12 Ağustos 2015 Çarşamba

Ankara, İncirlik karşılığında tampon bölgeyi alamadı

Usta gazeteci Tolga Tanış, Suriye'nin bölünmesini isteyen İsrail'in, Ankara'nın gündeme taşıdığı tampon bölge kurma planını el altından desteklediğini söylüyor. Ancak WashIngton, İncirlik anlaşmasına rağmen buna yeşil ışık yakmadı. 

32 kişinin ölümüyle sonuçlanan Suruç saldırısı sadece Türkiye'de değil, Ortadoğu'da da yeni bir döneme girildiğini gösterdi. Suriye savaşı böylelikle Türkiye'ye sıçramış oldu. IŞİD Ankara'yı ilk kez açıktan hedefe koydu. Uzun bir sessizlikten sonra PKK kanlı eylemlere girişti. Geçici hükümet, içerideki faili meçhul saldırılar karşısında IŞİD, PKK ve DHKP-C operasyonlarına soyundu, dışarıda da ABD ile anlaşarak Suriye pozisyonunu değiştirdi. Aylarca direndikten sonra İncirlik Üssü'nü ABD'ye açtı, PKK gibi IŞİD'e de ‘terör örgütü' demeye başladı.

Suruç saldırısı sonrasında bölgede yaşanan dönüşümü, kurulan yeni denklemi, İncirlik anlaşmasını ve Türkiye'nin yeni denklemdeki yerini Hürriyet Washington Temsilcisi Tolga Tanış ile konuştuk. Washington yönetimini yakından izleyen Tanış, ABD'nin, İncirlik mutabakatına ve İsrail'in el altından desteğine rağmen Türkiye'nin güvenli/tampon bölge talebine yeşil ışık yakmadığını söylüyor. Suruç saldırısına rağmen Ankara'nın hâlâ IŞİD karşısında gereken adımları atmadığını düşünüyor: “Ankara'nın Kürt karşıtı çizgisi, Suriye'de IŞİD ile savaş koalisyonuna tam anlamıyla destek vermesini zorlaştırıyor.”