18 Temmuz 2011 Pazartesi

Silvan bilmecesi

Hain pusuya çifte soruşturma

Genelkurmay idari, özel yetkili savcılık adli soruşturmada kritik soruların yanıtlarını arıyor.

Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde 13 askerin şehit olduğu ve 7 PKK’lının öldürüldüğü çatışmadan sonra hem idari, hem adli soruşturma başlatıldı. Soruşturmalarda, çatışmaya ilişkin kuşku doğuran soruların yanıtları aranacak.

Soruşturmalarda “Çatışmaya giren askerlerin yorgun ve uykusuz oldukları”, “helikopterlerin bölgeye geç intikal ettikleri”, “özel harekat birliklerinin bölgeye sevk edilemediği” iddiaları açıklık kazanacak

Genelkurmay Başkanlığı, Perşembe günü Diyarbakır’ın Silvan kırsalında 13 askerin şehit olmasının ardından idari soruşturma başlattı. Olayın nasıl meydana geldiği idari inceleme sonucunda tüm detaylarıyla rapor edilecek, aynı zamanda olaya ilişkin ortaya atılan iddialara da yanıt verilmiş olacak.

İfadeler alınacak

İdari soruşturma kapsamında çatışmadan yaralı kurtulmuş askerlerin ifadeleri alınacak. Askerlerin otopsi raporları ve birlik komutanlarınca hazırlanan raporlar ve tutanaklar incelendikten sonra savcılıktan da bilgi talep edilecek. Soruşturma sonunda askeri bir zaaf bulunup bulunmadığı ortaya çıkacak.

Askerler neden öldü?

Çatışmayla ilgili olarak özel yetkili Diyarbakır Başsavcı Vekilliği de adli soruşturma yürütüyor. Savcılık bu aşamada olay yeri inceleme tutanakları ile ölü muayene tutanaklarını inceliyor. Ölü muayene tutanaklarında, askerlerin çıkan yangın nedeniyle mi, yoksa kurşun yarası sonucu mu öldükleri sorusunun yanıtı bulunmaya çalışılıyor. Tutanaklarda, askerlerin tamamına kurşun yarası bulunduğu belirtildi.

4 askerin başından vurulduğu, 2’sinin gözlerine, 7’sinin ise boyun, sırt, göğüs bölgelerine kurşun isabet ettiği belirlendi. Askerlerin vücudundan çıkan mermi çekirdekleri incelenmek üzere kriminal laboratuvarına gönderildi. Savcılık incelemesinde vücudundan mermi çekirdeği çıkmasına rağmen, birinci derecede yanık bulunan şehit askerlerin, hangi nedenle yaşamını yitirdiğinin net şekilde belirlenmesi amaçlanıyor. Bu konuda askerlerin yaralıyken yanarak mı yaşamlarını kaybettikleri, yoksa yandıktan sonra kurşunlandıkları mı sorularının yanıtı bulunmaya çalışılacak.

PKK’lılar da yanmış

Çatışma sırasında öldürülen 2 PKK’lının vücutlarının tamamen yandığı ve yine her ikisinin de vücudundan kurşun çekirdeği çıktığı belirtildi. Bu nedenle, ölüm nedeni konusunda benzer bir inceleme PKK’lılar için de yapılacak. PKK’lılardan alınan parmak izi örnekleri ile önceki saldırılara katılıp katılmadıkları saptanmaya çalışılacak.

GENELKURMAY 4 KRİTİK SORUYU ARAŞTIRIYOR

PKK’nın kaçırdığı 3 kişiyi kurtarmak için yapılan operasyonda yaşanan çatışma sonucu 13 askerin şehit olmasıyla ilgili Genelkurmay Başkanlığı’nın başlattığı idari soruşturmada şu soruların yanıtları aranıyor:

-Operasyona çıkan birlik kaç gündür arazideydi?

- PKK’lıların telsizlerinde ‘Asker yorgun’ dedikleri iddia edilmişti. Asker neden yorgundu? Olağandışı bir yorgunluk var mıydı? Varsa nedeni neydi?

- Çatışmada herhangi bir komuta zaafiyeti yaşandı mı?

- Bölgede görevli uçak ve helikopterlerin çatışma sırasında birliklerin yardımına gelme olanakları var mıydı? Yardıma geldiler mi?