5 Ağustos 2015 Çarşamba

Yeni Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar oldu (Hulusi Akar kimdir?)

Hulusi Akar Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel’in emekliye ayrılmasıyla boşalacak TSK’nın 1 numaralı koltuğuna oturacak


Yüksek Askeri Şûra ikinci gün toplantısı 5 saat sürdü. Son güne girilirken, Türk Silahlı Kuvvetleri’ndeki (TSK) terfi heyecanı da doruk noktasına çıktı. Çalışmalar bugün tamamlanacak ve alınan kararlar Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın onayına sunulacak. YAŞ kararları bugün saat 12.15’te Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın onayının ardından resmiyet kazanacak. Onay öncesinde yeni komuta kademesinin belli olduğu öğrenildi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ile Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Abdullah Atay emekliye ayrıldı. Orgeneral Özel’in emekliye ayrılmasıyla boşalacak TSK’nın 1 numaralı koltuğuna önümüzdeki 4 yıl süresince Orgeneral Hulusi Akar’ın oturması ise kesinlik kazandı. Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na 1. Ordu Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak atandı. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu’nun görev süresi 1 yıl daha uzatıldı. Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanı Orgeneral Abidin Ünal getirildi. Jandarma Genel Komutanlığı’na ise Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Galip Mendi atandı.

Orgeneral Hulusi Akar

‘EĞİTMEN’ KİMLİĞİ
Genelkurmay Başkanlığı görevini kısa süre içerisinde devralması beklenen Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, TSK’da “eğitmen” kimliğiyle ön plana çıkan bir komutan olarak tanınıyor. Taşıdığı her rütbede kişisel gelişimine de büyük önem veren Akar 2005 yılında tümgeneral rütbesindeyken, Boğaziçi Üniversitesi’nde doktora yaptı. İngilizce doktora çalışması, “Ermenistan’a Harbord Askeri Misyonu: Amerikan Hakikati Araştırma Komisyonu’nun Hikâyesi ve Türk-Amerikan İlişkilerine Etkileri” başlığını taşıyor.

ABD’li General James G. Harbord’un liderliğindeki heyet, 1. Dünya Savaşı sonrasında ABD Başkanı Thomas Woodrow Wilson tarafından bağımsız bir Ermeni devletinin kurulup kurulamayacağı, sınırlarının nasıl olacağı ve soykırım iddialarının araştırılması için görevlendirilmişti. General Harbord, Washington’a soykırım iddialarının “gerçeği yansıtmadığını” rapor etmişti. Orgeneral Akar tezinde, “Harbord heyetinin raporu, Türk-Amerikan ilişkilerinin Ermeni lobisinin etkisinden bağımsız olarak sürdürülebilmesini sağladı” görüşünü ortaya koydu.

EĞİTİM ODAKLI BİR KARİYER
Orgeneral Akar 1952 yılında Kayseri’de dünyaya geldi. “Taş mektep” adıyla sinema filmi de çekilen Kayseri Lisesi’nde 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile aynı yıllarda okudu. 1972’de Kara Harp Okulu, 73’te Piyade Okulu’ndan mezun oldu. 1982’de Kara Harp Akademisi’ni, 1985’te Silahlı Kuvvetler Akademisi’ni tamamladı. Başarılı bir subay olarak eğitimini yurtdışında sürdürme hakkı kazandı ve 1987’de ABD Silahlı Kuvvetler Kurmay Koleji’nden mezun oldu. Kara Harp Akademisi’ne, 10 yıl içerisinde öğretim görevlisi olarak döndü. 1990-1993’te İtalya’nın Napoli kentindeki NATO Güney Bölge Komutanlığı Karargâhı’nda “İstihbarat Subayı” olarak görev yaptı.

ASKER-SİVİL DİYALOĞU
Orgeneral Akar TSK içinde yükseldikçe, sivillerle diyaloğu diğerlerine oranla daha fazla olan görevlere atandı. 1993-1994’te Kara Kuvvetleri Komutanı Özel Kalem Müdürlüğü ile Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü yaptı ardından Genelkurmay Başkanlığı Özel Kalem Müdürlüğü’ne yükseldi.
1997-1998 yıllarında yurtdışı kariyerine devam etti ve Balkanlar’daki sıcak savaş dönemi sonrasında Bosna-Hersek Türk Görev Kuvvet Komutanlığı görevinde bulundu.

General rütbesindeki ilk görev yeri Tunceli’nin Hozat İlçesi oldu. Terörle mücadelenin yoğun olduğu 1998-2000 yılları arasında Hozat’ta İç Güvenlik Tugay Komutanı olarak görev yaptı. Ardından üçüncü kez yurtdışı göreve atandı.

OKUL YÖNETİMİ
Orgeneral Akar, 2002’de tümgeneralliğe terfi ettikten sonra önce Kara Harp Okulu , ardından Kara Harp Akademisi Komutanı olarak görevlendirildi. 2007’de korgeneralliğe terfi etti. Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanlığı’nın ardından 2009-2011 döneminde İstanbul 3. Kolordu Komutanı olarak görev yaptı. O tarihte çok sayıda emekli generalin tutuklu bulunduğu Hasdal Cezaevi de 3. Kolordu Komutanlığı’na bağlıydı.

İSTİFALAR YOL AÇTI
2011’de orgeneral rütbesine “1. sırada” terfi etti. Terfide en üst sırada olması, Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve ardından Genelkurmay Başkanlığı’na yükselebilmesinin yolunu açtı. 2011’de dönemin Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner ve kuvvet komutanlarının istifası üzerine komuta kademelerinde yaşanan boşluklar, Orgeneral Akar’ın 4 yıl beklemeden, 2013’te Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na yükselmesini sağladı.

6 MADALYASI VAR
Orgeneral Akar İç Güvenlik Harekâtı’ndaki başarılarından dolayı Üstün Cesaret ve Feragat Madalyası’na sahip. TSK Üstün Hizmet Madalyası ile TSK Şeref Madalyası taşıyor. Akar’ın iki de ABD tarafından verilmiş Liyakat Madalyası var. Kore Cumhuriyeti Milli Güvenlik Liyakat Madalyası da Akar’ın madalyaları arasında yer alıyor.