19 Temmuz 2011 Salı

İlk adres Türkiye

Org. Petraeus dün NATO kuvvetleri komutanlığını devretti ve ilk adresi Türkiye oldu


İlk adres Türkiye CIA’nın bir numaralı koltuğuna atanan Org. Petraeus dün Afganistan’da NATO kuvvetleri komutanlığını devretti ve ilk adresi Türkiye oldu. Petraeus’un, PKK’yla mücadele konusunda iki gün önce İstanbul’da destek sözü veren ABD Dışişleri Bakanı Clinton’ın hemen ardından Ankara’ya gelmesi dikkat çekti

Amerikan istihbarat teşkilatı CIA’nın başına getirilen Orgeneral David Petraeus sürpriz bir kararla Türkiye’ye geldi. Afganistan’daki NATO güçlerinin komutasını dün sabah düzenlenen resmi törenle Amerikalı meslektaşı John Allen’a devreden Orgeneral David Petraus, öğle saatlerinde Türkiye’ye geldi. Özel uçakla Ankara’ya gelen Petraeus’u Esenboğa Havalimanı’nda askeri yetkililer karşıladı. Org. Petraeus, ilk olarak Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner’i ziyaret etti.

Petraeus, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ile görüştü. Görüşme hakkında Genelkurmay Başkanlığı’nın resmi internet sitesi aracılığıyla açıklama yapıldı. Sitede “Afganistan ISAF Komutanlığını devreden Orgeneral David H.Petraeus, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner’e veda ziyaretinde bulunmuştur” denilen açıklamanın yanısıra Koşaner ve Petraeus’un konukların imzaladığı şeref defteri önünde birlikte çekilmiş fotoğrafı da yer aldı.

Asker ve Dışişleri’yle temas

Ankara’daki diğer görüşmeleri hakkında bilgi verilmeyen Petraeus’un programında, askeri ve Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle temaslar yer alıyor. ABD Senatosu tarafından CIA’in başına geçmesi 18 gün önce onanmasına rağmen yeni görevine resmen Eylül ayında başlayacak olan Petraeus’un görüşmelerindeki ağırlıklı konuların yeni görevinden çok dün devrettiği eski göreviyle ilgili olduğu belirtiliyor. Petraeus’un Afganistan’daki son durum hakkında Türk yetkililere bilgi vereceği ve Türkiye’ye Afganistan operasyonuna ve Afgan ordusunun eğitimine sağladığı destekten dolayı teşekkür ettiği, ayrıca Türkiye’yi bölgede üstlendiği lider rol dolayısıyla kutladığı yönünde bilgiler veriliyor.

Silvan saldırısı gündemde

Türkiye-ABD arasındaki güvenlik, askeri ve stratejik işbirliğiyle ilgili konularla, ABD’nin Balkanlar ve Ortadoğu politikasının da ele alındığı görüşmelerde, Silvan’da 14 Temmuz’da 13 askerin şehit olmasına yol açan çatışma, PKK ile mücadele ve Kuzey Irak konularının da gündeme geldiği belirtiliyor.