13 Ağustos 2015 Perşembe

Türkiye, silahlı İHA satın alacak

Türkiye, silahlı İHA satın alacak
Yerli insansız hava aracı ANKA'nın henüz envantere girmemesi ve silahlandırılmasının yıllar süreceği iddiaları askeri endişelendiriyor. Yerli sistemleri kullanmak isteyen komuta kademesi proje gecikince ABD, Çin ya da İsrail gibi ülkelerden hazır alım seçeneklerini gündeme aldı. 





Kendi silahlı insansız hava aracını (İHA) üretemeyen ve Amerika'yı bu platformları satmaya ikna edemeyen Ankara, yeni bir adım attı. Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) tarafından yürütülen proje ile silahlı İHA sistemleri alınması için resmi süreç başlatıldı. SSM yetkilileri İHA'ları tedarik edebilecek şirketlerle temasa geçerken, ihaleyi kazanan firma belli olduğunda sözleşmelerin acil koduyla imzalanacağı kaydedildi. Silahlı İHA'lar için en gelişmiş ve operasyonel sistem ABD'ye ait Predator ve Reaper'lar. İsrail de Hermes isimli silahlı İHA'sıyla öne çıkıyor. Fakat İsrail ile ilişkiler göz önüne alındığında, seçenekler arasında İsrail'in olmayacağı belirtiliyor. Diğer bir seçenek ise Çin. CH-3 isimli silahlı İHA'yı üreten Çin, bu platformu Nijerya'ya ihraç etti. Nijerya ordusu da CH-3'ü terör örgütü Boko Haram'a karşı kullanıyor. Çinli ALIT firması kanat altında ikişer adet AR-1 kısa menzilli havadan karaya füze taşıyan CH-3 sistemini İstanbul'daki uluslararası savunma sanayii fuarında (IDEF) sergilemişti. Terör örgütü PKK'nın çözüm süreciyle tarihinin en güçlü dönemini yaşaması ve art arda gelen şehit cenazeleri, silahlı İHA'ların önemini Türkiye için daha da artırıyor.

Türkiye, PKK'ya yönelik operasyonlarda kullanmak için ABD'den silahlı Predator'ler satın almak istemiş ancak ABD Kongresi'nden onay çıkmamıştı. Dönemin Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel'in Pentagon ve dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan'ın ABD Başkanı Barack Obama nezdinde yaptığı girişimler sonuçsuz kalmıştı. ABD, son olarak İncirlik'te konuşlu iki Predator'ü silahlandırdı ve Suriye'deki IŞİD hedeflerine karşı kullandı. Son dönemde Ankara'nın İncirlik Üssü'nü Amerikan savaş uçakları ve silahlı İHA'lara açmasının Amerika'nın tutumunu yumuşatabileceği belirtiliyor. Savunma kaynakları, Ankara'nın önceliğinin silahlı İHA sistemlerini ABD'den almak olduğunu, bunun gerçekleşmemesi durumunda Türkiye'nin başka seçeneklere yönelmek zorunda kalacağını belirtiyor. Son süreçte teknoloji yoğunluklu operasyonlarıyla dikkat çeken TSK silahlı İHA'ları ‘hayati' önemde görüyor.