7 Ağustos 2015 Cuma

Geçmişten Geleceğe Yeni Komutan

Hulûsi Akar, Ortadoğu'da ‘eski düzen'in çöktüğü, küresel ve bölgesel aktörlerin ‘yeni düzen' için kanlı vekâlet savaşları verdiği bir dönemde TSK'nın başına geliyor. Necdet Özel için ‘zor dönemin komutanı' demiştik. Hulûsi Paşa'nın karşı karşıya olduğu dönem ‘çok daha zor.' Türkiye'nin 29. Genelkurmay Başkanı Hulûsi Akar'a yakından baktık.
 
Orgeneral Hulûsi Akar'ın Genelkurmay Başkanlığı için en kuvvetli aday olduğu 2013 Ağustos'undaki Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararlarında ortaya çıkmıştı. Şûra öncesinde Genelkurmay İkinci Başkanlığı görevini yürüten Akar, sürpriz bir kararla Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanmıştı. Orgeneral Hulusi Akar için beklenti bir ordu komutanlığı görevine atanmasıydı. İki yıl önce 2011 Askeri Şûra'sında Orgeneralliğe terfi eden Hulûsi Akar bu iki yılını Genelkurmay Karargâhı'nda ikinci başkan olarak geçirdi. 

“YAŞ'a sivil irade damgası”
O dönemlerdeki teamül tartışmalarına hükümete yakın yayın organlarından Yeni Şafak Gazetesi 5 Ağustos 2013 tarihli “35 Hulûsi Akar var” haberi ile yanıt verdi. Haberde geçmiş yıllarda yapılan atamalar örnek verilerek Akar'ın teamüllere aykırı olarak atandığı tezinin çürüdüğü savunuldu. Yine AK Parti Hükümeti'ne yakın yayın organlarından Akşam Gazetesi de YAŞ kararlarını: “YAŞ'a sivil irade damgası! İşte yeni komuta kademesi” başlığıyla vererek Şûra kararlarında hükümetin istediğinin olduğu mesajını veriyordu. Hulûsi Akar'a Genelkurmay Başkanlığı yolunun açılması daha çok hükümete muhalif yayın organlarında teamül tartışması üzerinden eleştirildi. AK Parti Hükümeti kulislerinden bilgi almasıyla öne çıkan gazetecilerden Abdülkadir Selvi, YAŞ kararlarının ardından Yeni Şafak Gazetesi'ndeki yazısında Hulûsi Akar'ın Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanmasına ilişkin,“Bu şuranın en isabetli atamalarından biri Genelkurmay 2.Başkanı Orgeneral Hulûsi Akar'ın Kara Kuvvetleri komutanlığına getirilmesi oldu. Hulûsi Akar Paşa 2015'ten sonra 4 yıl süreyle Genelkurmay Başkanlığı yapacak” diye yazdı. Selvi yazısını şöyle bitirdi:

“Sivil iradenin son söz sahibi olduğu, demokratik Türkiye'ye doğru adım adım ilerliyoruz. Yüksek Askeri Şûra'da bu yönde önemli bir adım atıldı. Artık şûra ile ilgili değerlendirme yapanlar, asker ne yapacak değil, sivil irade ne düşünüyor diye hesap yapmak zorunda kalacaklar. Bu şûra ile birlikte Türkiye'de askeri vesayetin tasfiyesi ve sivil iradenin güçlenmesi açısından büyük bir adım daha atıldı.”

2011 yılındaki Yüksek Askeri Şura öncesinde Genelkurmay Başkanı ile Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanlarının aynı gün emekliliklerini istemesi ile patlak veren krizin ardından Genelkurmay Başkanı olan Necdet Özel Genelkurmay Başkanlığı döneminde AK parti hükümeti ile kamuoyuna yansıyan bir sorun yaşamadı. Ergenekon, Balyoz gibi çok sayıda Türk Silahlı Kuvvetleri'nin mensubunun yargılandığı dava süreçleri ve ardından gelen tahliyeler döneminde Özel ile karargâhta birlikte olan isim onun ikinci başkanlığını yapan Hulûsi Akar'dı.

