7 Ağustos 2015 Cuma

Bin tasfiye üç terfi

Balyoz mağdurlarından durumları Yüksek Askeri Şûra’da (YAŞ) görüşülen 46 subaydan 3’ü terfi etti, 4’ü ise emekliye sevkedildi. Geriye kalan 39 muvazzaf subay ise görevlerinde 31 yılı doldurmadan emekliye sevkedilemiyorlar, ancak kendileri isteyerek emekli olabiliyorlar. Balyoz mağdurlarından bu YAŞ’ta emekli olan Jandarma Kurmay Albay Mustafa Önsel, terfileri sembolik olarak niteledi. Önsel, “TSK’deki çok güçlü paralel yapı, yani cemaat olmadığı intibaı yaratmak için bu terfiler yapıldı. Kimse yapılanları unutturamaz” dedi.

Balyoz Davası’ndan yargılanan, önce mahkûm olan ardından yeniden yargılamayla beraat edenlerden toplam 46 kişi YAŞ’a girdi. Bunlardan yalnızca üç kurmay albay terfi etti bir üst rütbeye yükseltilirken, Jandarma Kurmay Albay Mustafa Önsel, Hava Kuvvetleri’nden Kurmay Albay İsmet Çıngı, Deniz Kuvvetleri’nden de Kurmay Albaylar Hakan Çelikcan ve Cahit Serdar Gökgöz emekli edildi.

TSK Personel Kanunu’na göre göreve başlayan bir Teğmen 31 yıl görev yapabiliyor.

Balyoz mağdurları arasında harp okullarından 1986, 87, 88 ve 89 çıkışlılar bulunuyor. İlk aşamada TSK’de 31 yıl görev yapan ve general-amiralliğe yükselemeyen kurmay albaylar emekli edildi.