6 Ağustos 2015 Perşembe

YAŞ toplantısı sonrası TSK'nın yeni komuta kademesi belirlendi

Hulusi Akar yeni Genelkurmay Başkanı oldu. Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na Orgeneral Çolak getirilirken Jandarma Komutanlığı’na Mendi atandı. Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na ise Abidin Ünal getirildi.

TSK'da ye­ni ko­mu­ta ka­de­me­si Yük­sek As­ke­ri Şu­ra (YAŞ) top­lan­tı­la­rı­nın ar­dın­dan be­lir­len­di. Ka­ra Kuv­vet­le­ri Ko­mu­ta­nı Or­ge­ne­ral Hu­lu­si Akar ye­ni Ge­nel­kur­may Baş­ka­nı ol­du.

Hasan BOZKURT- BUGÜN GAZETESİ

Ha­va Kuv­vet­le­ri Ko­mu­tan­lı­ğı­’na, Mu­ha­rip Ha­va Kuv­ve­ti ve Ha­va Fü­ze Sa­vun­ma Ko­mu­ta­nı Or­ge­ne­ral Abi­din Ünal, Ka­ra Kuv­vet­le­ri Ko­mu­tan­lı­ğı’­na, 1. Or­du Ko­mu­ta­nı Or­ge­ne­ral Sa­lih Ze­ki Ço­lak, Jan­dar­ma Ge­nel Ko­mu­tan­lı­ğı’­na, Ege Or­du Ko­mu­ta­nı Or­ge­ne­ral Ga­lip Men­di ge­ti­ril­di.

Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler görevine devam etti. De­niz Kuv­vet­le­ri Ko­mu­ta­nı Ora­mi­ral Bü­lent Bos­ta­noğ­lu'nun gö­rev sü­re­si 1 yıl uza­tıl­dı. 32 ge­ne­ral ve ami­ral bir üst rüt­be­ye yük­sel­til­di.

32 GE­NE­RA­LE RÜT­BE

32 ge­ne­ral ve ami­ral bir üst rüt­be­ye, 50 al­bay ise ge­ne­ral ve ami­ral­li­ğe yük­sel­til­di. 34 ge­ne­ral ve ami­ra­lin gö­rev sü­re­le­ri bir yıl uza­tıl­dı. 33 ge­ne­ral ve ami­ral kad­ro­suz­luk ne­de­niy­le 1 Ey­lü­l’­de emek­li ola­cak.

ÜÇ BAL­YO­Z’­DAN BİR 28 ŞU­BA­T’­TAN

28 Şu­bat da­va­sın­da tu­tuk­la­nan Tuğ­ge­ne­ral Ce­lal­let­tin Ba­can­lı 1 yıl uzat­ma al­dı. Bal­yoz da­va­sın­da yar­gı­la­nıp be­ra­at eden Kur­may Al­bay Öz­dem Ko­çer tu­ğa­mi­ral ol­du. Ah­met Ha­cı­oğ­lu ve Le­vent Er­gün tuğ­ge­ne­ral rüt­be­si tak­tı. Mar­din'de 13 köy­lü­nün fai­li meç­hul şe­kil­de öl­dü­rül­me­sin­den yar­gı­la­nıp beraat eden Tuğ­ge­ne­ral Mu­sa Çi­til de tüm­ge­ne­ral­li­ğe ter­fi et­ti.

KAYSERİLİ 3 ORGENERAL

Kara Kuvvetleri'nde orgeneralliğe yükseltilen ikinci korgeneral ise Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı İhsan Uyar oldu. Askeri casusluk davasında 5 gün tutuklu kalan Koramiral Veysel Kösele, oramiralliğe terfi etti. Kösele, Donanma Komutanı olarak devam edecek. Deniz Kuvvetleri'nde İzmir Askeri Casusluk davasında Kösele ile birlikte yargılanan Deniz Kurmay Albay Yalçın Payal da Tuğgeneral oldu. TSK'nın açıkladığı atama listesinde Akar, Ünal ve Uyar olmak üzere üç orgeneralin Kayserili olması dikkat çekti.

GENELKURMAY BAŞKANI ORGENERAL HULUSİ AKAR

Genelkurmay Başkanlığı görevine Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar getirildi. Emekliye ayrılan Özel’in yerine TSK’nın 1 numaralı koltuğuna atanan Akar, 2019’a kadar Genelkurmay Başkanı olacak. 2011'de orgeneralliğe terfi eden Akar, bu koltukta 4 yıl oturacağı için, orgenerallik rütbesini toplam 8 yıl taşımış olacak.

BOĞAZİÇİ’NDE DOKTORA YAPTI

Akar, 1952’de Kayseri’de doğdu. 1972’de Kara Harp Okulu’ndan, 1973’te Piyade Okulu’ndan mezun oldu. Genelkurmay Genel Sekreterliği’nde plan subaylığı, Kara Harp Akademisi’nde öğretim üyeliği, Güney Avrupa Müttefik Kuvvetleri Karargâhı (Afsouth Napoli/İtalya) İstihbarat Başkanlığı’nda istihbarat subaylığı, Kara Kuvvetleri İstihbarat Başkanlığı’nda İstihbarat Şube Müdürlüğü yaptı. Ayrıca Kara Kuvvetleri Komutanı Özel Kalem Müdürlüğü, Genelkurmay Başkanı Özel Kalem Müdürlüğü ve Bosna-Hersek’te Türk Görev Kuvveti Komutanlığı görevlerini yürüttü.

