TSK'nın yeni komuta kademesi şekillendi. Genelkurmay
Başkanı Hulusi Akar oldu. Kara Kuvvetleri Komutanlığına ise Salih Zeki
Çolak getirildi.
Yüksek Askeri Şura’nın (YAŞ) dün yapılan ikinci gün oturumu sonrası Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) yeni komuta kademesi şekillendi. Askeri kulislerden sızan bilgiye göre yeni Genelkurmay Başkanı beklendiği gibi Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar oldu. Mevcut Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel emekliye ayrıldı.
Kara’da yeni komutan Çolak
Akar’ın boşalttığı Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na ise 1. Ordu Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak atandı. Akar, yaş durumu nedeniyle 2019 yılına kadar 4 yıl boyunca Genelkurmay Başkanlığı yapabileceği için, Çolak’ın Akar’dan sonra Genelkurmay Başkanı olmasının önü kapanmış oldu. Bunun nedeni ise kuvvet komutanlığında görev süresinin 2 yıl olması. Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler’in görev süresi ise 1 yıl uzatıldı. Bu uzatma, Güler’in Akar’dan sonra Genelkurmay Başkanlığı görevini devralmasının yolunu da açmış oldu. Güler’in önümüzdeki yıl 1 yıllığına Jandarma Genel Komutanı, daha sonra da 2 yıllığına Kara Kuvvetleri Komutanı olması bekleniyor. Teamüllerin işlemesi durumunda Güler, 2019’da Genelkurmay Başkanlığı’nı Akar’dan devralacak. Çolak’dan boşalan 1. Ordu Komutanlığı’na da Eğitim ve Doktrin Komutanlığı (EDOK) Başkanı Orgeneral Kamil Başoğlu’nun getirildiği öne sürüldü.Hava’da değişim
Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda ise değişim oldu ve kuvvet komutanlığına Eskişehir Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanı Orgeneral Abidin Ünal getirildi. Mevcut komutan Orgeneral Akın Öztürk’ün ise hem yaşı, hem de “or”lukta daha iki yılı dolmadığı için normal YAŞ üyesi olarak kalması kararlaştırıldı. Bunun bir örneği Öztürk’ten önceki komutan Emekli Orgeneral Mehmet Erten’de yaşanmıştı. Erten 2011-2013 yılları arasında Hava Kuvvetleri Komutanı olarak görev yapmış ve 2013 YAŞ kararları ile komutanlıktan alınıp normal YAŞ üyeliğine atanmıştı. Ancak Erten, emekliliğini istemiş ve 30 Ağustos 2013’te emekli olmuştu. Öztürk’ün de bu karardan sonra emeklilik isteyip, istemeyeceği merak konusu.Deniz uzadı
Ergenekon, Balyoz ve Askeri Casusluk davaları nedeniyle “or” sıkıntısı yaşanan Deniz Kuvvetleri’nde komutan Oramiral Bülent Bostanoğlu’nun görev süresi 1 yıl uzatıldı. Halen devam eden İzmir Askeri Casusluk Davası’nda sanık durumda olan, 2012’de 5 gün tutuklu kaldıktan sonra ilk itirazda serbest bırakılan Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele, terfi alarak oramiral oldu. Savcının bu davada Kösele için ikinci kez tutuklama istemediği için terfi almasının önünde engel olmadığı belirtildi. Geçen yılki YAŞ’da, Kösele ile aynı davada yargılanan ve aynı durumda olan Ahmet İskender Yıldırım tuğamirallikten tümamiralliğe, Mithat Algül de kurmay albaylıktan tuğamiralliğe yükselmişti.Mendi Jandarma’ya
Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Abdullah Atay emekli oldu. Yerine Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Galip Mendi atandı. Mendi en kıdemli orgeneral olmasına rağmen, “or”lukta son yılına girdiği için Kara Kuvvetleri Komutanlığı yerine Jandarma’nın başına getirildi. Üçüncü Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar da Ege Ordusu Komutanı oldu. Dündar’ın yerine de “kor”luktan “or”luğa terfi eden Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Korgeneral İhsan Uyar geldi. Kara’da boşalan diğer orgeneralliğe de 5. Kolordu Komutanı Korgeneral Tahir Bekiroğlu’nun terfi ederek EDOK Komutanı olduğu öne sürüldü. Askeri kulislerden sızan iddialara dayanan bu bilgiler bugün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın YAŞ kararlarını onaylayıp, kaumouyuna açıklanmasından sonra netleşecek. Genelkurmay Başkanı ile Kuvvet Komutanlıklarındaki değişiklikleri içeren YAŞ kararları Erdoğan’ın onayından sonra Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın tarafından kameralar karşısında açıklanacak. Bu atamalarla birlikte diğer terfi ve temditler ayrıca Genelkurmay Başkanlığı internet sitesinden kamuoyuna duyurulacak.Balyoz albayları
Dünkü toplantıda ayrıca “tuğ”luktan “tüm”lüğe, kurmay albaylıktan “tuğ”luğa terfi ederek general olacaklar ile Balyoz davsından yargılanıp beraat eden 46 kurmay albay ve 28 Şubat davasında tutuklanıp daha sonra serbest kalan ve geçen yıl temdit alan 4 tuğgeneralin durumları da görüşüldü.Hulusi Akar kimdir
Orgeneral Hulusi Akar 1972 yılında Kara Harp Okulundan ve 1973 yılında Piyade Okulundan mezun oldu. 1973-1980 yıllarında çeşitli birliklerde ve Kara Harp Okulunda Takım Bölük Komutanlığı ve Bilgi İşlem Subaylığı görevlerinde bulundu.1982 yılında Kara Harp Akademisi’nden, 1985 yılında Silahlı Kuvvetler Akademisi’nden, 1987 yılında Amerika Birleşik Devletleri Silahlı Kuvvetler Kurmay Koleji’nden mezun oldu.
Genelkurmay Başkanlığı da dahil olmak üzere çeşitli karargah ve birliklerde Harekat ve Eğitim Kısım Amirliği, İcra Subaylığı ve Şube Müdürlüğü görevlerini icra etti. Ayrıca, Kara Harp Akademisi’nde Öğretim Elemanlığı ve 1990-1993 yılları arasında Napoli / İtalya’daki Müttefik Kuvvetler Güney Bölge Komutanlığı Karargahında İstihbarat Subaylığı görevlerinde bulunmuştur. Orgeneral Akar, 1993-1994 yıllarında K.K.K Özel Kalem ve Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlükleri, 1994-1997 yılları arasında Genelkurmay Başkanlığı Özel Kalem Müdürlüğü görevlerini yerine getirdi, 1997-1998 yıllarında Bosna-Hersek Türk Görev Kuvvet Komutanlığı görevinde bulundu.
1998 yılında Tuğgeneralliğe terfi etti ve bu rütbede 1998-2000 yılları arasında Tunceli/Hozat’ta İç Güvenlik Tugay Komutanlığı, 2000-2002 yılları arasında Napoli / İtalya’daki Müttefik Kuvvetler Güney Bölge Komutanlığı Karargahı Plan ve Prensipler Başkanlığı görevlerini yürüttü, 2002 tarihinde Tümgeneralliğe terfi etti.
Tümgeneral rütbesiyle; 2002-2005 yılları arasında Kara Harp Okulu Komutanlığı, 2005-2007 yılları arasında Kara Harp Akademisi Komutanlığı görevlerini yaptı ve 2007 yılında Korgeneralliğe terfi etti.
Korgeneral rütbesiyle; 2007-2009 yılları arasında Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanlığı, 2009-2011 yılları arasında 3’üncü Kolordu Komutanlığı görevlerinde bulundu ve 2011 yılında Orgeneralliğe terfi etti.
2011-2013 yılları arasında Genelkurmay 2.nci Başkanlığı görevini yürüten Orgeneral Akar, 03 Ağustos 2013 tarihinde Kara Kuvvetleri Komutanlığına atandı.
Genelkurmay Başkanlığınca İç Güvenlik Harekâtındaki başarılarından dolayı Üstün Cesaret ve Feragat Madalyasıyla ödüllendirilen Orgeneral Akar, ayrıca TSK Üstün Hizmet Madalyası ve TSK Şeref Madalyasıyla ile taltif edildi. Orgeneral Akar aynı zamanda Bosna-Hersek’te SFOR harekatındaki görevinden dolayı ABD Liyakat Madalyası ve Kore Cumhuriyeti Milli Güvenlik Liyakat Madalyası sahibi.
Orgeneral Hulusi Akar, Şule Akar ile evli ve iki çocuk babası, İngilizce bilmekte.