Balyoz Davası ve Hulûsi Akar
Hulûsi Akar için Balyoz dava sürecinde bazı sanıkların serzenişleri oldu. Akar'ın 3. Kolordu komutanı iken askeri bilirkişi isteyen savcıya önerdiği binbaşının sanıklar aleyhine rapor sunması üzerine sanıklar “Neden daha deneyimli birini değil de akademiden bir yıl önce mezun olmuş, hiç plan seminerine katılmamış birini görevlendirdi” eleştirisini yöneltti. Sanıklar bu eleştirilerini 2014 yılı Nisan ayında CHP Cezaevlerini İnceleme Komisyonu üyesi milletvekilleri Veli Ağbaba, Özgür Özel, Nurettin Demir, Muharrem Işık aracılığıyla duyurdu. Hulusi Akar, Kara Kuvvetleri Komutanı olmasından iki ay sonraysa cezaları Yargıtay tarafından onaylanan Balyoz Davası sanıklarını Mamak Askeri Cezaevi'nde ziyaret etti. Yargıtay'ın onama kararından bir hafta sonra yapılan bu ziyarette Akar'ın yanında kurmay başkanı da vardı. Akar, Ergenekon Davası sanıkları arasında yer alan ve Kara Harp Okulu'ndan dönem arkadaşı olan emekli asker Muzaffer Tekin'i de tahliye olmasının ardından hasta yatağında ziyaret etti. Tekin bir süre sonra vefat etti.

Orgeneral Hulûsi Akar, 1972 yılında Kara Harp Okulundan ve 1973 yılında Piyade Okulundan mezun oldu. Çeşitli birliklerde görev yapmasının ardından 1982 yılında Kara Harp Akademisinden, 1985 yılında Silahlı Kuvvetler Akademisinden, 1987 yılında Amerika Birleşik Devletleri Silahlı Kuvvetler Kurmay Kolejinden mezun oldu.

Akademik komutan
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin çeşitli birimlerinde görev yapan Hulûsi Akar akademik yönü ile de dikkat çekiyor. Kara Harp Akademisi'nde öğretim elemanlığının ardından Tümgeneral rütbesiyle; 2002-2005 yılları arasında Kara Harp Okulu Komutanlığı, 2005-2007 yılları arasında Kara Harp Akademisi Komutanlığı görevlerini yaptı. Reklamcılık ve Halkla İlişkiler Profesörü Ali Atıf Bir, Hulusi Akar'ın Kara Harp Okulu komutanı olduğu dönemde okuldaki konuşması öncesinde Akar'ın kendisine “Hocam bu çatı altında her şeyi konuşabilirsiniz. Biz özellikle öğrencilerimizin farklı bakış açılarını görmelerini, çok yönlü düşünmelerini ve yaratıcı olmalarını istiyoruz. 'Asker mantığı' önyargısını düzeltmek zorundayız. Orduyu sadece 'itaat kurumu' olarak görmek yanlış. Ordu hem itaat hem liyakat kurumudur. En büyük komutanından küçük görevlisine kadar karar almadan önce herkesten görüşlerini söylemesi ama karar verildikten sonra da herkesin harfiyen uyması beklenir. Bu en çağdaş şirkette de böyle olmaz mı?” dediğini 6 Ağustos 2013'deki köşe yazısında yazdı.
Hulûsi Akar yurtdışında da önemli görevler yürüttü. 1990-1993 yılları arasında İtalya Napoli'de Müttefik Kuvvetler Güney Bölge Komutanlığı Karargâhında, 1997-1998 yıllarında Bosna-Hersek Türk Görev Kuvvet Komutanlığı görevinde bulundu. Tuğgeneralliğe terfi ettiği 1998 yılında Tunceli, Hozat'ta İç Güvenlik Tugay Komutanlığı görevinde bulundu. 2002'de Tümgeneralliğe, 2007'de Korgeneralliğe terfi etti. Korgeneral rütbesiyle; 2009-2011 yılları arasında 3'üncü Kolordu Komutanlığı görevinde bulundu. 2011'de ise Orgeneral oldu.

''Çuval olayı'' komutanlarından Odierno'nun elinden ABD Liyakat Madalyası
Hulûsi Akar 2015 yılının Ocak ayının sonunda Washington'da ABD Liyakat Madalyası ile ödüllendirildi. Madalyayı, Türk askerlerinin başına çuval geçirilen Süleymaniye baskını sırasında Kuzey Irak'taki Amerikan birliklerinden sorumlu komutan Odierno'nun elinden alması eleştiri konusu oldu.   Hulûsi Akar, Genelkurmay Başkanlığınca İç Güvenlik Harekâtındaki başarılarından dolayı Üstün Cesaret ve Feragat Madalyasıyla ödüllendirildi. Orgeneral AKAR, aynı zamanda TSK Üstün Hizmet Madalyası ve TSK Şeref Madalyası sahibi. Akar ayrıca Kore Cumhuriyeti Milli Güvenlik Liyakat Madalyasına da sahip. Hulûsi Akar evli ve iki çocuk babası.