2011’de orgeneralliğe terfi eden Akar, Genelkurmay 2. Başkanlığı ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı görevlerinde bulundu. Akar, İngilizce biliyor. Şule Akar ile evli olan Akar’ın iki çocuğu var. Boğaziçi Üniversitesi’nde doktora yapan Akar, Kayseri Lisesi mezunu ve 11 Cumhurbaşkanı Abdullah Gül arasında 2 yıl var.

KARA KUVVETLERİ’NE ZEKİ ÇOLAK

Orgeneral Hulusi Akar'dan boşalan koltuğa Birinci Ordu Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak oturdu. Kara Kuvvetleri koltuğuna oturan Orgeneral Çolak, Akar görevini 4 yıl yürüteceği için Genelkurmay Başkanı olma şansını yitirdi. Kuvvet komutanlığı 2 yıl süreyle yapıldığı için Çolak, 2017’de emekliye ayrılacak.

20 Temmuz 1954 tarihinde Trabzon’da doğdu. 1974’te Kara Harp Okulu'ndan 1975’te Topçu ve Füze Okulu'ndan teğmen rütbesiyle mezun oldu. 1988’de Kara Harp Akademi-si'nden kurmay subay olarak mezun olan Çolak, birçok görevin ardından 108. Topçu Alay Komutanlığı ve Genelkurmay Genel Sekreterliği'nde Basın Yayın Halkla İlişkiler ve Tanıtım Daire Başkanlığı görevlerini yürüttü. 2013’te orgeneral rütbesine terfi etti. KKK Eğitim ve Doktrin Komutanlığı'na atandı. 2014’te 1. Ordu Komutanlığı'na atandı. Evli ve iki çocuk babası olan Çolak İngilizce ve Fransızca biliyor.

BOSTANOĞLU 1 YIL DAHA DENİZ KUVVETLERİ’NDE

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu'nun görev süresi bir yıl uzatıldı. 1953 Zonguldak doğumlu. 1970 yılında Deniz Lisesi'nden, 1973 yılında Deniz Harp Okulu'ndan teğmen rütbesiyle mezun oldu.

2004 yılında Deniz Harp Akademisi Komutanlığı'na, 2007 yılında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Harekât Başkanlığı'na, 2008 yılında Harp Filosu Komutanlığı'na, 2009 yılında da Donanma Komutanlığı Kurmay Başkanlığı'na atandı. 2013 yılında oramiralliğe terfi etti. Belgin Ergenç Bostanoğlu ile evli ve iki çocuk babası. İngilizce biliyor.

EGE ORDU KOMUTANI JANDARMA'NIN BAŞINDA

Emekli olan Jandarma Genel Komutanı Abdullah Atay'ın yerine Ege Ordu Komutanı Orgeneral Galip Mendi geldi. Mendi'den boşalan Ege Ordu Komutanlığı’na ise Harp Akademileri Komutanı Org. Abdullah Recep komuta edecek. 3. Ordu Komutanı Ümit Dündar 1. Ordu Komutanlığı’na atandı. 3. Ordu'nun başına ise bu yıl orgeneralliğe terfi eden Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı İsmail Serdar Savaş getirildi.

ÖZEL KUVVETLER’DEYKEN TERFİ ALDI

1951’de Ankara’da doğdu. 1970’te Kara Harp Okulu'ndan 1971’de Piyade Okulu'ndan mezun oldu. 1985’te kurmay subay oldu.

Özel Kuvvetler Komutanlığı bünyesinde Okul Komutanlığı görevi yürüttü. 1997-1998 yılları arası Özel Kuvvetler Komutan Yardımcılığı yaptı. 2012’de orgeneral rütbesine terfi ederek 2. Ordu Komutanlığı'na atandı. 2014’te Ege Ordusu Komutanlığı'na atandı. Zeynep Merih Mendi ile evli ve iki çocuk babası. İngilizce biliyor.

HAVA KUVVETLERİ KOMUTANI ÜNAL

Ha­va Kuv­vet­le­ri Ko­mu­ta­nı Or­ge­ne­ral Akın Öz­türk'ün ye­ri­ne, bir­lik­te F-16 uçuş­la­rı yap­tı­ğı Mu­ha­rip Ha­va Kuv­ve­ti ve Ha­va Fü­ze Sa­vun­ma Ko­mu­ta­nı Or­ge­ne­ral Abi­din Ünal ge­ti­ril­di. Or­ge­ne­ral Akın Öz­türk ise YAŞ üye­si ya­pıl­dı.

KRALİYET AKADEMİSİ’NE GİTTİ

1953 Kay­se­ri do­ğum­lu Ünal, 1975’te Ha­va Harp Oku­lu­’n­dan me­zun ol­du. Ha­va Harp Aka­de­mi­si­’ni 1984’te bitiren Ünal, 1987’de ilk F-16 ak­ti­vas­yo­nu ile bir­lik­te Ön­cel Fi­lo Ko­mu­tan­lı­ğı’n­da Ha­re­kat İc­ra Su­ba­yı ve Öğ­ret­men Pi­lot ola­rak baş­la­dı.

1992’de İn­gil­te­re Kra­li­yet Ha­va Aka­de­mi­si­’ne 1 yıl sü­re ile ka­tıl­dı. 2006’da Ha­va Harp Oku­lu Ko­mu­ta­nı ola­rak atan­dı. 2014’te or­ge­ne­ral­li­ğe ter­fi eden Ünal, Nai­le Ünal ile ev­li ve 1 ço­cuk ba­ba­sı. Ünal İn­gi­liz­ce bi­li­yor.