18 Temmuz 2011 Pazartesi

Havada Askeri Jetle Kontrol

Antalya'dan Danimarka'ya giden Sunexpress uçağı, kalkıştan bir süre sonra olağandışı sallanmaya başlayınca Pilot acil dönüş kararı aldı.
Antalya'dan Danimarka'nın Aarhus şehrine gitmek üzere havalanan Sunexpress Havayolları'nın Boeing 737-800 tipi TC-SUJ tescilli uçağının, ciddi tehlike atlattığı ortaya çıktı.
 
HEMEN YARDIM İSTEDİ
14 Temmuz günü 180 yolcusuyla Aarhus'a gitmek üzere Antalya Havalimanı'ndan kalkan XQ-4282 sefer sayılı uçakta, bir süre sonra ciddi bir vibrasyon (titreşim ve sallanma) yaşanınca pilotlar acil geri dönüş kararı aldı.
Kaptan pilot ardından da uçakta herhangi bir sorun olup olmadığını kontrol ettirmek için de Türk Hava Kuvvetleri makamlarından yardım istedi. Bunun üzerine havalanan askeri bir jet uçağı, söz konusu yolcu uçağına yaklaşarak fiziksel durumunu kontrol etti.
Sunexpress uçağı, 80 dakika sonra kalktığı Antalya'ya acil iniş yaptı. Aarhus seferi, 5 saatlik bir rötarın ardından gerçekleşti.

Olay bir ders niteliğinde
Soruları yanıtlayan deneyimli radar operatörü ve havacılık uzmanı Ünal Başusta, Sunexpress uçağının yaşadığı ciddi vibrasyonun, uçuş kumandalarında bir arıza veya servis panellerinde bir açılma, düşme ve parçalanma nedeniyle olabileceğini belirtti. Pilotların hava kuvvetlerinden böyle bir yardım istemesinin çok akıllı bir hareket olduğunu belirten Başusta, 'Uçarken uçağın durumunu en yakından ve en sıhhatli ancak askeri jetler değerlendirebilir. Bir diğer seçenek de uçuş kulesinin çok yakınından 'flyby' yaparak limanda görevli bakımcı ve pilotların yerden bakarak inceleme yapması. Bu yönüyle yardım talebi bir ders niteliğinde' dedi