 4. Kolordu Komutanlığı’na atanarak kıt’a görevine başlıyor. İstihbarat Başkanlığı görevini devrediyor ve 2007 Eylül’ünde Ankara 4. Kolordu Komutanlığı’nı devralıyor. Cihazlar ise Güner’in bu görevden ayrılmasından yaklaşık 10 ay sonra Türkiye’ye geliyor. Dolayısıyla bu cihazların kullanıldığı dönemde Aslan Paşa başka bir görevde.
Ne için kullanıldı?
Bu cihazlar ne için kullanıldı, halen kullanılıyor mu? Bu soruya ilgililerin verdiği yanıt cihazların PKK’nın izlenmesi için Kuzey Irak’ta kullanıldığı yününde.
Ancak izlendiğini anlayan PKK’nın haberleşme sistemini değiştirdiği ve cihazların bu nedenle işlev görmediğinin anlaşılmasından sonra, kullanımdan çekildiği de gelen bilgiler arasında. PKK haberleşme sistemini değiştirdikçe Türk istihbarat birimlerinin de sistem değiştirdikleri belirtiliyor.
Soruşturmanın sonucu
Ortaya atılan iddialar üzerine açılan soruşturma, cihazların kimler tarafından, ne zaman, nerede kullanıldığını kapsıyor. Aslan Güner Paşa’nın şahsına açılmış bir soruşturma söz konusu değil. Ancak cihazlar geldikten sonraki dönemde nasıl kullanıldığı araştırılacak. Soruşturma sonucunda iddia edildiği gibi amaç ve yasadışı kullanım söz konusu ise kovuşturmaya geçilecek.