18 Temmuz 2011 Pazartesi

Saldırıda 'Ankara grubu' şüphesi

Silvan kırsalında 13 Mehmetçiğin şehit edildiği saldırının perde arkası aralanıyor. İstihbarat raporlarında saldırı emrinin, PKK içindeki derin yapıdan yani 'Ankaralılar grubu'ndan geldiği belirtildi. Teröristlere "Yüreklere öyle bir ateş bırakın ki izi silinmesin." talimatını verdiği iddia edilen grubun liderlerinden Cemil Bayık'ın, 'Ergenekon tutuklusu' Levent Ersöz'le irtibatı gündeme gelmişti.

Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde, 13 askerin şehit olduğu saldırının arka planıyla ilgili detaylar gün yüzüne çıkmaya başladı. İstihbarat birimleri tarafından hazırlanan raporda saldırı emrini; PKK içindeki "Şahinler veya Derinciler" olarak bilinen Ankaralılar grubunun verdiği belirtildi. Grubun liderlerinden Cemil Bayık ile Mustafa Karasu'nun saldırı öncesinde, teröristlere "Yüreklere öyle bir ateş bırakın ki izi silinmesin. Örgüt için yeni bir süreç başlayacak." diye talimat verdikleri tespit edildi. "Ankaralılar grubu"nun lider kadrosunda yer alan Cemil Bayık'ın ismi daha önce 3. Ergenekon iddianamesinde geçmişti. Ergenekon yapılanması ile ilgili ifade veren 'İlk Adım' rumuzlu gizli tanık, Bayık'ın Ergenekon tutuklusu Levent Ersöz'le Kuzey Irak'ta bir araya geldiğini ve ikilinin birbirine çeşitli belgeler verdiğini iddia etmişti. Öte yandan Silvan saldırısıyla ilgili gündeme gelen ihmal iddialarının ardından Genelkurmay'ın, idarî soruşturma başlattığı öğrenildi.

Sabah gazetesinin dün yayımladığı habere göre istihbarat birimleri tarafından hazırlanan raporlarda PKK, 9 Temmuz'da Lice'de 2'si asker 3 kişinin kaçırılmasını büyük bir saldırı yapmak için koz olarak kullandı. İstihbarat bilgilerine göre, PKK'nın sürekli olarak eylem içinde olmasını hedefleyen Ankaralılar grubu, seçimlerden bir süre önce Diyarbakır-Tunceli-Bingöl ile Hakkâri Şırnak-Siirt bölgelerine çok sayıda militan kaydırdı. CHP'den sonra BDP'nin de Meclis'e gelip yemin etme ihtimalinin doğması üzerine bu grup, daha önce alınan karar doğrultusunda militanlara 'saldırılara başlayın' talimatını verdi. Bu stratejiye uygun olarak 9 Temmuz Cumartesi günü Tunceli Ovacık'ta 2'si asker 3 kişiyi kaçırdı. Jandarma Bölge Komutanlığı'na bağlı askerlerin 10 Temmuz'da Tunceli-Diyarbakır-Bingöl hattında 3 kişiyi arama faaliyetlerine başlaması üzerine bu defa ikinci emir geldi: "Askeri arazide tutun."

İddiaya göre bu emir sonrasında aynı bölgede gruplar halinde bulunan 100 dolayında teröristin Silvan-Hazro-Kulp bölgelerinde yakınlaşması emri verildi. 12 Temmuz günü de saat 20.00'de Hazro İlçe Jandarma Komutanlığı'na saldırı düzenlendi. 3 asker yaralandı. Cemil Bayık ve Mustafa Karasu'nun saldırının gerçekleşmesinden kısa bir süre önce "Yüreklere öyle bir ateş bırakın ki izi silinmesin. Bu eylem örgüt için yeni bir süreci de beraberinde getirecektir." talimatını verdiği belirtildi. Jandarma timlerinin mola verdiği saatlerde başlatılan saldırı, el bombası ve roketatarlarla devam etti. Saldırı sonrasında PKK militanları 9 ölü bırakarak kaçtı. Saldırı sonrasında bir başka bölgede PKK militanlarının "Askere büyük darbe verildi, büyük bir eylem oldu. Ortalıkta gözükmeyin!" sözleri de telsiz konuşmalarına takıldı.