18 Temmuz 2011 Pazartesi

D.Bakır Gazisinden Çarpıcı Açıklamalar

Diyarbakır'da 13 askerimizin şehit olduğu saldırıdan yaralı olarak kurtulan askerler çarpıcı açıklamalarda bulundu. 'Komutanlarımıza gereken bilgileri aktardık. Doğrular sonradan ortaya çıkar.'
İhmal iddialarını değerlendiren yaralı er çarpıcı bir ifade kullandı: “Komutanlarımıza gereken bilgileri aktardık. Doğrular sonradan ortaya çıkar” Türkiye’yi yasa boğan hain saldırı sonrasında yaralı askerlerin tedavileri devam ederken operasyonlar da tüm hızıyla sürüyor.

Genelkurmay Başkanlığı’nın da soruşturma başlattığı olayın ardından, askeri uzmanlar ihmaller zincirine dikkat çekmişti. 40 kilo teçhizatla 43 derece sıcaklıkta 4 günlük operasyona gidilemeyeceğini belirten uzmanlar, havadesteği ve teknolojik cihazların kullanım eksikliğine işaret ederek, “İstihbarat zafiyeti var” demişti. Diyarbakır Askeri Hastanesi’nde tedavisi süren askerlerin yaptığı açıklamada, olayın tüm detaylarını komutanlara aktardıklarını söyledi. Yaralı bir asker ise ihmal iddiaları ile ilgili dikkat çeken bir ifade kullanarak, “Doğrular sonradan ortaya çıkar” dedi.

İHMAL İDDİASI AYDINLANIR
4 gündür operasyonda olduklarını söyleyen yaralı bir asker, operasyon ile ilgili ‘çeşitli ihmal iddialarının gündeme geldiği’ sorusuna ise çarpıcı bir yanıt verdi. “Biz komutanlarımıza gereken bilgileri aktardık. Doğrular sonradan ortaya çıkar” diyen Mehmetçik, olay anını tekrar yaşadığını söyleyerek ağlamaya başladı. Daha fazla konuşmak istemediğini söyleyen asker, “Genelkurmay Başkanımız ve komutanlarımız gerekli açıklamaları yapar. Biz ne olup bittiğini hatırlamıyoruz” dedi. Diyarbakır AskeriHastanesi’nde tedavisi süren yaralı Mehmetçikler’den bir diğeri de olayı duydukça çatışma anını hatırladıklarını ve o anın psikolojisini yenmeye çalıştıklarını söyledi.

YARALI ŞEKİLDE ÇARPIŞTIK
Diğer arkadaşlarıyla birlikte hastanede tedavi altında olduklarını aktaran yaralı er; “Vatan sağ olsun. Orada olmayan kimse bizi anlayamaz. Operasyondaydık, yorulduk. Dinlenme sırasındaydık bazı arkadaşlarımız gölgede uyumaya, dinlenmeye çalışıyordu. Bazılarımızın kumanyalarını çıkardığı esnada ne olduğunu anlamadık. Silah ve bomba sesleri ile birçok kardeşimiz yaralı şekilde çarpıştı. Yangın çıkınca da ortada kaldık. Sonrasını hatırlamıyorum” diye konuştu.

O bölge temizlendi
Genelkurmay Başkanlığı, Silvan İlçesi Bayrambaşı Beldesi Dolapdere Köyü yakınlarında 14 Temmuz’da 13 askerin şehit edilmesi, 7’sinin yaralanması ile sonuçlanan çatışmadan sonra ortaya atılan iddialar üzerine idari soruşturma başlatırken çatışma bölgesine askeri heyet gönderdi. Bir general başkanlığındaki heyet, soruşturma kapsamında çatışma bölgesinde incelemelerde bulunurken, çatışmaya giren askerlerin ifadelerini aldı. Genelkurmay heyetinin çalışmasından sonra çatışma bölgesi temizlendi. Bölgede bulunan boş kovanlar ve yanan bazı askerimalzemeler, askerler ve köylüler tarafından toplanıp çuvallara konulduktan sonra askerler tarafından katırlar sırtında götürüldü. Çatışma bölgesinde, eğitimli köpeklerin de kullanıldığı çalışmalar yapılırken Silvan 4. Taktik Jandarma Komando Alay Komutanlığı’na bağlı askerlerin çevrede geniş güvenlik önlemleri aldığı dikkati çekti.

Heronlar terörist avında
Acı saldırı sonrasında teröristleri etkisiz hale getirmek için başlatılan operasyonlar geniş kapsamlı ve hava destekli olarak sürdürülüyor. Bölgedeki 100 kilometrelik alan Mehmetçik tarafından didik didik aranıyor. Ateş çemberine alınan bölgede insansız hava aracı Heronlar’ın da görev yaptığı öğrenildi. Kara Kuvvetleri envanterinde bulunan 3 Heron’un kaçan 6 teröristi tespit etmek için aktif duruma getirildiği belirtildi. 7. Kolordu Komutanlığı ile 2. Hava Kuvvet Komutanlığı- ’nın ortak yürüttüğü operasyonlara Bolu ve Kayseri’den bölgeye getirilen özel eğitimli profesyonel birlikler, Bordo Bereli bir tim, Lice 2. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı, Silvan Jandarma Taktik Komando Alay Komutanlığı’na bağlı komandolar da katılıyor. Skorsky helikopterlerle operasyon alanlarına komandolar indirilirken, Kobra tipi helikopterler de teröristlerin bulunduğu alanları yoğun ateş altına alıp bombaladı.